Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η ουγγρική επανάσταση του 1956 και η σοβιετική εισβολή

Πήγαινε κάτω

05112009

Δημοσίευση 

Η ουγγρική επανάσταση του 1956 και η σοβιετική εισβολή Empty Η ουγγρική επανάσταση του 1956 και η σοβιετική εισβολή




Η σοβιετική εισβολή στην Βουδαπέστη, στις 4 Νοεμβρίου του 1956, αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορία των σοσιαλιστικών κινημάτων και κρίσιμη καμπή σε ιδεολογικό επίπεδο για τους σοσιαλιστές του 20ου αι. Προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης, στους κόλπους των οποίων εντάθηκε η κριτική κατά του σοβιετικού καθεστώτος.

Η ουγγρική επανάσταση του 1956, που εκτυλίχθηκε το διάστημα μεταξύ 23 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου 1956, στράφηκε ενάντια στη σταλινική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Η εξέγερση εκδηλώθηκε με αφορμή φοιτητική διαδήλωση αλλά μαζικοποιήθηκε από την παρουσία χιλιάδων που ενώθηκαν μαζί τους και κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο. Αντιπροσωπία φοιτητών που επιχείρησε να μπει στο κτίριο που στεγαζόταν το κρατικό ραδιόφωνο – γνωστό διεθνώς ως «Radio Budapest» – για να προβάλλει τα αιτήματα των φοιτητών, προφυλακίστηκε.

Απέναντι στο αίτημα των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από το κτίριο για απελευθέρωση της αντιπροσωπείας, η αστυνομία (ÁVH) απάντησε με καταστολή. Η είδηση μαθεύτηκε γρήγορα και επεισόδια ξέσπασαν στην πρωτεύουσα. Η εξέγερση ωστόσο πήρε γρήγορα διαστάσεις και εξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη τη χώρα, συσπειρώνοντας φοιτητές, εργάτες, αγρότες. Κάτω από την πίεση των γεγονότων, η κυβέρνηση έπεσε.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που οργανώθηκαν σε πολιτοφυλακές, μαχόμενοι ενάντια στην αστυνομία και τα σοβιετικά στρατεύματα. Τα συμβούλια που είχαν δημιουργηθεί πήραν την εξουσία από το κυβερνών κόμμα, απαιτώντας πολιτικές αλλαγές. Η νέα κυβέρνηση διέλυσε την αστυνομία (ÁVH) και διακήρυξε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ενώ υποσχέθηκε να προκηρύξει εκλογές.

Κι ενώ μέχρι το τέλος του Οκτώβρη οι συγκρούσεις είχαν σχεδόν σταματήσει δίνοντας την εντύπωση πως τα πράγματα άρχιζαν να ηρεμούν, στις 4 Νοέμβρη σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Βουδαπέστη και σ’ άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να καταπνίξουν την επανάσταση.

Η αντίσταση των εξεγερμένων απέναντι στη σοβιετική εισβολή συνεχίστηκε μέχρι τις 10 Νοέμβρη και μέχρι τον Ιανουάριο του 1957 κάθε αντίσταση είχε καμφθεί. Ο απολογισμός των συγκρούσεων εκτιμάται σε 2.500 περίπου νεκρούς από την πλευρά των Ούγγρων εξεγερμένων που σκοτώθηκαν στις οδομαχίες της Βουδαπέστης, εκ των οποίων οι 450 εκτελέστηκαν στις δίκες που ακολούθησαν. Από την πλευρά των Σοβιετικών, 700 περίπου στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Δεν φαίνεται ωστόσο να υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την έκταση των απωλειών. Σύμφωνα με τον Peter Fryer, (Βρετανό δημοσιογράφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας και ανταποκριτή στην Ουγγαρία το 1956 για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Worker, που μετά τα γεγονότα απέσυρε τη στήριξή του στο σταλινικό καθεστώς και διαγράφηκε από το ΚΚ Βρετανίας και προσχώρησε στο τροτσκιστικό ρεύμα), τουλάχιστον 20000 Ούγγροι και 3500 Ρώσοι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Η σοβιετική εκδοχή

Αντεπανάσταση χαρακτήρισε η Σοβιετική Ένωση την εξέγερση του 1956. Σύμφωνα με απολογισμό της Pravda:

Στις 23 Οκτωβρίου οι «ειλικρινείς» σοσιαλιστές Ούγγροι διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τα λάθη που έγιναν από τις κυβερνήσεις Rákosi και Gerő. Από τις ταραχές ωστόσο επωφελήθηκαν φασίστες, αντιδραστικοί και αντεπαναστάτες, χρηματοδοτούμενοι από δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να οργανώσουν αντεπανάσταση.

Ο ουγγρικός λαός, μέσω του Imre Nagy (που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού από τις 24 Οκτώβρη) απηύθυνε έκκληση προς τις σοβιετικές δυνάμεις στην Ουγγαρία να βοηθήσουν στην επαναφορά της τάξης. Η κυβέρνηση Nagy, ωστόσο, υπήρξε αναποτελεσματική και ευάλωτη απέναντι σε αντεπαναστατικές επιρροές.

Ούγγροι πατριώτες, υπό την ηγεσία του János Kádár, έφυγαν από την κυβέρνηση Nagy και σχημάτισαν κυβέρνηση αποτελούμενη από Ούγγρους επαναστάτες εργάτες και αγρότες που απηύθυνε έκκληση στους σοβιετικούς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αντεπανάστασης. Η κυβέρνηση Kádár με τη βοήθεια των σοβιετικών συνέθλιψαν την αντεπανάσταση.

ΠΗΓΉ:tvxs.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Η ουγγρική επανάσταση του 1956 και η σοβιετική εισβολή :: Σχόλια

ederson

Δημοσίευση Πεμ 5 Νοε 2009 - 14:24 από ederson

Καλά δεν περίμενα κάτι καλύτερο από το tvxs.

Πάμε από την αρχή.

Ολα ξεκίνησαν φαινομενικά από μια φοιτητική διαδήλωση που σε τίποτα δεν προϊδέαζε για το τι θα επακολουθήσει. Μια πιο προσεχτική ματιά στα γεγονότα δεν αφήνει περιθώρεια περερμηνιών. Ολα ήταν μια καλά προσχεδιασμένη επιχείρηση από την αστική τάξη που είχε χάσει την εξουσία αγαστή συνεργασία με ισχυρά κράτη του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος που δεν είχαν συμβιβαστεί με τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων σοσιαλισμού-καπιταλισμού.

Η φοιτητική διαδήλωση ήταν απλά η σπίθα που εκμεταλλεύτηκαν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις προκαλώντας ένοπλες συγκρούσεις. Για να δούμε μερικές αστικές μαρτυρίες:

Ο καθοδηγητής της δυτικογερμανικής εφημερίδας Βέλι Αουτζάνταγκ έγραψε για έναν από τους στασιαστές: "Το πρώτο που είδα πάνω του ήταν το παράσημο του γερμανικού σιδηρού σταυρού"
Η εφημερίδα France Soir έγραψε πως οι αμερικανικοί ραδιοσταθμοί που μετέδιδαν τις "εκκλήσεις για ανταρσίες" έκαναν μεγάλο κακό στην Ουγγαρία. Η ίδια η εφημερίδα παραδεχόταν πως στα ίδια τα γεγονότα καθογητικό ρόλο έπαιξαν : "τα πιο αντιδραστικά και έκδηλα φασιστικά στοιχεία..."

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε χρόνια αργότερα όταν "Βρετανικός αξιοματούχος" η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, λέει στο βιβλίο του του Μαικλ Σμιθ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στις 7 Νοέμβρη 1996: "Το 1954 παίρναμε πράκτορες από τα ουγγαρέζικα σύνορα... τους οποίους οδηγούσαμε στην υπό βρετανικό έλεγχο περιοχή της Αυστρίας. Τους πηγαίναμε στα βουνά και τους δίναμε μαθήματα μάχης. Μετά αφού του εκπαιδεύαμε με εκρηκτικά και όπλα, τους πηγαίναμε πίσω. Τους εκπαιδεύαμε για την εξέγερση"

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιμπρέ Νάγκι πρωθυπουργός της ΛΔ Ουγγαρίας από το 1953, αποδέχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένα οπορτουνιστής ή -όπως η αστική προπαγάνδα τον χαρακτήριζε "μεταρρυθμιστής" του σοσιαλιστικού συστήματος. Ο Ιμπρέ Νάγκι ήταν ένα αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά και "από τα μέσα" τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση της αντεπανάστασης και μάλιστα με δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό. Ηταν αυτός που ως πρωθυπουργός στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και κπήκανα ανεξέλεγκτα όλα τα δασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλήψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και την νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τους τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέληψαν τη χώρα μετά την επανάσταση.

Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα, ενώ η ηγεσία έπαιρνε ανοιχτά οδηγίες από τους διπλωματικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών.

(θα συνεχίσω το απόγευμα, δεν προλαβαίνω τώρα)

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Πεμ 5 Νοε 2009 - 14:36 από sellos

Καλά δεν περίμενα κάτι καλύτερο από το tvxs.
νομιζω πως κάνεις λάθος,γιατι έχει και την άποψη που στηριζουν οι τότε Σοβιετικοί

(θα συνεχίσω το απόγευμα, δεν προλαβαίνω τώρα)
περιμένω.. Smile

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ederson

Δημοσίευση Πεμ 5 Νοε 2009 - 17:11 από ederson

Δεν παροιάζονται από το tvxs πολύ σημαντικά στοιχεία και το κείμενο στρεφεται καθαρά κατά των Σοβιετικών. Δικαίωμα του βέβαια να στηρίζει όποια μεριά θέλει, εφόσον όμως παρουσιάζει όλα τα δεδομένα.

Στην πρώτη φάση, μεταξύ 23 και 30 Οκτώβρη, οι αντεπαναστάτες δεν εμφανίστηκαν ανοικτά με αντισοσιαλιστικά συνθήματα παρά με αιτήματα όπως "αποσταλινοποίηση", "εκδημοκρατισμός", "μεταρρυθμίσεις", στο όνομα των εθνικών ιδιομορφιών κτλ. Στην δεύτερη φάση του πραξικοπήματος φάνηκε πραγματικά ποιοι κρύβονταν πίσω τους. Η αντίδραση, ενθαρρυμένη και από την προδοτική πολιτική του Ιμπρέ Νάγκι και την εξωτερική υποστήριξη, πέρασε στην ανοικτή τρομοκρατία.

"Στους δρόμους της Βουδαπέστης κυριαρχούσε η αντεπαναστατική τρομοκρατία, ομαδικά δολοφονούνταν κομμουνιστές, πρόεδροι αγροτικών ενώσεων, πρόεδροι συμβουλίων, οπαδοί του σοσιαλισμού. Στον πολιτικό στίβο είχαν επανεμφανιστεί καπιταλιστές, γαιοκτήμονες, τραπεζίτες, πρίγκιπες και κόμητες, με επικεφαλής τον Μίντσεντι. Εμφανίστηκαν στη βουλή, ίδρυσαν μέσα σε δύο μέρες 28 αντεπαναστατικά κόμματα"

(Γιάνος Κοντάρ - Για μια σοσιαλιστική Ουγγαρία, σελ. 4, εκδ. Μαρξίστε Μπλέτερ 1976)

Στις 3 Νοέμβρη δημιουργήθηκε με επικεφαλής τον Γιάνος Κοντάρ, η επαναστατική εργατο-αγροτική κυβέρνηση, για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας. Η προσωρινή ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και η νέα εργατοαγροτική κυβέρνηση απευθύνθηκαν στην ουγγρική εργατική τάξη κάνοντας έκκληση για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας από την αντίδραση. Η εργατική τάξη της χώρα κινητοποιήθηκε με μαζικές εκδηλώσεις, συγκρότησε ένοπλα τμήματα για την υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας. Η ΕΣΣΔ ανταποκρίθηκε στην περάκληση της νέα ουγγρικής κυβέρνησης για διεθνιστική βοήθεια και συνέβαλε στην συντριβή των ένοπλων αντεπαναστατικών ομάδων. Με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού αποσοβήθηκε στην Ουγγαρία ένα μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στην επανάσταση.

Από τότε μέχρι και σήμερα η αστική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αξιοποιεί την αντεπανάσταση στο αντικομμουνιστικό της οπλοστάσιο αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα από λάθη στην εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ από τα προβλήματα και τη διάσπαση στο εσωτερικό του κομμουνιστικού κινήματος, η διεθνιστική στρατιωτική βοήθεια της ΕΣΣΔ ήταν όχι μόνο καθοριστική αλλά και αναγκαία.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης