Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η Αθήνα γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής

Πήγαινε κάτω

12102010

Δημοσίευση 

 Η Αθήνα γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής Empty Η Αθήνα γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής






Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, γιορτάζοντας την απελευθέρωσή της. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1944 και η γερμανική κατοχή είχε τελειώσει. «Βρήκαμε τους δρόμους γεμάτους από ανθρώπους σε τόσο πυκνή διάταξη που το αμάξι μας προχωρούσε σπρώχνοντας με δυσκολία», θυμόταν ένας Γερμανός αξιωματούχος που εγκατέλειπε την πόλη την ημέρα εκείνη.

Ήδη, από νωρίς το βράδυ, μικρά γερμανικά στρατεύματα είχαν αρχίσει να υποχωρούν προς το Βορρά. Στις 06:30 το πρωί άρχισε η αποχώρηση του κυρίως σώματος και δύο περίπου ώρες αργότερα, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου σε μία βιαστική τελετή, ο στρατηγός Φέλμι κατέθεσε στεφάνι. Το τέλος της γερμανικής κατοχής σήμανε και ουσιαστικά με την υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από έναν στρατιώτη στις 09:15.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν με χιλιάδες σημαίες και κωδωνοκρουσίες. Ένα τρελό πανηγύρι στήθηκε. «Τώρα νιώθουμε ένα μεγάλο και ασυγκράτητο λαϊκό κύμα που μας σηκώνει και μας παίρνει. Τι ακριβώς θέλει αυτή η μάζα βέβαια κανείς δεν το ξέρει, ούτε τα πιο συνειδητά μέλη της. Δεν είναι το βιομηχανικό προλεταριάτο των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων με τις συγκεκριμένες οικονομικοκοινωνικές επιδιώξεις του επιστημονικού σοσιαλισμού. Εδώ έχουμε να κάμουμε με δυνάμεις αλόγιστες. Στον αέρα υπάρχει Ρωσική Επανάσταση, μα και Γαλλική Επανάσταση και Κομμούνα του Παρισιού και απελευθερωτικός εθνικός πόλεμος και ποιος ξέρει τι άλλα θολά στοιχεία που δεν τα ξεχωρίζουμε ακόμα» έγραφε ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς.

«Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 με τη βοήθεια του ΕΛΑΣ δραπέτευσα κατά τη μεταγωγή μου από τις φυλακές Συγγρού και ανέλαβα αμέσως γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στην Καλλιθέα. Οι εφτάμισι μήνες που είχα κάνει στη φυλακή μού είχαν στερήσει τη χαρά ν' αντιληφθώ μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα που είχε απλωθεί στην πρωτεύουσα. Ο ΕΛΑΣ είχε ουσιαστικά όλη την εξουσία στην Αθήνα. Γιατί η δύναμη του κατακτητή ήταν πια μονάχα οι στρατώνες του και όπου έφτανε η δύναμη της εμβέλειας των όπλων του σε μια περιστασιακή επιδρομή, για να επιστρέψει μετά στις βάσεις του. Παρ' όλο που και στις εξορμήσεις του τον χτυπούσαμε και του θέταμε προβλήματα. Ήταν ουσιαστικά απελευθερωμένες όλες οι περιοχές της Αθήνας πριν από την αποχώρηση των Γερμανών. Για παράδειγμα, για να πας από την Καλλιθέα στη Νέα Σμύρνη έπρεπε να περάσεις από το φυλάκιο του ΕΛΑΣ και αν δεν ήσουν κάτοικος της περιοχής σε ρωτούσε: "Ποιος είσαι; Πού πας; Τι θέλεις εδώ;". Αν δεν είχες σημείωμα από τον ΕΛΑΣ Καλλιθέας δεν μπορούσες να περάσεις. Μερικοί θα πουν ότι αυτό ήταν στρατοκρατικό μέτρο κ.λπ., αλλά ήταν υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τις δυνάμεις μας και τον λαό από τη διείσδυση πρακτόρων του εχθρού. Όσον αφορά την Αστυνομία Πόλεων ας μην ξεχνάμε ότι ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το ΕΑΜ είχε ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση και εκεί. Ο Γιώργης Τσαπόγας ήταν επικεφαλής του ΕΑΜ στην Αστυνομία» θυμάται ο Μανώλης Γλέζος.

Έξι ημέρες μετά την απελευθέρωση καταφτάνει στην Αθήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αφού προηγουμένως είχε υπογραφεί η Συμφωνία της Καζέρτας, η οποία όριζε ότι «όλαι αι ανταρτικαί ομάδαι αι δρώσαι εν Ελλάδι τίθενται υπό τας διαταγάς της ελληνικής κυβερνήσεως εθνικής ενότητος» στην οποία συμμετείχαν το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. «Η ελληνική κυβέρνησις» θα έθετε τις ανταρτικές δυνάμεις «υπό τας διαταγάς του Βρετανού στρατηγού Σκόμπι» που ονομάστηκε από τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή της Μεσογείου «ως στρατηγός διοικών τας δυνάμεις εν Ελλάδι».

Η ευφορία της απελευθέρωσης θα κρατήσει μόλις 45 ημέρες. Στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ξεσπούν τα Δεκεμβριανά.

πηγη:tvxs.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Η Αθήνα γιορτάζει το τέλος της γερμανικής κατοχής :: Σχόλια

anwdynos

Δημοσίευση Τετ 13 Οκτ 2010 - 9:34 από anwdynos

Θυμάμαι την αείμνηστη Μαρία Ρεζάν να δηλώνει πως τα συναισθήματα εκείνης της ημέρας δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια Επρόκειτο για στιγμές ανείπωτης χαράς, από αυτές τις ελάχιστες τις οποίες είσαι τυχερός αν ζήσεις μια φορά στη ζωή σου!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

anwdynos

Δημοσίευση Τετ 13 Οκτ 2010 - 9:49 από anwdynos

Παρεμπιπτόντως, σαν σήμερα πριν από 98 χρόνια (12-10-1912) ξεκίνησε ο Α' βαλκανικός Πόλεμος. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους είχε συσταθεί η βαλκανική συμμαχία με την υπογραφή του "βαλκανικού συμφώνου" φιλίας (με μυστικά πρωτόκολλα για στρατιωτική συνεργασία) μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Μαυροβούνιου. Τα τέσσερα βαλκανικά κράτη με την κίνηση αυτή απαίτησαν την παραχώρηση δικαιωμάτων από την οθωμανική αυτοκρατορία προς τους υπόδουλους αδελφούς τους, που ζούσαν στα τουρκοκρατούμενα ευρωπαϊκά εδάφη. Η "υψηλή πύλη", όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψε το τελεσίγραφό τους και έτσι άρχισε ο πόλεμος που έληξε με μεγάλη χαμένη την Τουρκία, η οποία απώλεσε το σύνολο σχεδόν των βαλκανικών επαρχιών της. Ωστόσο πολύ γρήγορα, οι πρώην σύμμαχοι "φαγώθηκαν" μεταξύ τους για τη μοιρασιά των απελευθερωμένων εδαφών που επικυρώθηκε με τη συνθήκη του Λονδίνου (γεγονός είναι ότι η Βουλγαρία είχε αδικηθεί, καθώς είχε σηκώσει μεγάλο στρατιωτικό βάρος αλλά κερδίσει λίγα εδάφη ...) και η Τουρκία επωφελούμενη της νέας διαμάχης επανέκτησε τη δυτική Θράκη! Χαρακτηριστικό είναι ότι τη φορά αυτή στη σύρραξη μετείχε και η Ρουμανία (αμέτοχη στον Α' Βαλκανικό) που άρπαξε με τη σειρά της κάποιες περιοχές! Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (ηττημένη η Βουλγαρία)διαμορφώθηκε έτσι ο νέος βαλκανικός χάρτης της εποχής.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ΨΥΧΟ

Δημοσίευση Τρι 26 Απρ 2011 - 22:27 από ΨΥΧΟ

Kαι επειδή μιλάμε γιά απελευθερώσεις πόλεων στην κατοχή,θα σας γράψω γιά την απελευθέρωση της δικής μου πόλης της Καρδίτσας,μέσα από τα αποσπάσματα του βιβλίου του Σόλωνα Γρηγοριάδη...Ίστορία της σύνχρονης Ελλάδας'.

σελ. 69. Λίγες μέρες μετά την καταστροφή των Ιταλών στην περιοχή των Γρεβενών,ένα απροσδόκητο νέο κυκλοφόρησε στη Θεσσαλία,στη Ρούμελη και παραπέρα σε όλη την Ελλάδα.Ο ιταλικός στρατός εγκατέλειψε την Καρδίτσα.Η πρώτη πόλη της Ελλάδας-και ίσως όλης της κατεχόμενης Ευρώπης-που απελευθερωνόταν.Πραγματικά,τη 12η Μαρτίου 1943,οι κάτοικοι του καμπίσιου αυτού Θεσσαλικού κέντρου ξύπνησαν χωρίς να υπάρχει εχθρική φρουρά.Οι Ιταλοί είχαν αρχίσει να αποχωρούν βαθμιαία επί μιά εβδομάδα,κι εκείνη τη νύχτα έφυγαν αιφνιδιαστικά και τα τελευταία τμήματα ιππικού που παρέμεναν,ενώ διαλυόταν το φρουραρχείο τους.
Και το μεσημέρι έμπαιναν οι πρώτοι αντάρτες,φορείς της νέας εξουσίας:μιά μικρή ομάδα <<εφεδρικών>> με σαλπιγκτή.Έως τον Νοέμβριο του 1943 η πόλη εκείνη στη μέση του κάμπου δε θα γνώριζε ξανά την κατοχική εξουσία,εκτός από τη μορφή λίγων φευγαλέων μηχανοκίνητων επιδρομών.

σελ. 94. Η εικόνα που παρουσίαζε η ελεύθερη περιοχή ήταν συγκλονιστική.Το Περτούλι,η διοικητική πρωτεύουσα,με τις εξαίρετες βίλες των Άλπεων,έσφυζε από ζωή.
Ομάδες επισκεπτών από τις κατεχόμενες πόλεις πηγαινοέρχονταν συνεχώς και κατέκλυζαν το Κοινό Γενικό Στρατηγείο,που ήταν εγκαταστημένο σε παραπήγματα μέσα στο πλούσιο ελατόδασος της Πίνδου.Η Καρδίτσα όμως ήταν η οικονομική πρωτεύουσα.Ένας κόμβος συγκοινωνιών προς τη Ρούμελη,την Μακεδονία και την Ήπειρο.Πλήθος αυτοκινήτων τη συνέδεε με το Περτούλι.Αναρίθμητα συνέδρια των οργανώσεων,με συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων,γίνονταν συνεχώς.Τα καταστήματα και τα κέντρα της λειτουργούσαν πληθωρικά.Και το εμπόριο ανθούσε.Η πόλη ήταν γεμάτη επιγραφές,συνθήματα αντιστασιακά,κάθε τόσο γίνονταν συλλαλητήρια και παρελάσεις και το βράδυ τα μεγάφωνα μετέδιδαν άπαυτα τις ραδιοεκπομπές του Μπι-Μπι-Σι,της Μόσχας ή άλλων σταθμών.

σελ. 131.Η περίπτωση της Θεσσαλίας είναι εκπληκτικά χαρακτηριστική.Ολόκληρος ο νομός Καρδίτσας με 130.000 κατοίκους είχε απελευθερωθεί,ο πρώτος και μοναδικός ίσως ελεύθερος νομός στην κατεχόμενη Ευρώπη.Στον νομό Τρικάλων,με 120.000 κατοίκους,οι Ιταλοί κατείχαν μόνο την πόλη Τρίκαλα.Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία με 590.000 κατοίκους,το 75% του πληθυσμού,δηλαδή 450.000 ψυχές,βρισκόταν σε ελεύθερη ζώνη,με μιά συνολική έκταση 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων,στην οποία περιλαμβάνονταν και τα 6.5000.000 στρέμματα της πλούσιας πεδινής Θεσσαλικής περιοχής.

Και λίγα λόγια γιά το μοναδικό ελεύθερο αεροδρόμιο της Ελλάδας.
σελ. 179. Το αεροδρόμιο εκείνο,ένα από τα θαύματα του ανταρτοπολέμου,το οποίο συνέδεε την ελεύθερη Ελλάδα με την Αφρική,είχε κατασκευαστεί στο υψίπεδο της Νευροπόλεως,στη θέση που είναι σήμερα η τεχνική λίμνη του Μέγδοβα.Βρισκόταν σε υψόμετρο 800 μέτρων,και είχε μήκος 13 χιλιόμετρα και πλάτος μέχρι 3 χιλιόμετρα.Εκτεινόταν μεταξύ των χωριών Τσαρδάκι και Νεοχώρι.Τα σχέδια του τα κατέστρωσαν οι μηχανικοί Γ. Κουβαρετάκης,Γ. Βλάβος,Λ. Σαμουλίδης και τη γενική επίβλεψη την είχε ο Άγγλος λοχαγός Ντένις.
Ήταν αεροδρόμιο νυχτερινό,γιατί μόνο τη νύχτα γινόνταν προσγειώσεις και απογειώσεις.Γιά την προσγείωση,παρατάσσονταν δεξιά και αριστερά στον διάδρομο πολλές δεκάδες ανδρών που κρατούσαν αναμμένες λάμπες θυέλλης.Και ήταν τόσο καλά καμουφλαρισμένο,ώστε ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Γερμανοί κατόρθωσαν με τις αναγνωριστικές πτήσεις τους να το ανακαλύψουν,μολονότι απείχε μόλις 20 χιλιόμετρα απο την Καρδίτσα,με την οποία συνδεόταν με δημόσιο δρόμο.
Μεταξύ των μέσων του καμουφλάζ ήταν η κατασκευή ενός ψευδούς διαδρόμου προσγείωσης με άσπρα παραπήγματα στα βορεινά υψώματα,τα οποία πολυβολούσαν συστηματικά τα γερμανικά αεροπλάνα.Εκεί κοντά βρίσκεται το χωριό Νεράιδα,όπου στο οικογενειακό σπίτι του Πλαστήρα,ήταν εγκαταστημένος μαζί με τον ασύρματό του ο Άγγλος λοχαγός Ντένις,συνδιοικητής του αεροδρομίου(υπήρχε και Έλληνας διοικητής).Και από την ταράτσα παρακολουθούσε ατάραχος τις μάταιες επιθέσεις των Γερμανών.
Σ' αυτό το αεροδρόμιο,που πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες,αποβιβαζόταν η αντιπροσωπεία των βουνών..............

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

anwdynos

Δημοσίευση Πεμ 19 Ιαν 2012 - 12:44 από anwdynos

Ακριβέστατη δημοσιογραφικά η πένα του αείμνηστου Γρηγοριάδη, όπως και εξόχως συναρπαστικό το γλαφυρό του ύφος! Όντως, η Καρδίτσα, μέσα στην καρδιά της σκληρότατης Κατοχής, ανέπνευσε για μήνες το χιλιοτραγουδισμένο αέρα της "Ελεύθερης Ελλάδας"! Τιμή και δόξα στους αντάρτες που τη λευτέρωσαν!!!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης