Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

4 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Τρι 11 Οκτ 2011 - 14:40

Φυσικό αέριο βρέθηκε χθες στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Οι ειδικοί πιστεύουν πως το κοίτασμα στο οικόπεδο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών.

Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δεν αποκλείεται, δε, να μεταβεί στην πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η επίσκεψή του εκεί να συνοδευτεί από το πρώτο «άναμμα» φλόγας από φυσικό αέριο.

Προς το παρόν πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Χριστόφια στην πλατφόρμα.

zougla.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Τετ 12 Οκτ 2011 - 11:43

Το φυσικό αέριο του μέλλοντός μας

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. 121011fysikoIN

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οι δυνατότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων.

Το γεωτρύπανο της εξέδρας « Όμηρος» κτύπησε ασκό φυσικού αερίου της τάξης των 11 δισεκατομμυρίων ποδών. Σε συνδυασμό με το κοίτασμα «Λεβιάθαν» ανατολικότερα και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ καθιστούν την περιοχή ένα νέο Ελντοράντο υδρογονανθράκων, του οποίου η εκμετάλλευση αλλάζει τον γεω-οικονομικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και θωρακίζει την Κύπρο, εμμέσως και την Ελλάδα από φιλόδοξα σχέδια ασπόνδων φίλων, εταίρων και εχθρών.

Βρετανία και Γαλλία, καθώς και άλλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες σπεύδουν να λάβουν θέση εκκίνησης εν όψει της δημοπράτησης των νέων θαλασσίων οικοπέδων της Κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ.

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. 000051fds4fds45fds
(Η πρώτη φωτογραφία της ερευνητικής πλατφόρμας)

Αμερικανοί και Ρώσοι έχουν ήδη «τοποθετηθεί» στην περιοχή από την πρώτη δημοπράτηση των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν». Αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ισχυρή ρωσική ναυτική μοίρα, ελληνικές φρεγάτες, ισραηλινός στόλος και τουρκικά πολεμικά συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η πλάστιγγα έχει ήδη γύρει προς την μία πλευρά.

Τα ισχυρά πετρελαϊκά και ενεργειακά συμφέροντα καλύπτουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας επί χάρτου και επί των θαλασσίων οδών τα νέα δεδομένα ασφαλείας στην περιοχή.

To φρεάτιο της γεώτρησης «αχνίζει» φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. 0000g2df2g1Σε πυρετό... φυσικού αερίου βρίσκεται η Κύπρος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην πλατφόρμα «Όμηρος» στο τέλος της εβδομάδας, σε μια προφανώς επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτες εντός και εκτός Κύπρου.

Δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου. Και αυτό, γιατί από τη Δευτέρα υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών. Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.

Εξάλλου, ενώ απομένουν 1.000 μέτρα γεώτρησης ακόμα -αν αποδειχθούν τα νέα δεδομένα- από χθες Δευτέρα στην πλατφόρμα έχουν στο μικροσκόπιο φυσαλίδες φυσικού αερίου που βγαίνουν στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα.

Οι αρχικές προβλέψεις, προτού τα δείγματα, φθάσουν την περασμένη Κυριακή έως την πλατφόρμα άντλησης ήταν ότι στο Οικόπεδο 12 βρίσκονταν θαμμένα στο βυθό της θάλασσας περί τα 8 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εν συνεχεία έγινε λόγος, κυρίως από τους επιστήμονες του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου Beicip για 10 δισ. κυβικά πόδια και τώρα γίνεται λόγος για πάνω από 11 δισ. κυβικά πόδια.

Ανησυχία της Noble Energy για την επόμενη μέρα

Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.

zougla.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Barbabilios Τετ 12 Οκτ 2011 - 15:57

Μιας και είναι το θέμα της τελευταίας διετίας...
Ο.κ, βρέθηκε φυσικό αέριο, και πείτε ότι βρίσκεται και πετρέλαιο και πείτε ότι βρίσκεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη δική μας ΑΟΖ και πείτε ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα με την Τουρκία και είναι έτοιμα τα κοιτάσματα προς άντληση.
Εμείς τι έχουμε να κερδίσουμε;
Κι όταν λέω εμείς εννοώ οι μόνιμοι κάτοικοι στον Ελλαδικό χώρο, έχουμε να κερδίσουμε κάτι από όλο αυτό το πανηγύρι;
Δεν ξέρω στην Κύπρο τι γίνεται, αλλά εδώ είμαι βέβαιος πως να κερδίσουμε δεν υπάρχει περίπτωση (σαν πολίτες μεμονωμένα τονίζω, το Κράτος μπορεί να έχει κέρδη).
Ισα-ίσα που από τη μόλυνση περισσότερα έχουμε να χάσουμε παρά να κερδίσουμε. Και πρώτα απ΄όλα την υγεία μας και αν το πάρουμε καθαρά οικονομικά τον τουρισμό.

Μεγάλο θέμα για μεγάλη συζήτηση, θα επανέλθω....
Barbabilios
Barbabilios

Αριθμός μηνυμάτων : 2116
Ηλικία : 48
Ομάδα : Παναιτωλικός
Ομάδα : ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Registration date : 16/03/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Τετ 12 Οκτ 2011 - 16:15

Μεγάλο θέμα για μεγάλη συζήτηση
καταρχήν αυτό είναι η αρχη..
είναι μεγαλό θεμα και σηκωνει μεγαλη συζήτηση για το πως θα εξεληχθει..

για το εαν έχει οφελη μια χωρα στην επικρατεια της οποιας βρισκεται και γινεται αντληση πετρελαιου δεν χωράει αμφιβολία πως έτσι ειναι (τα παραδείγματα πολλά ανα τον κοσμο).

Εν προκειμενω, υπαρχει ένας βραχνας που λεγεται Δ.Ν.Τ και όλες οι συμβασεις του ελληνικου κρατους που εχουν εκχωρησει κυριαρχα δικαιωματα τα τελευταια 2 χρόνια με τα ενυπώθηκα δάνεια.

Δεν ειναι τυχαιο που η συζητηση γυρω απο την υπαρξη πετρελαίου φουντωσε σε σοβαρη βαση τα τελευταία 2 χρονια, γιατι προηγουμενα γινονταν σε βαση χαβαλε και απο "γραφικους" τυπου Χαρδαβελα..

Δηλαδή, μας ειχαν πεισει ολους πως η ρητορική ¨η ελλαδα έχει πετρέλαιο" ειναι ενα ανεκδτοτο.
και μοιαζει πλεον να εξηγειται για ποιο λογο γινονταν αυτό, ψαχναν την καταλληλη στιγμη και η στιγμη αυτή ισως ειναι τωρα που πιθανοτατα θα μας το παρουν για ένα κομματι ψωμι..

Μια ακομη αποδειξη της στημενης κρισης, της κυβερνησης Τσολακογλου και ολων των δυσαρεστων που προετοιμαζαν και εφαρμοζουν..

Το ερωτημα λοιπον εαν ειναι θετικο ή οχι η υπαρξη πετρελαιου απανταται απο το
εαν θα εξορυχθει πρως οφελος της χωρας (και των κατοικων της ) ή προς το συμφερον τριτων (δανειστων στην συγκεκριμενη περίπτωση)

Στην συγκεκριμενη περίπτωση μαλλον ειναι αρνητικο, αλλα δεν ειναι αρνητικη η υπαρξη του αλλα η εκμεταλευση του.

Οσα υπογραφουν οι κυβερνησεις ολα αυτα τα χρονια και περισσοτερο η κυβερνηση του Γιωργου Παπανδρεου θα βαραίνει την Ελλαδα για πολλα-πολλα χρονια ακομη..
Γι'αυτο και λεω και γραφουμε και λεμε..
ο ελληνικος λαος εγκληματει εις βαρός του που ανεχεται ολη αυτη την κατασταση παθητικά..

Κι επειδη δεν εχει εξηγηση εμενα τουλαχιστον με εχει κουρασει οποτε λεω..
"φάτε σκ@τα@ κερναει η κυβερνηση με την Τροικα"

η λυση ειναι μια..
οσο καθυστερει τοσο θα γινονται μη αναστρεψιμα τα πραγματα
αν δεν ειναι ήδη πολύ αργα..
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Επισκέπτης Τετ 12 Οκτ 2011 - 21:20

Έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα.Η επίσημη εκτίμηση:300 εκατ. βαρέλια!

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές του Ιονίου που ανακοίνωσε έρευνες; Οι επίσημες εκτιμήσεις δημοσιοποιούνται στην δημόσια διαβούλευση που στις 16.30 έβγαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Διαβάστε τι λέει:

Δημόσια Διαβούλευση για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door)


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, μετά από απουσία της χώρας μας για περίπου 15 χρόνια από το πεδίο έρευνας Υδρογονανθράκων δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της χώρας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door).

Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της Χώρας που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

- Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

- Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

onalert.gr

Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από mario4 Τετ 12 Οκτ 2011 - 21:49

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Mad0233

και γω θα επανέλθω
mario4
mario4
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 16471
Τόπος : ΛΑΣΙΘΙ
Ομάδα : ΟΦΗ
Ομάδα : Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Stamp%20Snake%20Goddess_t
Μισή μυριάδα έτη
λατρεύουμε του ΟΦΗ την Ιδέα..
Registration date : 27/05/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Τρι 1 Νοε 2011 - 10:44

Θησαυρός-βόμβα το κοίτασμα στην Επανωμή
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=409469&cid=4
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Τρι 8 Νοε 2011 - 14:33

Ξεπερνά κάθε προσδοκία!
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=414530&cid=5
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Σαβ 12 Νοε 2011 - 17:22

sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από zaxos4snakes Τετ 16 Νοε 2011 - 9:34

Συνδέουν τις γεωτρήσεις με τη λύση

Λίγες μόνον εβδομάδες πριν γίνουν επακριβώς γνωστά το μέγεθος αλλά και η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αεριού στην "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, προβληματισμό προκαλεί η επανάληψη δηλώσεων που διασυνδέουν τις γεωτρήσεις με την επίλυση του Κυπριακού.

Λίγες μόνον εβδομάδες πριν γίνουν επακριβώς γνωστά το μέγεθος αλλά και η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αεριού στην "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, προβληματισμό προκαλεί η επανάληψη δηλώσεων που διασυνδέουν τις γεωτρήσεις με την επίλυση του Κυπριακού.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από ξένους αλλά και από την κυπριακή κυβέρνηση, όπως έγινε χθες με τις ομιλίες του προέδρου Δ. Χριστόφια και της υπουργού Εμπορίου και Ενέργειας Πραξούλας Αντωνιάδου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ στην ενημέρωση που έκανε στο ΣΑ του ΟΗΕ φέρεται να διατύπωσε την πρωτοφανή πρόταση να χρηματοδοτηθεί μερικώς η λύση του Κυπριακού από το φυσικό αέριο.

Ο φυσικός πλούτος του νησιού δηλαδή, που θα πρέπει να αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη και την ευημερία και των επόμενων γενεών, να διατεθεί για να καλύψει τις τεράστιες πληγές που έχει αφήσει πίσω της η τουρκική εισβολή και έτσι να πληρώσουν δεύτερη φορά οι Ελληνοκύπριοι το κόστος της εισβολής.

Απαίτηση
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη σταθερή απαίτηση της Τουρκίας να μην υπάρξει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή της κυπριακής κυβέρνησης να επαναφέρει τη διασύνδεση αυτή.

Ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του χθες σε συνέδριο του Economist στη Λευκωσία επανέλαβε ότι "η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού" και εκτίμησε ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων δημιουργεί κίνητρα για την τουρκική ηγεσία για να κινηθούν στην κατεύθυνση της λύσης.

* Πιάνει "δουλειά" και πάλι το Πίρι Ρέις καθώς, σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στις ακτές της "ΤΔΒΚ" και σε περιοχές που βρίσκονται έξω από την Αμμόχωστο πέριξ της Καρπασίας και μέσα στον κόλπο της Μόρου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63545844
zaxos4snakes
zaxos4snakes

Αριθμός μηνυμάτων : 10963
Ηλικία : 43
Τόπος : therissos city 4 not normal fans
Ομάδα : ΟΦΗ
Ομάδα : ΟΦΗ
Registration date : 07/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Επισκέπτης Πεμ 17 Νοε 2011 - 11:38

Ξεκινούν άμεσα οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης!

Γεωστρατηγική-ενεργειακή "βόμβα" μεγατόνων εξερράγη στην Βουλή πριν λίγα λεπτά, με τον βουλευτή της Ν.Δ. Πάνο Παναγιωτόπουλο να την "απασφαλίζει" και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη να υπόσχεται ότι "σκάει" εντός των επόμενων ημερών: Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, ζήτησε από την κυβέρνηση "να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, το κοίτασμα είναι μεγαλύτερο από αυτό του "Οικοπέδου 12" στην Κύπρο".

Δηλαδή απαίτησε να μην περιοριστούμε στους διαγωνισμούς αλλά να προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις άμεσα, ακολουθώντας την τακτική του αείμνηστου Εθνάρχη, προέδρου της Κύπρου,Τάσσου Παπαδόπουλου.


Άμεση ήταν η απάντηση του παριστάμενου υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη (γιατί κάτι μας λέει ότι δεν ήταν τυχαία ούτε η ομιλία του Π.Παναγιωτόπουλου, ούτε η παρουσία του Γ.ΜανιάτηWink, ο οποίος είπε ότι "Aναφορικά με αυτά που είπε στην ομιλία του ο Π.Παναγιωτόπουλος, έχω να πω ότι σε λίγες ημέρες νομίζω ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή". Στην συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων της συνεδρίασης αντιπρόεδρος της Βουλής κ.Νιώτης, ο οποίος είπε ότι "Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ομιλία του Γ.Παπανδρέου χθες".

Το σημαίνουν όλα αυτά; Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει ότι στην συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στις 6΄Νοεμβρίου είχε τεθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τότε πρωθυπουργό το θέμα των πετρελαίων και ακριβώς για αυτό ήθελε να μην πηγαίναμε άμεσα σε εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο Α.Σαμαράς, αλλά να αναβληθού γιατί "Έχουμε το θέμα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου να διαχειριστούμε".

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης Α.Φώσκολο, η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Οι πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι υπάρχει ... έξωθεν πίεση για "άμεση έναρξη γεωτρήσεων" και μάλιστα ήδη έχει βρεθεί και η εταιρεία που θα τις κάνει. Πιο απλά, μέχρι το καλοκαίρι η Ελλάδα "θα τρυπήσει" νότια της Κρήτης σε ένα κοίτασμα το οποίο δείχνει να είναι το τριπλάσιο εκείνου της Κύπρου. Με εγγυήσεις ασφάλειας να δίνονται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Γαλλία, που θέλουν πάση θυσία να προχωρήσει άμεσα το porject...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από sellos Πεμ 17 Νοε 2011 - 11:47

αν δεν υπογραψουν οι δοσιλογοι την νεα δανειακη συμβαση δεν ξεκιναει καμια γεώτρηση.

Πρωτα θα υπογραψουν
μετα θα γινει η εξορυξη
και μετα θα το παρουν οι δανειστες...τζαμπα..

ενταξει, κατι θα μεινει και στην Ελλαδα, δεν ειμαι μηδενιστης
θα μεινει η βρωμα και η περιβαλλοντικη μολυνση
Ναι..!!! αυτα θα τα αφησουν εδώ..

(ΓΑΠ,Σαμαρας, Καρατζαφερης, Μπακογιαννη, Παπαδήμος...κι ολη η πολιτικη απαταιωνιά ακονιζει τις πένες της για το ξεπουλημα της χώρας)
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Επισκέπτης Πεμ 17 Νοε 2011 - 11:52

Και εγώ αυτό πιστεύω...

Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από zaxos4snakes Κυρ 20 Νοε 2011 - 14:06

Σε σωστή βάση οριοθετείται η ΑΟΖ

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση για ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως είναι η δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ήταν η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ενότητας. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως στο εξωτερικό, σημείωσαν τη δήλωση του νέου υπουργού, καθώς πιστεύουν πως ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το θέμα υποκρύπτει απόφαση -τουλάχιστον της ΝΔ- να μην απεμπολήσει τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η άρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης να ασχοληθεί με το ζήτημα προκάλεσε απορίες αλλά και ισχυρισμούς για "συμφωνίες κάτω από το τραπέζι" με την Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι όποτε τέθηκε το θέμα στον κ. Παπανδρέου ή το απέφυγε, ή απάντησε με την κλασική υπεκφυγή ότι θα το συζητούσε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Φαίνεται ότι δεν το έπραξε, ενώ όταν το έθεταν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εισέπρατταν την κλασική τουρκική απάντηση και εκβιασμό: ότι δήθεν ο καθορισμός της ΑΟΖ σήμαινε... πόλεμο.

Ο κ. Δήμας παρουσίασε το προφανές και το ορθόν: ότι "η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, πέρα από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί, λειτουργεί και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας".

Η χώρα μας βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να οδεύει προς χρεοκοπία εάν δεν γίνει ένα θαύμα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Αρα, εάν θεωρήσουμε ως δεδομένο τον ισχυρισμό αυτό, η Ελλάδα έχει ελάχιστες δυνατότητες να ασκήσει τα δικαιώματά της.

Υπάρχει και ο αντίλογος. Ο κ. Δήμας έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι "η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες της Ελλάδας θα της δώσει και ένα τεράστιο πλεονέκτημα για να εκμεταλλευθεί τον θαλάσσιο πλούτο της". Ο πρώην πρωθυπουργός έριξε το πυροτέχνημα από το βήμα της Βουλής για τα κοιτάσματα της Κρήτης, για τα οποία ως κυβερνήτης της Ελλάδας δεν έπραξε τίποτα. Του πρόσφεραν την ευκαιρία οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί και την αρνήθηκε.

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση σωτηρίας, που ανέλαβε να υλοποιήσει τη χειρότερη πολιτική λιτότητας, θα ασχοληθεί σοβαρά με την ΑΟΖ, η οποία μπορεί να αποτελεί... πρόκληση για την Τουρκία, αλλά πιθανότατα θα αποδειχθεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=63553971
zaxos4snakes
zaxos4snakes

Αριθμός μηνυμάτων : 10963
Ηλικία : 43
Τόπος : therissos city 4 not normal fans
Ομάδα : ΟΦΗ
Ομάδα : ΟΦΗ
Registration date : 07/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Barbabilios Κυρ 22 Ιαν 2012 - 2:29

1981, ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σενάριο & Σκηνοθεσία Θόδωρος Μαραγκός



Ο ορυκτός μας πλούτος (και κατά συνέπεια όλη η χώρα) είναι προίκα της καθυστερημενης Ελλάδας για το γάμο της με την προηγμένη Ευρώπη

Υ.Γ: ΠΑΤΕΡΑΣ: αυτά τα λένε οι κομμουνιστές
.......ΓΙΟΣ: ολος ο κόσμος τα λέει....

Barbabilios
Barbabilios

Αριθμός μηνυμάτων : 2116
Ηλικία : 48
Ομάδα : Παναιτωλικός
Ομάδα : ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Registration date : 16/03/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από zaxos4snakes Δευ 5 Μαρ 2012 - 21:27

http://topontiki.gr/article/31244#.T1SZA8hharc.facebook

Η μεγάλη κωλοτούμπα με τα πετρέλαια

thumb

Πριν από μερικά χρόνια, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων θα έστελναν τις φρεγάτες και τα ελικόπτερα, όπως είχαν κάνει στα Ίμια. Τότε ταπεινωθήκαμε... ενδόξως για πολλούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης. Το 2012, όμως, οπότε είμαστε η πρώτη εν λειτουργία χρεοκοπημένη χώρα και το δημόσιο ταμείο δεν έχει λεφτά για καύσιμα ώστε να στείλει τον στόλο στο Αιγαίο, προτιμούμε τις απλές δηλώσεις υποτέλειας.

«...Δεν θα ήταν σώφρον η ελληνική κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη. Καμία εταιρεία δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά της εκεί όπου το τοπίο είναι ασαφές». Αυτό δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας για την πιθανότητα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.

Κι όμως, οι πρωτοφανείς δηλώσεις του υφυπουργού ούτε... ατυχείς ούτε σε... λάθος χρόνο έγιναν. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά άριστα ενημερωμένες διπλωματικές και επιχειρηματικές πηγές, που ενεπλάκησαν στο θέμα των πιθανών ερευνών είτε από τη μία πλευρά (κρατική) είτε από την άλλη. Και οι δύο πλευρές σχετίζουν την τελευταία θέση του Γ. Μανιάτη με τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, κυρίως όμως με τον δρόμο που ανοίγει η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Γκρίζες ζώνες

Κατ’ αρχάς η περιοχή στην οποία αναφέρεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός περιλαμβάνει όλο το Αιγαίο και τη θαλάσσια έκταση μέχρι Καστελόριζο - Μεγίστη.

Αν, λοιπόν, η χώρα δεν ήταν τελειωτικά χρεοκοπημένη, οι δηλώσεις θα γίνονταν πρώτο θέμα, μια και επισήμως τουλάχιστον αντιβαίνουν 100% στην εθνική γραμμή, από τη στιγμή που παραδέχεται τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας (περί ασαφών περιοχών, γκρίζων ζωνών κ.λπ.) και αμφισβητούν έμμεσα το δικαίωμα της Αθήνας να προχωρήσει μονομερώς σε καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Χώρια βέβαια ότι προσφέρουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά σε περίπτωση που η χώρα συρθεί σε διαδικασία επιδιαιτησίας, λ.χ. στη Χάγη.

Η διπλωματική μας πηγή σημειώνει πως η κίνηση αυτή του Μανιάτη έρχεται σε μία συγκυρία που η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (η αποδοχή πρακτικά του αγγλικού δικαίου, η εμπράγματη δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών ακόμη και για την εκποίηση ορυκτού πλούτου κ.λπ.) δημιουργεί νέα δεδομένα (υποχρεώσεις) της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Επί της ουσίας οι δηλώσεις Μανιάτη είναι αυτό που λένε βούτυρο στις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας, με την Ελλάδα να παρακάμπτει την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης, με βάση την οποία «...το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων νησιωτικών περιοχών διέπεται αυστηρά από τη Συνθήκη και από αυτήν απορρέουν συγκεκριμένα ελληνικά δικαιώματα».

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός φαίνεται πάντως (και γι’ αυτό λέμε πως δεν ήταν τυχαία η δήλωση) να επιχειρεί να επιτύχει με ένα... σμπάρο όσο το δυνατόν περισσότερα... τρυγόνια. Από πολιτικής πλευράς, στη Ν.Δ. μόνο τυχαία δεν θεωρούν τη συγκυρία, καθώς (η δήλωση) έγινε την επομένη των δηλώσεων Σαμαρά (από την Κύπρο).

- Στρατηγικά, λένε, αυτό αναιρεί την επιχειρησιακή δυνατότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ξένες (και όχι μόνο) εταιρείες.

- Νομικά δίνει επιχειρήματα στην Άγκυρα, τα οποία θα μπορούσε να επικαλεστεί σε οποιοδήποτε Διεθνές Δικαστήριο. Να σημειωθεί πως κατά την Τουρκία ακόμα και οι θαλάσσιες περιοχές στη Νότια Κύπρο, όπου γίνονται οι γεωτρήσεις, είναι ακαθόριστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιοχές.

Στοιχίζει ο φόβος

Και τελικά τι σημαίνει «διακεκαυμένη ζώνη»; Δέχεται ο Γ. Μανιάτης τις τουρκικές αμφισβητήσεις και δίνει τον χαρακτηρισμό της «διακεκαυμένης ζώνης» σε περιοχές 100% ελληνικής αρμοδιότητας; Ο υφυπουργός Ενέργειας δεν είναι καινούργιος σε αυτήν τη... διακεκαυμένη θέση. Απεναντίας, θα λέγαμε πως παρακολουθεί από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου όσα διαδραματίζονται σε κάθε επίπεδο.

Αρχίζοντας από τις αντικρουόμενες δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού (ο οποίος αρχικά είχε βιαστεί να εκτιμήσει πως τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι σημαντικά, αλλά κάνοντας στροφή 180 μοιρών στη συνέχεια), τις εκτιμήσεις της Τ. Μπιρμπίλη και την αναβλητική τακτική που ακολουθείται από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα. Μία περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα πάγωσε τα πάντα, σε αντίθεση με τα... άλματα που έχουν κάνει την ίδια περίοδο οι Τούρκοι (ΤΡΑΟ), οι Αλβανοί (που ακύρωσαν αρχική συμφωνία με την Αθήνα έπειτα από έντονες πιέσεις της Άγκυρας) αλλά και οι Κύπριοι.

Με τους τελευταίους να έχουν πετύχει ομολογουμένως εξαιρετικά αποτελέσματα, μέχρι τώρα, τα οποία η Αθήνα ούτε στα καλύτερα... όνειρά της δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Σημαντικότατη λοιπόν η θέση του Γ. Μανιάτη, ο οποίος γνωρίζει από μέσα και απ’ έξω - καλύτερα από πάρα πολλούς - πόσο ακριβώς στοιχίζει η φοβική τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά. Και πως με τη συνεχή αναβλητικότητα η υπόθεση αυτή έρχεται και... κουμπώνει (χρονικά - νομικά) με τη διαδικασία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης και αποδοχής των όρων του αγγλικού δικαίου και του πλαισίου λειτουργίας του «ειδικού λογαριασμού».

Aνταπόκριση

Η κωλυσιεργία, λοιπόν, μόνο τυχαία δεν είναι, όπως δεν είναι ούτε η δήλωση του υφυπουργού, σε μια στιγμή που η Τουρκία σπριντάρει το πρόγραμμα ερευνών για πετρέλαιο στη Μεσόγειο βάζοντας μέσα και κομμάτια του Αιγαίου. Η τελευταία πρόσκληση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ (Turkiye Petrolleri AO ) για τις διερευνητικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων - είχε τεράστια ανταπόκριση, με τις Shell, Total, Petrobrass, Chevron και Exxon-Mobil να δηλώνουν «παρούσες».

Η TPAO - τη μερική ιδιωτικοποίηση της οποίας προωθεί η Άγκυρα -, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για υποθαλάσσιες έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας με την ολλανδική Shell, επιχείρησε να κατοχυρώσει δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου. Οι περιοχές αυτές τοποθετούνται εντός της κυπριακής και ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), εφόσον η Αθήνα επέλεγε να την ανακηρύξει, και αποτελούν μια ευθεία αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος.

Της κίνησης αυτής έχει προηγηθεί ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, και επιπρόσθετα δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Οι αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η Τουρκία, δίνοντας και στρατιωτική διάσταση στα όσα εννοεί, είχε στείλει πλοίο του Ναυτικού της να εμποδίσει ιταλικό σκάφος (ναυλωμένο από το Ισραήλ) να διεξαγάγει έρευνες για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών στην περιοχή νότια του Καστελόριζου με την αιτιολογία ότι αυτό βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και είχε απειλήσει πως, εάν δεν αποχωρήσει, θα δεχτεί πυρά.

Λίγο αργότερα το Ισραήλ, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, κυκλοφόρησε χάρτη με την πιθανή πορεία του αγωγού που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας φυσικό αέριο στην Ευρώπη και με τον οποίο αναγνωρίζεται εμμέσως η ελληνική ΑΟΖ. Αντίθετα, στους χάρτες που κυκλοφορεί η Άγκυρα, εμφανίζεται η Κύπρος να αποτελείται από δύο κράτη, διεκδικώντας έτσι τμήμα από την... ΑΟΖ των κατεχομένων.

Η όλη τακτική της Τουρκίας για τις ΑΟΖ αντίκειται στη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία χρησιμοποιεί α λα καρτ, αφού στη Μαύρη Θάλασσα έχει εδώ και χρόνια προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, ενώ αρνείται να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στην τελευταία έκθεση προόδου της Ε.Ε., μάλιστα, η Σύμβαση αυτή χαρακτηρίζεται κοινοτικό κεκτημένο και η Τουρκία καλείται να την υπογράψει αμέσως.

Οικόπεδα με... θέα

Στο πεδίο των ερευνών, από το 2008, ο έγκυρος διεθνής οίκος Information Handling Services (IHS) ενημέρωνε τις πετρελαϊκές εταιρείες με τη δημοσίευση χάρτη όπου η Άγκυρα φαινόταν να παραχωρεί για δέκα χρόνια στην ΤΡΑΟ τέσσερις περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου. Παραχωρούσαν επίσης μια μεγάλη ερευνητική περιοχή, που εκτεινόταν από το Καστελόριζο μέχρι νότια της Κρήτης. Το 80% αυτής της περιοχής βρισκόταν μέσα στα όρια της περιφέρειας που θα μπορούσε να αποτελεί την ελληνική ΑΟΖ.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο IHS δημοσιοποιούσε άλλο χάρτη, ο οποίος περιείχε μεν τις τέσσερις περιοχές βόρεια της Κύπρου, αλλά η μία που αφορούσε την Ελλάδα δεν παρέπεμπε σε τόσο προκλητική καταπάτηση. Παρ’ όλα αυτά, το 50% υπερκάλυπτε την ελληνική ΑΟΖ. Επισήμως η ελληνική πλευρά, αν και είχε ενημερωθεί από τα μέσα του 2008 για τις τουρκικές επιδιώξεις, ουδέποτε αντέδρασε επί της ουσίας.

Οι επιχειρηματικές βλέψεις της ΤΡΑΟ δεν είναι καινούργιες, καθώς πρόκειται για κρατικών συμφερόντων οργανισμό, που λειτουργεί σαν το... μακρύ χέρι της Άγκυρας. Άλλωστε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχει έμμεσα το τουρκικό Ταμείο Στρατού.

Πάντως οι Τούρκοι παίζουν καλά και τους επιχειρηματικούς όρους των πετρελαϊκών μπίζνες, αφού προσφέρουν έως 50% περιθώριο κέρδους στις πετρελαϊκές εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για τα νέα «οικόπεδα».



Η τουρκική στρατηγική και η ελληνική αταραξία

Η στρατηγική της Άγκυρας είναι εντυπωσιακή: Η εκχώρηση στην ΤΡΑΟ των 27 συνεχόμενων τμημάτων - στο Αιγαίο - για έρευνες και εντοπισμό κοιτασμάτων έχει γίνει από τον Νοέμβριο του 1973 (τότε δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), αλλά ενεργοποιήθηκε πρόσφατα. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε δύο χρόνια η ΤΡΑΟ έχει «τρέξει» τη διαγωνιστική διαδικασία και για το Αιγαίο. Από τον Μάιο του 2010 και μέσα σε έξι μήνες ολοκλήρωσε τις πρώτες τρεις φάσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τους πετρελαϊκούς ομίλους προκειμένου να θεμελιώσουν ερευνητικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Και ενώ η Αθήνα εμμένει στην... αταραξία της, ακόμη και τα Τίρανα προκήρυξαν διαγωνισμό για την περιοχή ανοιχτά του Αυλώνα, ενώ τελευταία η Δαμασκός προχώρησε σε ανάλογη διαδικασία για τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα στη Λεβαντίνη, νότια της Κύπρου.

Για την Ελλάδα η υποχώρηση είναι προφανής. Από την πρόθεση διαμόρφωσης ΑΟΖ το 2008-9, το 2011 υποχωρήσαμε στην περιοχή της Κρήτης. Και ο Μανιάτης, που πριν από μερικούς μήνες είχε δηλώσει σχετικά με την προοπτική ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης πως «σε λίγες μέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα», λίγο αργότερα τα γύρισε: ανακοίνωσε πως η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος εικοσαετίας και πριν από την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας. Ο ίδιος τότε υποστήριζε πως «σε έναν χρόνο από σήμερα το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πού και πόσους υδρογονάνθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης». Μόνο που ο χρόνος από τη δήλωση εκείνη πλησιάζει και το μόνο που έχουμε πια είναι η διακεκαυμένη ζώνη και ο φόβος ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση πιθανόν όλα τα έσοδα από ενδεχόμενες έρευνες να πάρουν την άγουσα για το ειδικό ταμείο... Στα πρότυπα της Νιγηρίας.
zaxos4snakes
zaxos4snakes

Αριθμός μηνυμάτων : 10963
Ηλικία : 43
Τόπος : therissos city 4 not normal fans
Ομάδα : ΟΦΗ
Ομάδα : ΟΦΗ
Registration date : 07/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Empty Απ: Φυσικό αέριο βρέθηκε στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Δημοσίευση από Barbabilios Τετ 25 Απρ 2012 - 20:16

Υποθαλάσσιο Πετρέλαιο, Περιβάλλον και Τουρισμός...
Βασίλης Ξυπολυτάς

Η κυβέρνηση προσφάτως ενέκρινε την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδος. Πρόκειται για οικόπεδα, στον Πατραϊκό κόλπο, δυτικά των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και στην περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία.

Ο μέχρι τώρα αντίλογος στην υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου ταυτιζόταν με τις πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές. Παρά ταύτα υπάρχει μια εξίσου σημαντική παράμετρος που πρέπει να αναδειχθεί. Αυτή της οικονομικής τουριστικής καταστροφής σε περίπτωση περιβαλλοντικού ατυχήματος.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι η σημερινή τεχνολογία και η κείμενη νομοθεσία ήταν αρκετές για να διαφυλάξουν τις θαλάσσιες εξορύξεις. Παρά ταύτα η πρόσφατη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στο κόλπο του Μεξικού κατέδειξε ότι δεν είμαστε ασφαλείς. Τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου «Deepwater Horizon» κόστισε τη ζωή σε 11 εργάτες και τη διαρροή 780 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού με αποτέλεσμα να δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, η αλιευτική και τουριστική βιομηχανία του κόλπου. Και γιαυτο το λόγο εξηναγκάσθη, ο γνωστός πολυεθνικός κολοσσός πετρελαιοειδών, σε διακανονισμό καταβάλλοντας 7,8δις δολάρια, λίγες μέρες πριν δικαστεί η υπόθεση στα δικαστήρια της Νέας Ορλεάνης.

Η οργάνωση Environment for America- research and policy center, (http://www.environmentamericacenter.org/) σε σχετική μελέτη της, κατέδειξε ότι ο τομέας του τουρισμού και της αλιείας στο κόλπο του Μεξικού επέφερε ετησίως, 204 δις δολάρια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Περίπου 5 φόρες περισσότερα από όσα αποδίδει η ετήσια παράγωγη πετρελαίου. Επιπλέον δε, ο τουρισμός απέφερε 4.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έναντι μόνο 154.000 του τομέα της πετρελαιοπαραγωγής.

Η περίπτωση της Ελλάδας, δεν διαφέρει και πολύ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις περιοχές που δόθηκε η πρώτη έγκριση για υποθαλάσσια εξόρυξη εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα δυναμικότητας 283 εκατομμυρίων βαρελιών σε βάθος 20ετίας. Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι, η εκτιμώμενη αξία αυτών των ποσοτήτων ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 20ετίας, εκ των οποίων σε 12-14 υπολογίζονται τα έσοδα του δημοσίου.

Αντίστοιχα δε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Eλληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2010 οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 9,61 δις ευρώ, δηλαδή σε βάθος 20ατιας περί τα 192.2 δις εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον ο τουρισμός απασχολεί 400.000 εργαζόμενους έναντι μερικών χιλιάδων που θα απασχοληθούν στην πετρελαϊκή εξόρυξη.

Γίνεται λοιπόν ευκόλως αντιληπτό ότι η εξόρυξη πετρελαίου πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και να μην αντιμετωπίζεται ως λύτρωση υπέρ-απλουστευτικά, από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Και αυτό γιατί δεν απειλεί μόνο το περιβάλλον αλλά την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, την Τουριστική.

Ακολουθούν τέσσερις σύντομες προτάσεις:
α) Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες εξορύξεως, εντάσσοντας και νέες παραμέτρους ασφαλείας όπως αυτές προσφάτως επισημάνθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου.
γ) Πλήρη απαγόρευση εξορύξεων σε απόσταση 20 χλμ. από τουριστικές ζώνες υψηλής κερδοφορίας πχ. Κέρκυρα, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη κτλ.
δ) Και τέλος και ίσως σημαντικότερο όλων, επικέντρωση των προσπαθειών μας στην εξόρυξη φυσικού αερίου. Το οποίο έχει λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος, είναι πιο φιλικό απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και θεωρείτε το καύσιμο του μέλλοντος.

*O Βασίλης Ξυπολυτάς είναι αντιδήμαρχος Κηφισιάς και έχει ειδικευτεί σε ζητήματα περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Harvard.


Δυο διευκρινήσεις επίσης , σχετικά με το παραπάνω κείμενο

1. Από τα 192 δις των εισπραξεων του τουρισμού, εννοείται οτι δεν πάνε όλα στο κρατος. Αν υποθέσουμε ότι το δημοσιο μπορέσει να εισπράξει εστω ενα μέρος από το ΦΠΑ αυτού του ποσού, δηλαδή περίπου 10% μιλάμε για εσοδα 19 δις περίπου στην εικοσαετία, 1 δις περίπου το χρόνο.

2. Το κυριότερο ομως που δεν διευκρινίζεται ούτε στο παραπάνω κείμενο, αλλά ούτε σε όσα κειμενα διαβαζω κι εχουν σχέση με μελλοντικές εξορύξεις πετρελαίου στον Ελλαδικό χώρο είναι το εξής:
ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ; ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΩΝ ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ; Κι οταν λέω φτηνότερο δεν εννοώ από 1.80 που εχει τωρα (ή 2.00 που θα εχει του χρονου) να πάει στο 1.65. Θα φτάσει στο 1.00Ε η βενζίνη και 0.5Ε το πετρελαιο θερμανσης τουλαχιστον;
H απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ δεν πρόκειται, κάντε όνειρα...

Δηλαδή όλο το νταβαντούρι γίνεται για 500.000 ευρω εσοδα το χρονο του δημοσίου και 1000 θεσεις εργασιας (και πολλες λεω για τρεις εξεδρες) εκ των οποίων οι μισοί θα ειναι φερμένοι από τις ιδιες τις εταιρείες του εξωτερικού.
Τα οποία 500 χιλιάρικα το χρόνο θα μπορούσαν να βρεθούν ενισχύοντας την καμπάνια του εισαγόμενου τουρισμού και εισπράτοντας εστω το ΦΠΑ συν μια φορολογια εισοδήματος 10% χοντρικά στα ποσά που αναφερθηκαν παραπάνω....

Και μετά ξύπνησα.....
Barbabilios
Barbabilios

Αριθμός μηνυμάτων : 2116
Ηλικία : 48
Ομάδα : Παναιτωλικός
Ομάδα : ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Registration date : 16/03/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης