Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες

Πήγαινε κάτω

24082009

Δημοσίευση 

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες Empty 30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες




Τα μελτέμια του καλοκαιριού, οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν μανιασμένα, σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες, είναι, χρόνια τώρα, το καλύτερο προσάναμμα των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε την Αττική, μετατρέποντας τα ελάχιστα δάση σε νεκρές ζώνες. Τα στρέμματα πρασίνου και βλάστησης που έχουν καεί στην Αττική τα τελευταία 20-25 χρόνια ξεπερνούν τα 300.000!
Για να είμαστε πιο σωστοί, ωστόσο, δεν χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να φτάσουμε την Αττική στην τσιμεντένια παρακμή που παρουσιάζει σήμερα. Χρειάστηκαν μόνο 3-4 μεγάλες φωτιές, η μία πίσω από την άλλη, για να αφανίσουν σημαντικότατες εκτάσεις πρασίνου και να δώσουν τη σκυτάλη στην τρελή οικοδόμηση των προαστίων της Αθήνας. Δασολόγοι και ειδικοί κάνουν λόγο για «φιλέτα» που εσκεμμένα φαγώθηκαν προκειμένου να γίνουν κατοικίες των πλουσίων και εχόντων (και προκειμένου φυσικά να κάνουν το χρήμα να «κυκλοφορεί» μεταξύ αυτών που καρπώθηκαν από τις πύρινες καταστροφές). Τα τελευταία 10-15 χρόνια προστέθηκαν στο σχέδιο νόμου περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Για να μη μιλήσουμε για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που χτίστηκαν στα καμένα. Και δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι οι τιμές της γης σε Διόνυσο, Εκάλη, Πεντέλη και τα γύρω βόρεια προάστια είναι αστρονομικές. Σύμφωνα με ειδικούς μάλιστα, τα περισσότερα σπίτια στις περιοχές αυτές χτίστηκαν μετά τις πρώτες πυρκαγιές, στα μέσα δηλαδή και τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο. Οτι το πράσινο δεν είναι ούτε αιώνιο ούτε αέναο ούτε θα υπάρχει από μόνο του όσο φροντίζουμε επιμελώς να το καταστρέφουμε. Γιατί τελικά σε κάθε πυρκαγιά, όσο και αν μας αρέσει να ρίχνουμε ευθύνες δεξιά και αριστερά για το αποτέλεσμα, είναι καιρός να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες.
Οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική από το 1981.
1981 - Κοκκιναράς Κηφισιάς
Το 1981 τεράστια πυρκαγιά κατέκαψε το δάσος Κοκκιναρά Κηφισιάς. Από τη φωτιά έγιναν στάχτη περισσότερα από 6.000 στρέμματα πρασίνου. Κάηκε ολοσχερώς η βόρεια πλευρά της Πεντέλης και στη συνέχεια οι φλόγες ανέβηκαν και έγλειψαν μεγάλη έκταση του βουνού, μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο. Το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Τελικά η φωτιά σταμάτησε λίγο έξω από την Κηφισιά. Τα δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για ένα τεράστιο μαύρο σύννεφο που κάλυψε την Κηφισιά και το Μαρούσι και κατευθυνόταν προς Αθήνα. Την ημέρα εκείνη έπνεαν δυνατοί άνεμοι και ορισμένοι αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων. Η πυρκαγιά μαινόταν ολόκληρη τη μέρα και η Αττική είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς συνεχώς άναβαν καινούργιες εστίες δημιουργώντας πύρινους κλοιούς στα βόρεια προάστια. Σύμφωνα με τον τότε απολογισμό, περίπου 30 άτομα τραυματίστηκαν, δύο πέθαναν από καρδιακή προσβολή και τα περισσότερα από 3.000 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκηνώσεις της περιοχής και στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης κινδύνευσαν. Από υλικής πλευράς, δεκάδες σπίτια κάηκαν. Και φυσικά κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας ή αν ξεκίνησαν από τυχαίο περιστατικό.
1982 - Διόνυσος
Ενα χρόνο μετά, και μετά τις απόπειρες αναδάσωσης της περιοχής, το καταστροφικό έργο συνεχίστηκε. Επίκεντρο αυτή τη φορά ήταν ο Διόνυσος. Από εκεί ξεκίνησαν οι φωτιές που γρήγορα επεκτάθηκαν και στην Πεντέλη, την Εκάλη, το Πικέρμι, τον Γέρακα και τον Μαραθώνα. Εκτιμάται ότι στις πυρκαγιές αυτές καταστράφηκαν συνολικά περισσότερα από 25.000 στρέμματα πρασίνου! Στον Γέρακα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και βρέθηκαν καμένοι όταν έσβησαν και οι τελευταίες φλόγες. Και πάλι δεν μάθαμε πώς ξεκίνησαν οι φωτιές. Διότι κανείς από τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για εμπρησμό ή αν η πυρκαγιά ξεκίνησε κατά λάθος...
1986 - Βαρυμπόμπη
Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Βαρυμπόμπη. Την ίδια χρονιά μεγάλη πυρκαγιά έπληξε και το Πεντελικό. Σε μία από τις φωτιές κινδύνεψαν το Μοναστήρι της Πεντέλης, ορισμένα σπίτια της περιοχής και το Αστεροσκοπείο. Οι πνεύμονες πρασίνου της Αττικής καταστρέφονται με τρόπο μεθοδικό και συνοπτικό. Για έναν περίεργο λόγο, μοιάζουμε όλοι να έχουμε τη βεβαιότητα ότι το πράσινο δεν θα μας λείψει ποτέ. Μικρή υποσημείωση: αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν στην Αττική στις μεγάλες πυρκαγιές των περασμένων χρόνων έχουν ήδη χτιστεί...
1992 - Αυλώνας
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα. Οι φλόγες θέριεψαν από τα σκουπίδια και τον άνεμο, και εξαπλώθηκαν με ταχύτητα-αστραπή στην περιοχή. Φωτιές κατακαίνε και τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο, και τον Ωρωπό. Υπολογίζεται ότι τη χρονιά αυτή έγιναν στάχτη περισσότερα από 55.000 στρέμματα. Στις φλόγες παραδόθηκαν ακόμα δεκάδες σπίτια και πολλά ζώα.
1993 - Αγιος Στέφανος
Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Αγιο Στέφανο, αλλά πολύ γρήγορα λαμπάδιασαν ακόμα το Σούνιο, ο Μαραθώνας, η Σταμάτα, ο Διόνυσος, η Μάνδρα Αττικής και η Παλλήνη. Το 1993 όμως ήταν χρονιά πλούσια σε πυρκαγιές. Λίγους μήνες μετά τις πρώτες φωτιές, η Αττική είχε να αντιμετωπίσει και δεύτερο γύρο καταστροφής. Πυρκαγιές κατέκαψαν την παλαιά Πεντέλη, το Ντράφι και την Παλλήνη. Το 1993 υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περισσότερα από 11.000 στρέμματα.
1995 - Πεντέλη
Από τις πλέον καταστροφικές φωτιές που κατέκαψαν την Αττική ήταν αυτές του Ιουλίου του 1995. Οι φλόγες ξεκίνησαν από χωράφι κοντά στον Αγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και φυσικά την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή έπνεαν εντονότατοι άνεμοι. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν. Το μόνο που έμεινε όταν οι φλόγες κατέφαγαν τα πάντα στο πέρασμά τους ήταν στάχτες, αποκαΐδια και απόγνωση. Συντηρητικοί απολογισμοί έκαναν τότε λόγο για περισσότερα από 150 σπίτια καμένα, ενώ έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους. Η πύρινη καταστροφή έφτασε στο Ντράφι, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά. Την ίδια περίοδο κάηκαν και 9.000 στρέμματα στον Ωρωπό. Καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν και στο Σχηματάρι και τα Βίλια.

συνέχεια..


Έχει επεξεργασθεί από τον/την sellos στις Πεμ 10 Σεπ 2009 - 9:29, 2 φορές συνολικά
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες :: Σχόλια

sellos

Δημοσίευση Δευ 24 Αυγ 2009 - 15:50 από sellos

1998 - Πεντέλη πάλι
Οσες προσπάθειες αναδάσωσης έγιναν μετά τις πυρκαγιές του 1995 στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές... κατακάηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Καινούργιες φωτιές, με πολλά μέτωπα, που ξεκίνησαν από τον Νέο Βουτζά και από την Ανθούσα συνέχισαν να καίνε τα παλιά καμένα και ό,τι είχε ξεκινήσει δειλά να φυτρώνει. Και πάλι οι δυνατοί άνεμοι έκαναν τις φωτιές ιδιαίτερα δυνατές και ολοκληρωτικά καταστροφικές. Αυτή τη φορά οι καταστροφές δεν αφορούσαν σπίτια, αλλά εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους. Οσες περιοχές δηλαδή την είχαν «γλιτώσει» το 1995. Τον Αύγουστο του 1995, η δυτική Πεντέλη είχε κατακαεί για ακόμα μια φορά. Συνολικά υπολογίζεται ότι έγιναν στάχτη περί τα 75.000 στρέμματα.

2000 - και πάλι Πεντέλη
Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται πως έχουν οι πυρκαγιές στην πολύπαθη Πεντέλη, αφού για μια ολόκληρη νύχτα του Αυγούστου κατακάηκε ό,τι είχε ξεμείνει από τις προηγούμενες φωτιές. Η πυρκαγιά αυτή τη φορά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά γρήγορα, αλλά είχε προλάβει να καταστρέψει όλα όσα ο μηχανισμός της φυσικής αναδάσωσης δημιουργούσε την περασμένη διετία. Εκτός από τη χαμηλή βλάστηση που κατακάηκε, έγιναν στάχτη και αρκετά υπεραιωνόβια πεύκα που είχαν ξεφύγει από την καταστροφική λαίλαπα των προηγούμενων πυρκαγιών.
2005 - Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Ν. Βουτζάς
Οι πρώτες φλόγες ξεκίνησαν από τη Ραφήνα, αλλά γρήγορα άρχισαν να εμφανίζονται παράλληλα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η Αγ. Τριάδα και η Αγ. Κυριακή τυλίχτηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες, ενώ λίγο αργότερα παραδόθηκαν στον πύρινο εφιάλτη ο Νέος Βουτζάς και η Καλλιτεχνούπολη. Στον Ν. Βουτζά η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και η Καλλιτεχνούπολη χρειάστηκε να εκκενωθεί. Ακόμα εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και αναφέρθηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή των πολιτών, που ίσως άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι το πράσινο δεν θα υπάρχει αέναα, και ύστερα από συγκεκριμένες μαρτυρίες, έγινε σαφής λόγος για έργο εμπρηστών. Οι καμένες εκτάσεις, εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα, κηρύχθηκαν άμεσα αναδασωτέες και επικηρύχθηκαν οι δράστες.
2007 - Πάρνηθα
Από τις φλόγες πυρκαγιών καταστρέφονται ολοσχερώς περισσότερα από 50.000 στρέμματα στην Πάρνηθα, ενώ κατακάηκε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού. Από τα καμένα στρέμματα, περίπου τα μισά ήταν παρθένο ελατόδασος. Την ίδια χρονιά ξανακαίγεται και η Πεντέλη. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα έγιναν και πάλι στάχτη οριστικοποιώντας πια τη δυσοίωνη βεβαιότητα ότι η περιοχή πολύ δύσκολα να ανακάμψει και πάλι. Ειδικά για την Πάρνηθα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, έκαναν λόγο για ολοκληρωτική απανθράκωση της βλάστησης, ενώ τονίστηκαν τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες απώλειες και στην πανίδα και στη χλωρίδα της περιοχής. (Αξίζει να διαβάσετε τη μελέτη που εκπονήθηκε για τη φωτιά του 2007 στο http://politics.wwf.gr/images/stories//fireparnisreport2007_14.pdf )

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 24 Αυγ 2009 - 15:55 από sellos

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 12-13f4-3-thumb-small 30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 16-17f1-4-thumb-small

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 1-21-thumb-small 30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 1-23-thumb-small

30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 1-30-thumb-small 30 χρόνια: πρώτα φωτιά, μετά... βίλες 20-9-thumb-small

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Betafans

Δημοσίευση Δευ 24 Αυγ 2009 - 15:58 από Betafans

Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι :pale: Δυστυχώς ότι πνεύμονας πρασίνου έχει παραμείνει στην Αθήνα καίγεται (γιατί άραγεWink. Σε μία πόλη που το έχει πολύ ανάγκη κάθε χρόνο και λιγοστεύει και έτσι αυξάνετε και η ρύπανση, η οποία σηματοδοτεί και αύξηση άλλων πραγμάτων που «χτυπάν» και τους ανθρώπους. Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι τυχαία κάθε φορά που φυσάει έντονα σε μια περιοχή το καλοκαίρι και πιάνει φωτιά, συμβαίνει ένα τυχαίο συμβάν και «αρπάζει» όλο το δάσος. Φέτος στην Καβάλα παραλίγο να ξαναζήσουμε τις σκηνές του 80' που κάηκε όλο το βουνό της πόλης και όχι μόνο, από συνεργείο του δήμου που κολλούσαν κάτι κάγκελα μέσα στο δάσος και βάλαν (καταλάθοςWink φωτιά. Ευτυχώς το προλάβαμε, αλλά οι δράστες, παρόλο που τους συλλάβανε, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους. Και ρωτώ εγώ. Για πιο λόγο; Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα κάνει το ίδιο λάθος και ίσως να είναι και μοιραίο; Βάλε τους ένα πρόστιμο ώστε να προσέξουν την επόμενη φορά.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 24 Αυγ 2009 - 18:02 από sellos

«Γιατί τα δάση καίγονται σε χρονιές εκλογών;»


Τριπλάσιες από τις άλλες χρονιές, κατά μέσο όρο, είναι οι εκτάσεις που καίγονται κάθε χρόνο που πρόκειται να λάβουν χώρα εκλογές στην Ελλάδα. Αυτό προέκυψε από έρευνα των καθηγητών Σ. Σκούρα και Ν. Χριστοδουλάκη στην οποία ανέλυσαν στοιχεία πυρκαγιών από το 1955-2008. Άρθρο τους που αναλύει τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» στις αρχές Ιουλίου. [Αναλυτικά]

Βρέ κάτι συμπτώσεις που μας κάνουν καχύποπτους..

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Τετ 26 Αυγ 2009 - 16:45 από sellos

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας που στοίχησαν τη ζωή σε περίπου 45 ανθρώπους και προκάλεσαν την αποτέφρωση 950.000 δασικών και γεωργικών στρεμμάτων. Όπως τονίζει, όμως, με αγανάκτηση ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, η αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

«Μεταφέρω την αγωνία αλλά και τον θυμό -μπορώ να πω- των Ηλείων για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Πυρόπληκτης και Σεισμόπληκτης Ηλείας. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την επίσκεψή μας στην Αθήνα, όπου μας δόθηκε η υπόσχεση για την εφαρμογή σχεδίου ανασυγκρότησης της Ηλείας (στις 12 Ιουνίου 2008), δέκα (10) μήνες από όταν δόθηκε σε δημοσιότητα το σχέδιο της κυβέρνησης (Νοέμβριος 2008), οκτώ (Cool μήνες (12ος 2008) από την κατάθεση της δικής μας πρότασης Ηλείας του «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Ηλείας 2009-2020», αλλά και του Ειδικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα, ούτε και αυτή η διαβούλευση που μας είχε υποσχεθεί ο υπουργός Εσωτερικών ο κ. Πρ. Παυλόπουλος δεν πραγματοποιήθηκε», δήλωσε χθες οργισμένος ο νομάρχης.

Δυο χρόνια μετά και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αποκατάσταση της Ηλείας δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς υποδομές, τα ζώα παραμένουν στην ύπαιθρο, ενώ καμία αποζημίωση για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο δεν έχει δοθεί.

Η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έχει υλοποιηθεί. Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ μέχρι τώρα έχει διατεθεί το ποσό των περίπου 26 εκ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες ζημιών, ενώ με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης 36 εκ. ευρώ περίπου. Ποσό δυσανάλογο με το μέγεθος της καταστροφής.

Αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την απασχόληση, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η παροχή ειδικών ενισχύσεων και ειδικών κινήτρων για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού, η μείωση των φορολογικών συντελεστών καθαρού κέρδους των εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στις πυρόπληκτες περιοχές κατά 30%, η έναρξη του ειδικού προγράμματος για τους ανέργους του Νομού και την οικονομική ενίσχυση της Νομαρχίας και των Δήμων (για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής) για την απασχόληση των ανέργων, με ταυτόχρονη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη και των εργατών γης στους ανέργους, είναι ορισμένα από τα εξαγγελλόμενα μέτρα που δεν προωθήθηκαν.

«Η Μητέρα Φύση από μόνη της πήρε την ευθύνη να επουλώσει τις πληγές της Ηλείας», δηλώνει στην εφημερίδα «Αυγή» ο αντινομάρχης περιβάλλοντος, χωροταξίας και υποδομών της Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος. «Δύο χρόνια μετά, δεν έχουν καταφέρει να συντάξουν σχέδιο ανασυγκρότησης». Πέρα από τον Κρόνιο Λόφο και κάποια κορμοδέματα, έχει σταματήσει κάθε επιχείρηση αναδάσωσης από το 2007», προσθέτει. Επιπλέον, επισημαίνει ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 οι επιδιορθώσεις στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού.

Πηγή: «Έθνος», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία»

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Πεμ 27 Αυγ 2009 - 15:53 από sellos

«Ότι είναι δάσος θα μείνει δάσος» τόνιζε και χθες ο κ. Σουφλιάς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο, και ο έτερος αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, απέφυγαν να δηλώσουν ξεκάθαρα ποιες από τις καμένες εκτάσεις πρόκειται να αναδασωθούν, με το επιχείρημα ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω του μωσαϊκού χρήσεων γης». Έχουν άλλωστε την πολυτέλεια ενός 5μηνου που τους προσφέρει ο νόμος για να προχωρήσουν στη σχετική κήρυξη.

Για περισσότερο από το 1/3 των δασών και των δασικών εκτάσεων που κάηκαν στην τελευταία πυρκαγιά, η δασική βλάστηση είναι εφικτή μόνο εφόσον ενταχθούν σε πρόγραμμα ευρείας και συστηματικής αναδάσωσης. Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις πευκόφυτες που κάηκαν για δεύτερη ή και για τρίτη φορά, συνεπώς δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν και πρόκειται να αναδασωθούν ανέρχονται σε 135.000 στρέμματα. Η τελευταία έκταση αφορά τα 2/3 των καμένων. Η τύχη του υπόλοιπου 1/3 των στρεμμάτων αυτών παραμένει άγνωστη. Το κόστος για την αναδάσωση αυτών των περιοχών εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 30 - 40 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία.

Σύμφωνα με τους οι επιστήμονες, όταν καίγεται ένα πευκοδάσος ώριμο (περίπου 30 ετών) , σε πέντε περίπου μήνες ξεπηδούν τα πρώτα δενδρύλλια χωρίς να χρειαστεί καμία παρέμβαση, με την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις προστατεύονται από τη βόσκηση. Απαιτείται η συμπλήρωση μιας 20ετίας για να αποκτήσει το δάσος τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης.

Ο κ. Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης(ΕΘΙΑΓΕ) υποστηρίζει ότι «δεν χρειάζονται αναδασώσεις, αλλά προστασία των καμένων εκτάσεων. Οι μόνες περιοχές στις οποίες θα χρειαστεί πιθανώς επέμβαση είναι αυτές που είχαν πεύκα ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, όπου προτείνεται η ρίψη σπόρων πεύκων και όχι η φύτευση δενδρυλλίων ώστε να μη διαταραχθεί το οικοσύστημα των θάμνων. Σε κάθε περίπτωση και αν ακόμη αποφασιστούν αναδασώσεις θα πρέπει προηγουμένως να μελετήσουμε το περιβάλλον ώστε να τοποθετήσουμε τα φυτά που μπορούν να αντέξουν στις τοπικές συνθήκες».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο αριθμός των αναδασώσεων συνεχώς μειώνεται. «Παλαιότερα, αναδασώνονταν περίπου 50.000 στρέμματα κάθε χρόνο. Τώρα αναδασώνονται μόνο 6.000-8.000 στρέμματα ετησίως» τονίζει στην «Καθημερινή» ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ειδικότερα, το 1995 φυτεύτηκαν 33.204 στρέμματα δάσους, το 1996 19.631 στρέμματα, ενώ το 2006 και το 2007 η έκταση των αναδασωμένων εκτάσεων ανήλθε μόλις στα 10.735 και 10.920 στρέμματα αντιστοίχως σε όλη την Ελλάδα.

Κύρια αιτία της συνεχούς μείωσης του αριθμού των στρεμμάτων που αναδασώνονται είναι η έλλειψη κονδυλίων. «Για τις αναδασώσεις δίνονταν κονδύλια μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και προβλέπονταν χρήματα από το Δ΄ ΚΠΣ, τα οποία ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν δοθεί», επισημαίνει ο κ. Μπόκαρης

Αλλά και η αποτελεσματικότητα της πραγματοποιούμενης αναδάσωσης σε καμένες δασικές εκτάσεις προκαλεί αρκετά ερωτηματικά. Η σωστή αναδάσωση απαιτεί ειδικούς επιστήμονες, μελετητές και προσωπικό. Και πάνω απ’ όλα, κεφάλαιο. Αντίθετα, οι αναδασώσεις που γίνονται αποτελούν συνήθως εκδηλώσεις εθελοντικών οργανώσεων, χωρίς να ικανοποιούν ποιοτικά κριτήρια. Η φύτευση δενδρυλλίων και σπόρων δεν επαρκεί, καθώς της περισσότερες φορές δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για την επιβίωσή τους στη συνέχεια.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει και για την ποικιλία των φυτών στις αναδασωτέες εκτάσεις. Το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από τις αναδασώσεις, απαιτεί στη συνέχεια δαπανηρές παρεμβάσεις. «Όταν δημιουργούμε ένα δάσος με ένα μόνο είδος είναι σα να δημιουργούμε μια νέα πόλη με κατοίκους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα. Όσο δύσκολη είναι η επιβίωση αυτής της κοινότητας, άλλο τόσο δύσκολη είναι η επιβίωση των μονοκαλλιεργιών», αναφέρουν οι ειδικοί.

Πηγή: «Καθημερινή», «Νέα», «Ποντίκι»

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 7 Σεπ 2009 - 0:09 από sellos

Αν δινόταν χρυσό μετάλλιο στους αποχαρακτηρισμούς και τις καταπάτησεις δασικών εκτάσεων, σίγουρα θα το κερδίζαμε με το σπαθί μας.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δασολόγων, το 60% των δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί και τα αυθαίρετα που κτίστηκαν την τελευταία εικοσαετία σ' αυτές ξεπερνούν τα τριάντα χιλιάδες.

Οι «συνταγές» για τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένες...

Τα αυθαίρετα στα δάση


Στην τελευταία έκθεση του WWF όπου αποτιμάται η πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 5 χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αττική, ενώ η επέκταση των οικισμών σε φυσικές περιοχές χαμηλής βλάστησης ξεπερνά τα 70 χιλιάδες στρέμματα. Και πώς αλλιώς να γινόταν;

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση, τα οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέα, είναι μπλοκαρισμένες είτε σε κάποια δημόσια υπηρεσία, είτε στο Πρωτοδικείο. Η μέθοδος;

* Μόλις κοινοποιηθεί το πρωτόκολλο της κατεδάφισης οι καταπατητές προσφεύγουν στο διοικητικό πρωτοδικείο. Σε πρώτη φάση αναστέλλεται η κατεδάφιση και η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται στο πολύ μακρινό μέλλον.

* Οι υποθέσεις στο Μονομελές Πρωτοδικείο προσδιορίζονται ύστερα από 26 μήνες και στο Πολυμελές, σε 21 μήνες: «Στο μεταξύ, τα κυκλώματα των καταπατητών κάνουν τις απαραίτητες πολιτικές επαφές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε κάθε προεκλογική περίοδο κατατίθεται στη Βουλή και ένα σχέδιο νόμου, το οποίο νομιμοποιεί αυθαίρετα», εξηγεί δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στη Ραφήνα.

* «Ακόμη, όμως, κι όταν εκδίδονται πρωτόκολλα κατεδάφισης, δεν εκτελούνται. Υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων και συνεργείων, είτε για κοινωνικούς λόγους, είτε γιατί δέχονται απειλές και φοβούνται να προχωρήσουν», παραδέχονται στην «Κ.Ε.» υπάλληλοι από τη Νομαρχία Αν. Αττικής.

Βιομηχανία πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής

Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή. Η περίφραξη των οικοπέδων νύχτα είναι μια συνήθης και πολλές φορές πετυχημένη συνταγή. Ο καταπατητής, πάλι, που δεν έχει τίτλο ιδιοκτησίας και θέλει να κτίσει σε δασική έκταση, τα καταφέρνει μια χαρά, ελλείψει μάλιστα και των δασοφυλάκων. Νύχτα θα περιφράξει το οικοπεδάκι με πασάλους και σύρμα.

Στη συνέχεια, θα μεταφέρει δέντρα μεγάλης ηλικίας και πέτρες από παλιά κτίσματα. Οταν τον πάρει χαμπάρι το αρμόδιο δασαρχείο, του επιβάλλει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής για την έκταση που έχει περιφράξει.

* Το πρωτόκολλο προσβάλλεται στο οικείο ειρηνοδικείο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα αυθαίρετα.

* Ο καταπατητής παρουσιάζεται με δύο μάρτυρες, οι οποίοι πιστοποιούν το δίκαιο των ισχυρισμών του και συνήθως βγαίνει κερδισμένος, καθώς από την πλευρά του Δημοσίου, συνήθως εμφανίζεται κάποιος υπάλληλος, ο οποίος πολλές φορές δεν γνωρίζει το ιστορικό της περιοχής.

Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι δασικοί υπάλληλοι δεν μένουν στο ίδιο δασαρχείο για πολλά χρόνια.

* Οταν η υπόθεση προωθηθεί για να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, εξετάζεται μόνο ο φάκελος. Ελλείψει επαρκών στοιχείων, από την πλευρά του Δημοσίου, δικαιώνεται τελικά ο καταπατητής.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία. Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δασολόγων, περίπου το 60% των δασικών εκτάσεων έχει καταπατηθεί την τελευταία εικοσαετία. «Πράγματι, πολλές φορές, κυρίως λόγω των αποδιοργανωμένων δασαρχείων, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση μιας τέτοιας υπόθεσης. Και, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενδέχεται να κρύβονται ακόμη και φαινόμενα διαφθοράς πίσω από τέτοιες περιπτώσεις. Οσο πιο διαλυμένη είναι η δασική διοίκηση, τόσο πιο πλημμελής ο έλεγχος της δημόσιας περιουσίας και, άρα, τόσο πιο συχνή η εμφάνιση των φαινομένων διαφθοράς», μας εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων.

Οικόπεδα μέσα από τη στάχτη


Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι «η πιο εύκολη μέθοδος για να αποχαρακτηριστεί μια δασική έκταση είναι να καεί, μαζί με «καθαρά» χωράφια, να κηρυχθεί αναδασωτέα και, στη συνέχεια, να αποχαρακτηριστεί ως προς ένα τμήμα της».

* Σύμφωνα με τους δασολόγους, επίσης μόνο κατά την τελευταία δεκατετία τουλάχιστον για δέκα χιλιάδες στρέμματα δεν υπάρχει εντολή αναδάσωσης, ειδικά σε περιοχές όπου οι οικιστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Η συνήθης αιτιολογία για τις εξαιρέσεις είναι ότι «την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση».

* Οι δασολόγοι δεν συμφωνούν: «Εφόσον ο δασάρχης κατάφερε κι εντόπισε ποιες εκτάσεις δεν έφεραν δασική βλάστηση την ημέρα της πυρκαγιάς ενώ παλιότερα ήταν δασικές, έπρεπε με άλλη απόφασή του, σύντομα, να εισηγηθεί την κήρυξή τους ως αναδασωτέων λόγω εκχέρσωσης. Ο δασικός χαρακτήρας τους δεν χάνεται ακόμη κι αν την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», εξηγεί ο Τ. Κουρής, γ.γ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων.

Οι επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες ζήτησαν με αίτησή τους από τις εν λόγω επιτροπές, την τελευταία δεκαετία τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Μάλιστα, οι αιτήσεις αυξάνονται έπειτα από τη δημοσίευση των αναδασωτέων εκτάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

* Οπως μας ενημέρωσαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως κάτοχοι ιδιωτικής δασικής έκτασης ή διαθέτουν διοικητική αναγνώριση, ή έχουν εκδώσει δικαστική απόφαση έπειτα από αντιδικία με το Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη κάθε φορά έκταση τους ανήκει.

* Αν η απόφαση δεν ικανοποιεί τους αιτούντες, προσφεύγουν στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια επιτροπή. Στο μεταξύ, αρκετοί από αυτούς έχουν φροντίσει να προχωρήσουν σε εκχερσώσεις. Και βεβαίως, οι κινήσεις αυτές σιγοντάρονται από την εκάστοτε εξουσία.

* Η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αν. Λιάσκος, λίγο πριν εκπνεύσει το 2008, είναι χαρακτηριστιστική: Ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να συγκροτήσει δεύτερη επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων στο νομό Ευβοίας, για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

πηγή Ελευθεροτυπία,Ντίνα Καρατζιου

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Τρι 20 Οκτ 2009 - 14:12 από sellos

Μόνος υπεύθυνος ο στρατηγός Άνεμος...
Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας εκδίδει μία εξοργιστική διάταξη είκοσι σελίδων, με την οποία απορρίπτονται όλες οι εγκλήσεις των συγγενών των θυμάτων που στρέφονταν κατά της Νομαρχίας Ηλείας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής της Ζαχάρως.

Ενώ η διάταξη έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο (22.07.2009), μεσούντων των εκλογών αποσιωπήθηκε για να αρχίσει να δίνεται μόλις προχθές στους ενδιαφερόμενους. Μέρος από την διάταξη αναφέρει: «Το γενικό πόρισμα της απαλλακτικής διάταξης είναι ότι δεν διαγνώσθηκαν, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων, δόλιες ή αμελείς πράξεις ή παραλείψεις εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών, που να συνδέονται αιτιωδώς με τη διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών..».

Το κύριο στοιχείο που επικαλείται το Πλημμελειοδικείο είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος πραγματογνώμονα Αθανάσιου-Αχιλλέα Αργυρίου, επίκουρου καθηγητή Φυσικής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος ου Πανεπιστημίου Πατρών. Στην έκθεση η οποία έχει εκπονηθεί από τις 10.11.2009, παρατίθενται στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της καταστροφής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπήρχε μικρή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρός άνεμος και τεράστιες φλόγες στα μέτωπα των πυρκαγιών που αναπτύχθηκαν από την τερεβινθίνη, κύριο συστατικό του ρετσινιού, το οποίο καθώς εξατμιζόταν δημιουργούσε ένα στρώμα ατμών από εύφλεκτες ουσίες με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, υπάρχει αναφορά σε υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού που συνελέγησαν στον Κρόνιο Λόφο, καθώς και σε μαρτυρία του αντιδημάρχου Ζαχάρως Σπύρου Μπιλιώνη ότι είχε ακούσει μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή της Αρτέμιδος.

Εν κατακλείδι, καμία ευθύνη δεν αποδίδεται ούτε στους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στην Αρτέμιδα, αλλά ούτε και στην ΔΕΗ παρόλο που η πυρκαγιά της Ανδρίτσαινας ξεκίνησε από κτίσμα που στέγαζε μοτέρ άρδευσης και ηλεκτροδοτούνταν από την ΔΕΗ. Άμοιρη ευθυνών και η Νομαρχία Ηλείας η οποία δεν συγκάλεσε Συντονιστικό Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) αλλά και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν είχε σχηματίσει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή παρόλο που είχε χρηματοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Ελιές και συρματοπλέγματα σε Σταμάτα και Άγιο Στέφανο

Απροστάτευτες έχουν αφεθεί οι τελευταίες καμένες εκτάσεις της Αττικής. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό, στον κεντρικότερο δρόμο της Σταμάτας, στην λεωφόρο που οδηγεί στο φράγμα του Μαραθώνα, ένα οικόπεδο που μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρχε δάσος μεταμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα. Κόπηκαν τα καμένα δέντρα, το έδαφος οργώθηκε και φυτεύθηκαν δεκάδες ελιές. Η διαδικασία της ‘’μεταμόρφωσης’’ συμπληρώνεται με την αίτηση αυτοψίας από τον ιδιοκτήτη της έκτασης ώστε να αποδείξει ότι η έκταση που κατέχει κακώς έχει χαρακτηρισθεί δασική αφού μετά την καλλιέργεια ελιών έχει μετατραπεί σε αγροτική. Στην συνέχεια, θα ζητηθεί αποχαρακτηρισμός ο οποίος πιθανόν να επιτευχθεί ελλείψει στοιχείων που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

Μία ακόμη συνήθης πρακτική είναι η περίφραξη των καμένων δασικών οικοπέδων. Στον Άγιο Στέφανο έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα συρματοπλέγματα. Η επέμβαση του δήμου προσέκρουσε στους «ιδιοκτήτες». Σύμφωνα με τον πρόεδρο Δασολόγων κ.Μπόκαρη ««ακόμη κι αν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι περιφράξεις σε καμένες δασικές εκτάσεις είναι παράνομες. Αν υπήρχε ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός θα εντόπιζε τις παραβιάσεις, όμως, οι υπηρεσίες έχουν διαλυθεί ή αποδιοργανωθεί».

Μηνύσεις στους δημάρχους

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σχεδόν ολοκληρώθηκαν ενώ οι τεχνικές εταιρείες είχαν βγάλει τα μαχαίρια για το ποιος θα αναλάβει τα έργα. Τελικά δεν ενημερώθηκαν όλες οι εργοληπτικές οργανώσεις αλλά μόνο μία, με το όνομα ΠΕΔΜΕΔΕ.

Παρά την κατασκευή εκατοντάδων χιλιομέτρων κορμοπλεγμάτων και κλαδοπλεγμάτων στις καμένες εκτάσεις, καθώς και τον καθαρισμό ρεμάτων, και την κατασκευή αναβαθμών από συρματοκυβώτια ή σκυρόδερμα από 240 εξειδεκευμένους δασεργάτες από τη Βόρεια και Κέντρική Ελλάδα, εκκρεμεί το θέμα των ζωνών δασοπροστασίας.

Οι δημοτικοί άρχοντες που πραγματοποίησαν μόνοι τους αντιπυρικές ζώνες δέχθηκαν μηνύσεις από το δασαρχείο. Φαίνεται να επικρατεί μεγάλο μπέρδεμα όσον αφορά το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την πυροπροστασία. Σύμφωνα με μελέτη της WWF, ορισμένοι ΟΤΑ που οργανώνουν ή ενισχύουν εθελοντικές ομάδες δεν αποδέχονται την πυροσβεστική ως αρμόδιο όργανο συντονισμού.

Έτσι κι αλλιώς, « θα περάσουν χρόνια για να ξαναπιάσει φωτιά αφού δεν έμεινε τίποτα. Μόνο κάτι μικρά κομμάτια, που αν δεν μπορούμε να τα προστατεύσουμε κι αυτά, είμαστε για κλάματα», όπως δηλώνει ο δήμαρχος Ροδόπολης Χρ. Κλεφτάκης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Θέμα, tvxs.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης