Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Το «απαγορευμένο» Χριστός Ανέστη...Και το «ξεχασμένο» τζαμί στην Αθήνα

Πήγαινε κάτω

25042011

Δημοσίευση 

Το «απαγορευμένο» Χριστός Ανέστη...Και το «ξεχασμένο» τζαμί στην Αθήνα Empty Το «απαγορευμένο» Χριστός Ανέστη...Και το «ξεχασμένο» τζαμί στην Αθήνα




Η δημοτική αρχή στην Αθήνα φέρεται να έχει υποδείξει στον ρ/σ Αθήνα 9.84 να μην μεταδώσει τις ημέρες του Πάσχα εκκλησιαστικές λειτουργίες και οι δημοσιογράφοι να αποφεύγουν κατά τη ροή του προγράμματος αναφορές όπως «Χριστός Ανέστη». Αυτό ως ένδειξη σεβασμού στις θρησκευτικές μειονότητες της πόλης. Εδώ ξεκινά μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση, η οποία εκτείνεται από την «ανησυχία» του ΛΑΟΣ ότι «σε λίγο στην Αθήνα θα γιορτάζουμε μόνο το Ραμαζάνι και όχι το Πάσχα» έως τον καθυστερημένο διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Κάπου στη μέση βρίσκεται η θέση της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία «με το να μην αναφέρουμε «Χριστός Ανέστη» από το ραδιόφωνο, δεν θα αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι τζαμί στην Αθήνα».

Η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, δεν κρίνεται στο χριστός ανέστη στο ραδιόφωνο ούτε θεραπεύουμε κάτι με την απάλειψή του», εκτιμά στο tvxs.gr η Γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων. «Η Ελλάδα δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, "θρησκεύεται", έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη επικρατούσα θρησκεία. Γι' αυτό και έχουμε σοβαρότατα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, που ξεκινούν από την εκπαίδευση, το μάθημα των θρησκευτικών και την προσευχή, μέχρι το ποινικό οπλοστάσιο των αδικημάτων της βλασφημίας, που κατά καιρούς χρησιμοποιείται ως μηχανισμός λογοκρισίας σε βάρος της "βλάσφημης", δηλ. κριτικής απέναντι στην επικρατούσα θρησκεία, τέχνης. Οι ραδιοφωνικές ευχές εξάλλου, αποτελούν περισσότερο εθιμική έκφραση κοινωνικότητας, παρά έκφραση θρησκευτικότητας. Ως εκ τούτου, ούτε χρωματίζουν θρησκευτικά το κράτος ούτε προσβάλλουν θρησκευτικά διαφοροποιημένες ομάδες.
Αυτό που προσβάλλει όλους μας είναι η ανοχή της Πολιτείας σε εμπρησμούς θρησκευτικών χώρων εβραίων και μουσουλμάνων που έχουν πάρει ανησυχητικές διάστασεις και στο δήθεν άλυτο θέμα του τζαμιού στην πρωτεύουσα, το οποίο τελικώς κινητοποιεί ρατσιστικά και ακροδεξιά αντανακλαστικά, που γίνονται κυρίαρχη αντίληψη. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε το σεβασμό συνταγματικών δικαιωμάτων επειδή αφορούν μία μειοψηφία. Και δυστυχώς, ούτε η παρούσα κυβέρνηση, ούτε και καμία προηγούμενη, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι υπομονεύει με αυτόν τον τρόπο τα ίδια της θεμέλια και αυτοεγκλωβίζεται σε ακροδεξιές αντιλήψεις».

«Παρόμοια μέτρα, και ενδεχομένως και πιο εκτεταμένα, που δεν αφορούν μόνο ένα συγκεκριμένο δήμο, εφαρμόζονται και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία. Δηλαδή, επί της ουσίας απαγορεύονται δημόσιες θρησκευτικές δηλώσεις τέτοιου τύπου. Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται, από τη μεριά ενός δήμου ή ευρύτερα μιας οποιαδήποτε πολιτείας, για μία προσπάθεια εξισορόπησης ανάμεσα στην -σε κάθε κράτος- πλειοψηφούσα (εν προκειμένω στην Ελλάδα επικρατούσα) θρησκεία και στις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες. Θα έλεγα όμως ότι το θέμα εντοπίζεται αλλού», προσθέτει η κα Παπαπαντολέων.

Και εξηγείται: «Έχω την αίσθηση ότι κάθε θρησκευτική κοινότητα μπορεί και δημόσια να εκφράζει τη λατρεία της, ούτως ή άλλως αυτό προβλέπεται και συνταγματικά (το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία είναι τόσο ιδιωτικό και εσωτερικό όσο και δημόσιο), δηλαδή η δυνατότητα έκφρασης και μέσα από τις τελετουργίες της κάθε θρησκείας. Παράλληλα, πιστεύω ότι δεν παρέχεις με αυτόν τον τρόπο, με το να περιορίζεις τη δημόσια θρησκευτική λατρεία της πλειοψηφούσας θρησκευτικής κοινότητας, δικαιώματα στους άλλους. Απλώς περιορίζεις αυτά της πλειοψηφούσας. Δεν θεωρώ ότι με το να μην αναφέρουμε «Χριστός Ανέστη» από το ραδιόφωνο, θα αποκτήσουν οι μουσουλμάνοι τζαμί στην Αθήνα».

Η ίδια άλλωστε μεταφέρει την αίσθηση ότι «στη σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία αυτό το πράγμα δημιουργεί και ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα στους Έλληνες (Χριστιανούς ή ευρύτερα). Αν είναι να έρθει κάποιος σε σύγκρουση, είναι καλό να το κάνει στην ουσία του ζητήματος. Πράγματι υπάρχει ένα θέμα καταπίεσης των θρησκευτικών μειονοτήτων ή των θρησκευτικών κοινοτήτων που διαφοροποιούνται από την επικρατούσα θρησκεία. Πράγματι υπάρχει μία έλλειψη σεβασμού απέναντι στο δικό τους δικαίωμα έκφρασης και λατρείας στο θεό τους και τα πιστεύω τους. Αλλά αυτό δεν λύνεται έτσι. Είναι καλό οι όποιες αποφάσεις να έχουν και πρακτική σημασία και να διευκολύνουν επί της ουσίας τους ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμά τους».

Στο ίδιο πλαίσιο αναπόφευκτα έρχεται στη συζήτηση ο περιβόητος διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους: «Η Ένωση έχει καταθέσει μία πρόταση νόμου -είναι πάντα στη διάθεση της πολιτείας να την αξιοποιήσει συνολικά ή μερικώς- που αφορά το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από αυτό, τόσο σε επίπεδο πολιτικής βούλησης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Προφανώς αυτά συνδέονται μεταξύ τους, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Όπως αυτό που συζητάμε τώρα, δηλαδή να μπορούν οι θρησκευτικές κοινότητες ανεμπόδιστα να ασκούν τη θρησκευτική τους λατρεία και το θρησκευτικό τους δικαίωμα. Μπορούν να γίνουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να ξεκινήσουν από την πολιτεία. Προφανώς αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά δεν πειράζει. Αυτή τη στιγμή το κράτος λαμβάνει τόσα μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις, που πλήττουν τους ανθρώπους πολύ περισσότερο και πολύ ουσιαστικότερα, που ορίζουν τη ζωή τους. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο αναχρονιστικό. Δεν μπορείς σε αυτή την περίπτωση να σταθμίσεις και να πεις: ‘εσύ δεν θα έχεις δικαιώματα εδώ, γιατί μου γκρινιάζουν’».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Το «απαγορευμένο» Χριστός Ανέστη...Και το «ξεχασμένο» τζαμί στην Αθήνα :: Σχόλια

mario4

Δημοσίευση Δευ 25 Απρ 2011 - 10:00 από mario4

και στην Κρήτη πάντως οι μη χριστιανοί στη διάρκεια του πάσχα
έυχονταν "καλή Λαμπρή" στους χριστιανούς, δεν έλεγαν χριστός ανέστη.
Αν το πάρουμε κυριολεκτικά το "χριστός ανέστη" είναι μια ομολογία πίστης
γιαυτό και ακολουθείται από το "αληθώς".

Απαγορευμένο δεν είναι διότι κάθε χρόνο τόσα αφιερώματα στην εβραική
και χριστιανική μυθολογία δεν γίνονται σε κανένα άλλο κράτος.

όσο για το τζαμί ας πάρουνε ένα χριστιανικό κτήριο από τα χιλιάδες να το
μετατρέψουν σε τζαμί. Οι καθολικοί στη Ρώμη χαρίσανε στους ορθοδόξους
τον Αγ.Θεόδωρο που ήταν ιδιοκτησία του Βατικανού. Το να διατηρείται ένα
θέμα σχετικά με το τζαμί είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

avatar

Δημοσίευση Δευ 25 Απρ 2011 - 12:25 από giorgos37

Δεν έχω πρόβλημα ούτε με τους πιστούς, ούτε με τους μη πιστούς, αρκεί να μην μου τα κάνουν τσουρέκια προσπαθώντας να με προσηλυτίσουν. Ούτε και με τη δημιουργία τζαμιού θα είχα πρόβλημα σε κανονικές συνθήκες.
Ομως οι συνθήκες δεν είναι κανονικές και έχω πρόβλημα, μεγάλο μάλιστα.

Πρώτα απ' όλα, δεν κτίζεις ένα τζαμί και καθάρισες. Το ισλάμ έχει 500 παρακλάδια που πολλές φορές το ένα μισεί το άλλο, χειρότερα από το θεωρητικό μίσος χριστιανισμού και ισλαμισμού.
Οταν φτιάξεις το πρώτο τζαμί, αμέσως θα έρθουν αιτήματα για περισσότερα, ώστε να στεγάσουν όλα τα δόγματα.
Ηδη στην τηλεόραση είχα δει συνέντευξη ενός εκπροσώπου τους, που έλεγε ότι ένα τζαμί δεν είναι αρκετό, χρειάζονται τουλάχιστον 30 για στεγαστούν τα βασικά δόγματα και να μην υπάρχουν... ταραχές !!!

Οταν φτιαχτεί το πρώτο τζαμί, το κόλπο είναι απλό για τα υπόλοιπα 29. Σουνίτες, σιίτες, χαριζίτες να πλακώνονται live και τους μετριοπαθείς να εισηγούνται το κτίσιμο νέων λατρευτικών χώρων ώστε να σταματήσουν οι ταραχές.

Εγώ 30 τζαμιά δεν θέλω στην Αθήνα κι ας με πούνε φασίστα.
Αν πας έξω από μια εκκλησία και πεις "γαμώ την π@ν@γί@ σου" το πολύ πολύ να σε βρίσει κανάς γέρος.
Αν πας έξω από ένα τζαμί και πεις "γαμώ τον @λ@χ σου", τότε το πιο πιθανό είναι να καεί η Αθήνα.

Δεν έχουν δικαίωμα να τελούν αυτοί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα;
Φυσικά.
Μα πριν κτιστεί το πρώτο τζαμί, θέλω να πάρουν δρόμο όσοι βρίσκονται εδώ και δεν θα 'πρεπε να βρίσκονται εδώ.

Το μεταναστευτικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το θρησκευτικό, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δεν με ρώτησε κανείς αν θέλω να γίνω πολυ-πολιτισμικός. Δεν θέλω.
Μετανάστης; Μαζί σου, και να παλέψω για τα δικαιώματά σου. Αρκεί να έχεις μόνιμο τόπο κατοικίας, που θα σε βρω αν χρειαστεί, να δουλεύεις ή να ψάχνεις για δουλειά και να ξέρω αν έφυγες από την πατρίδα σου για οικονομικούς-πολιτικούς λόγους ή γιατί έκοψες λαρύγγια.
Μόλις ξεκαθαρίσει, ναι, να φτιαχτούν και 1 και 2 και 10 τζαμιά. Μέχρι τότε όμως, να μην φτιαχτεί ούτε ένα. Ερχονται εδώ χωρίς να τους ενδιαφέρει αν υπάρχει τζαμί ή όχι. Αν τους ενοχλεί τόσο πολύ που δεν υπάρχει τζαμί, ας μην έρθουν.

Έχει επεξεργασθεί από τον/την PasGiannina στις Δευ 25 Απρ 2011 - 14:48, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : +1 point !)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 25 Απρ 2011 - 15:50 από sellos

Η αφορμη για αυτό ειναι ένα "φερεται" της δημοτικης αρχής..
μιας δημοτικης αρχής που μετα απο πολλα χρονια δεν ανηκει στον χωρο της κεντοδεξιας και που εκλεχθηκε υποσχομενη πως θα λυσει ή θα επιδιωξει να λυσει (εκτος των αλλων) και ζητηματα που πηγαζουν απο την πολυπολιτισμικοτητα..
Φερεται λοιπον να κρυβεται πισω απο το δαχτυλο της και αντι να λυσει προβληματα σε μια κοινωνικη ομαδα, δημιουργει σε μια αλλη για να επιφερει καποια ισορροπια..

Το ζητημα των μουσουλμανων μαλλον προβληματιζει ολες τις ευρωπαικες κοινωνιες..
και παρολο που στους τυπους μπορει να μιλαμε για ανεξηθρησκεια
ειναι κατι που στην πραξη δυσκολα μπορει να γινει αποδεκτο.
η διαφορα πολιτισμων που πηγαζει (και ) μεσα απο την διαφορα αναμεσα στα Χριστιανικα δογματα και τα Μουσουλμανικα ειναι μεγαλες και συνηθως ισχυει το δικιο του ισχυρου..
κατι αντιστοιχο ισχυει και στις χωρες που το μουσουλμανικο στοιχειο ειναι ισχυροτερο (εκει ισχυει το δικιο τους).

Το μεταναστευτηκο ειναι πολυ σοβαρο θεμα
αλλα κακως κατά τη γνώμη μου σχετιζεται με το θρησκευτηκο
αλλωστε το (ανεκπληρωτο ) αιτημα των Μουσουλμανων για χωρους προσευχης
υπαρχει εδω και χρονια, αρκετα χρονια πριν εμφανιστει το προβλημα μεταναστευσης και ο λογος που δεν εκπληρωθηκε και δεν εκπληρωνεται δεν βασιζεται σε αυτο.
Επισης,
-δεν νομιζω πως καποιος Μουσουλμανος θα αναγκαστει να φυγει γι'αυτον τον λογο.
-δεν νομιζω πως ειναι καλυτερο να υπαρχουν 10δες παρανομοι χωροι προσευχης, που ως παρανομοι δεν μπορουν και να ελεγχθουν.
και τελος
-περαν των παρανομων ή νομιμων μεταναστων υπαρχουν και μουσουλμανοι πολιτες, υπηκοοι της χωρας που στερουνται ενος βασικου δικαιώματος..

Τελος, παρολο που ειμαι της αποψης ο καθενας να πιστευει οτι θελει και να το κανει απροσκοπτα.
λογο προσωπικων πεποιθησεων μαλλον θα συμφωνισω με κατι που διαβασα..
"αντι να ξεφορτωθουμε τους δικους μας νιτζα, θα φορτωθουμε και τους μουλάδες"

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

avatar

Δημοσίευση Δευ 25 Απρ 2011 - 18:17 από giorgos37

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε μεταναστευτικό - θρησκευτικό σελλο. Πριν 10 χρόνια, το αίτημα ήταν για ένα τζαμί. Σήμερα το αίτημα είναι για πολλά τζαμιά. Κι ακούγεται λογικό ότι 1 τζαμί είναι είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει 500.000+ μουσουλμάνους μόνο στην Αθήνα, διαφορετικών δογμάτων.

Οι παράνομοι χώροι προσευχής θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν είτε υπάρχουν επίσημα τζαμιά είτε όχι. Κανείς δεν θα κλείσει μόνος του κι εκτός από την κονόμα να χάσει και το κοινό του. Θα πρέπει να πάει η αστυνομία να τα κλείσει και δε νομίζω να υπάρχει έστω κι ένας που να πιστεύει ότι θα κάνει η αστυνομία κάτι τέτοιο. Το ισλάμ καλώς ή κακώς έχει εξτρεμιστικά στοιχεία και οι μουλάδες έχουν ισχυρότατη επιρροή στο κοινό τους.

Αν δεν προηγηθεί λύση του μεταναστευτικού, όλα τ' άλλα είναι ήσσονος σημασίας. Αλλο να ψάχνεις τρόπο να ικανοποιήσεις τις λατρευτικές ανάγκες 10 ανθρώπων κι άλλο 100. Μόνο τότε θα μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις το δίκαιο αίτημα των μουσουλμάνων για θρησκευτικό χώρο και το δίκαιο αίτημα των ντόπιων για ασφάλεια και καλύτερη καθημερινότητα.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης