Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης

Πήγαινε κάτω

17102011

Δημοσίευση 

Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης Empty Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης




Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης D6dade5a07c262e55cec2e4ad00f08cb_L

Έχουν περάσει 63 χρόνια από εκείνη την ημέρα, που ο ιστορικός Απόλλων Σμύρνης έμπαινε για πρώτη φορά στο δικό του σπίτι.  Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου του 1948!

Στο ιδιόκτητο (!) γήπεδο στην περιοχή της Ριζούπολης, που έμελε να στεγάσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας ξεριζωμένης ομάδας, από την «μάνα» Σμύρνη, «ζυμωμένα» με ιδανικά από ανθρώπους που αναζήτησαν την «γη της επαγγελίας» στην μητέρα Ελλάδα, μετά την μικρασιατική καταστροφή!

Το καμάρι της αλύτρωτης πόλης, ο Απόλλων Σμύρνης, ή «Ελαφρά Ταξιαρχία», όπως βαφτίστηκε στην πορεία της ιστορικής του διαδρομής, μετά από πολλά βάσανα, και συνεχείς περιπλανήσεις, περίπου 50 χρόνων, βρήκε την δική του Ιθάκη στη Ριζούπολη, εν έτει  1948.

Στις 17 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γηπέδου, το οποίο αποτέλεσε το εφαλτήριο της νεότερης ιστορίας, της προσφυγικής ομάδας, στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας, μπροστά σε 10.000 φιλάθλους με τιμητικό αγώνα ανάμεσα στην Μικτή ομάδα των προσφυγικών σωματείων (Απόλλων, Πανιώνιος, ΑΕΚ) και των «γηγενών» (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ).

Το οδοιπορικό του Απόλλωνα, έως ότου βρει τη δική του στέγη, ήταν στρωμένο με… αγκάθια.

Μετά τον ξεριζωμό από την Σμύρνη, το ιστορικό σωματείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ο πρώτος σταθμός της περιπέτειάς του, ήταν οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός.

Σε εκείνη την περιοχή εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η προσφυγική ομάδα, σε ένα γήπεδο που όπως αποδείχθηκε μετέπειτα, αποτέλεσε τον «ποδοσφαιρικό καταυλισμό» της.

Εκεί ήταν η πρώτη έδρα του Απόλλωνα Σμύρνης, στην οποία χρίστηκε πρωταθλητής στο 1ο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών (!) το 1924, όταν ισοβάθμησε με τον Παναθηναϊκό και σε αγώνα κατάταξης, δηλαδή στον Τελικό του πρωταθλήματος, νίκησε τους «πράσινους», με σκορ 1-0!

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έμεινε μέχρι το 1924, από όπου μετακόμισε στην περιοχή του Ρουφ, κοντά στο σημερινό γήπεδο, το οποίο εκείνη την εποχή, ήταν όμορο της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου.

Σε αυτή την έδρα, ο Απόλλωνας κατέκτησε δύο ακόμη πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αθηνών.

Το 1946, οι αθλητικές εγκαταστάσεις απαλλοτριώθηκαν από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων και η ομάδα, υποχρεώθηκε να ξεσπιτωθεί, για μία ακόμη φορά!

Ο Απόλλων μεταφέρεται πλέον στην Ριζούπολη, δίπλα στο κτίριο της δισκογραφικής Columbia.

Αρχικά κατασκευάστηκε η εξέδρα που σήμερα στεγάζονται οι Θύρες 1, Ε (επίσημοι) και 2 και δύο  χρόνο αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 1948, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του γηπέδου!
Ο Απόλλων Σμύρνης, είχε πια το δικό του σπίτι! Γήπεδο ιδιόκτητο, της ομάδας ΣΥΜΒΟΛΟ της ΣΜΥΡΝΗΣ!

Το 1962, κτίστηκε η απέναντι κερκίδα, στην οποία βρίσκονται οι Θύρες 8, 9 και 10, ενώ την περίοδο 1971-1972, κατασκευάστηκε το πέταλο του γηπέδου.

Το 2002, το γήπεδο της Ριζούπολης ανακαινίστηκε και μέχρι το 2004 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Ολυμπιακού για τους αγώνες του Champions League. Από τότε το προφίλ του άλλαξε, χάρη στο στέγαστρο που τοποθετήθηκε στην κερκίδα  που στεγάζονται οι Θύρες 1, Ε (επίσημοι) και 2.

Το 2003, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Απόλλωνα Σμύρνης, το σπίτι της προσφυγικής ομάδας απέκτησε όνομα και επώνυμο, προς τιμήν ενός από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο σύλλογος. Του Γεώργιου Καμάρα!

Σήμερα η χωρητικότητά του «Γεώργιος Καμάρας» αγγίζει τις 14.000 θέσεις, ενώ υπάρχει η προοπτική να αυξηθούν, σε περίπτωση που αξιοποιηθεί ο χώρος στην πλευρά που βρίσκεται το λυόμενο κλειστό γυμναστήριο.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων οπαδών του Απόλλωνα, «Αναγέννηση Απόλλων Σμύρνης», Αρίστος Κουρκουτάς, μίλησε στο Onsports, δίνοντας μια ακόμη διάσταση, στο σημαντικό έργο που συντελέστηκε στην περιοχή της Ριζούπολης, σαν σήμερα, πριν από 63 χρόνια:

«Στα δύσκολα χρόνια της κατρακύλας του Απόλλωνα, το γήπεδο ήταν αυτό που κράτησε «ζωντανό» το όνομα της ομάδας. Ο Απόλλων Σμύρνης είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν ιδιόκτητο γήπεδο. Για εμάς η ομάδα είναι κομμάτι της ζωής μας. Ζούμε και αναπνέουμε γι’ αυτή και παρ’ ότι την τελευταία δεκαετία ο Απόλλωνας βρέθηκε σε κατηγορίες άγνωστες γι’ αυτόν, οι φίλοι του ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Έτσι δημιουργήθηκε η «Αναγέννηση Απόλλων Σμύρνης», η οποία προέκυψε από την συνένωση των «Blue Angels»  και της «Θύρα 1».

Το γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας», δεν είναι μόνο, ποδοσφαιρικοί αγώνες. Είναι ο χώρος όπου στεγάζεται η Λέσχη των φιλάθλων και εκεί η «Αναγέννηση» πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις και το κυριότερο είναι ότι σε αυτό, αθλούνται νέα παιδιά σε διάφορα αθλήματα.

Το γήπεδο του Απόλλωνα δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία, αφού πραγματοποιούνται με δική μας πρωτοβουλία αιμοδοσίες, ενώ αυτό το διάστημα γίνεται μια προσπάθεια για την ανακύκλωση.
Καταλήγοντας, ο κόσμος που έρχεται στο Γεώργιος Καμάρας», βιώνει με την συμπεριφορά μας στις εξέδρες αλλά και αυτή των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, την ευγενή άμιλλα που πρεσβεύει ο αθλητισμός».

Πηγή : onsports.gr


Έχει επεξεργασθεί από τον/την sellos στις Τρι 5 Νοε 2013 - 14:05, 2 φορές συνολικά
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης :: Σχόλια

giraios 6

Δημοσίευση Δευ 17 Οκτ 2011 - 12:22 από giraios 6

γατακια...

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

avatar

Δημοσίευση Πεμ 17 Οκτ 2013 - 11:29 από Betafans-media

Ριζούπολη ετών 65
Γράφει ο Τάσος Νικητόπουλος | Δημοσιεύτηκε στις 17/10/13


Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης Gipedo1
Γενέθλια σήμερα, 17 Οκτωβρίου, για το γήπεδο της αγαπημένης μας ομάδας. Η περίοδος 1948-1949 είναι μια χρονιά ορόσημο στην πορεία του Απόλλωνα, καθώς εγκαινιάσθηκε το νέο τότε στάδιο του Απόλλωνα στην Ριζούπολη,σε έκταση 30 στρεμμάτων, με σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις, για διάφορα αθλήματα. Για την κατασκευή του γηπέδου δαπανήθηκαν 800εκ δρχ. Τα εγκαίνια έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1948, ημέρα Κυριακή, με παρουσία 10.000 φιλάθλων, και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης Omada48
H πρωταθλήτρια ομάδα του 1948
Στην τελετή παρευρέθηκαν οι υπουργοί Βουρδουμπας , Νικολαΐδης και Ορφανίδης , ο αρχηγός του Ενωτικού Κόμματος Π. Κανελλόπουλος και πολλοί άλλοι επίσημοι.  Μέτα τον αγιασμό μίλησε ο Υπουργός Παιδείας Βουρδουμπας, για το έργο του Απόλλωνα, ενώ στην συνέχεια άρχισε η παρέλαση των αθλητών, πυγμάχων και ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Μέτα το τέλος της παρέλασης έγινε έπαρση σημαίας.  Στην συνεχεία ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ απένειμε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα το κύπελλο και τα μετάλλια του πρωταθλητή 1947-48. Τέλος, χαιρέτησαν το Δ.Σ του Απόλλωνα, οι αντιπρόσωποι του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Π.Βρυώνης και ο Σμυρναίος λογοτέχνης Μιχάλης Αργυρόπουλος, παλαιός πρόεδρος του συλλόγου, οποίος προσφώνησε τον τότε πρόεδρο Μαρσέλλο και πρωταγωνιστή του όλου έργου. Ο κυανόλευκος πρόεδρος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία του Απόλλωνα ενώ αμέσως μετά παρατάχθηκαν στο γήπεδο δυο μικτές ομάδες. Η πρώτη με παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και η δεύτερη με ποδοσφαιριστές των 3 προσφυγικών σωματείων. του Απόλλωνα, του Πανιωνίου και της ΑΕΚ.   Ριζούπολη: Η γη της επαγγελίας του Απόλλωνα Σμύρνης Gipedo-402x300 Τον Νοέμβριο του 1948 άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση νέας ημικυκλικής εξέδρας προς το ανατολικό τμήμα του γηπέδου, χωρητικότητας 6000.  Σκοπός του πρόεδρου Μαρσέλλου ήταν η εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων καθιστών θέσεων, ώστε να διεξαχθούν εκεί οι αγώνες του Μεσογειακού Κυπέλλου και άλλες μεγάλες συναντήσεις. Το Ιανουάριο του 1949 άρχισε η κατασκευή εξέδρας για 4500 θεατές στην ανατολική πλευρά του γηπέδου και στις 27 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια  της αίθουσας πυγμαχίας. Το 1962 κτίστηκε η απέναντι κερκίδα, στις οποίες βρίσκονται οι Θύρες 8, 9 και 10, ενώ την περίοδο 1971-1972, κατασκευάστηκε το πέταλο του γηπέδου.To 1997 κατασκευάστηκε το κλειστο γυμναστήριο με χωρητικότητα 1000 θέσεων. To 2002 το γήπεδο ανακαινίστηκε, τοποθετήθηκε στέγαστρο για την θυρα των επισήμων αλλά και τις θύρες 1 και 2. Από το 2003 το γήπεδο ονομάζεται “Γιώργος Καμάρας”, στη μνήμη του κορυφαίου αυτού παίχτη της Ελαφράς Ταξιαρχίας.


  • Ως πηγή άντλησης πληροφοριών χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ 1891-2011 Μια ομάδα – Δύο πατρίδες – Τρεις αιώνες Αθλητισμός και Πολιτισμός.

http://planetapollon.gr/?p=2984

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης