Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Εκδήλωση μνήμης στο Φραγκοκάστελλο από την Πανηπειρωτική

Πήγαινε κάτω

02062010

Δημοσίευση 

Εκδήλωση μνήμης στο Φραγκοκάστελλο από την Πανηπειρωτική Empty Εκδήλωση μνήμης στο Φραγκοκάστελλο από την Πανηπειρωτική




Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, το Δήμο Σφακίων και τους Συλλόγους Ηπειρωτών Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου, να διοργανώσει εκδήλωση μνήμης, τιμής και πολιτισμού στο Φραγκοκάστελλο το Σάββατο 12 Ιουνίου.Μια ξεχωριστή εκδήλωση σε ένα χώρο εμβληματικό για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ήπειρο με την Κρήτη, σε έναν τόπο όπου οι δεσμοί αυτοί σφραγίστηκαν με το αίμα της ηρωικής θυσίας των Ηπειρωτών που έπεσαν μαχόμενοι για την απελευθέρωση της Κρήτης.18 Μαΐου 1828, το επαναστατικό σώμα των Ηπειρωτών, με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη, δίνει την τελική μάχη, με πολλαπλάσιες Τούρκικες δυνάμεις στο Φραγκοκάστελλο. Ο Νταλιάνης και οι σύντροφοί του με το αίμα τους στεριώνουν το γεφύρι που από τότε συνδέει άρρηκτα Ηπειρώτες και Κρητικούς. Στην τοπική παράδοση γρήγορα η ιστορία περιέβαλε τους ήρωες με το μύθο των δροσουλιτών, την οπτασία των πρωινών στην εκπνοή της άνοιξης, στο έμπα του καλοκαιριού στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου.Ο χρόνος που επιλέχθηκε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συμπίπτει σχεδόν επετειακά με εκείνον της θυσίας στον ίδιο τόπο. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7 μ.μ με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες και την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν τους. Θα ακολουθήσουν αναφορές για το γεγονός από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Κώστα Αλεξίου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλη Πατεράκη, τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Σήφη Λύκο και άλλους φορείς. Όπως και προβολή σχετικών οπτικοακουστικών ταινιών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σε επιμέλεια του σκηνοθέτη και Έφορου Πολιτισμού της ΠΣΕ κ. Αλέξανδρου Λαμπρίδη, στο οποίο συμμετέχουν ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σφακίων «Τα Σφακιά», ο Πολυφωνικός Όμιλος της Πανηπειρωτικής, η ηπειρώτικη κομπανία «Λαλητάδες», το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων. Πολυφωνικά και ριζίτικα, κλαρίνα και λύρες, σούστες, πεντοζάλια, τσάμικα και πωγωνίσιοι χοροί σμίγουν σε μια αξέχαστη πανηγυρική βραδιά.Τόσο το γεγονός αυτό της θυσίας, όσο και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης αποτυπώνουν κι αναδεικνύουν τις ιστορικές και πολιτιστικές γέφυρες που συνδέουν την Ήπειρο με την Κρήτη.Ηπειρώτες και Κρήτες ανταμώνουμε στο Φραγκοκάστελλο, θυμόμαστε και τιμούμε την ένδοξη κοινή μας ιστορία, τραγουδάμε, χορεύουμε και γλεντάμε με τις υπέροχες

epirusgate.blogspot.com


Έχει επεξεργασθεί από τον/την sellos στις Τετ 8 Φεβ 2012 - 10:17, 2 φορές συνολικά
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Εκδήλωση μνήμης στο Φραγκοκάστελλο από την Πανηπειρωτική :: Σχόλια

sellos

Δημοσίευση Τετ 2 Ιουν 2010 - 19:11 από sellos

Δροσουλίτες, τα φαντάσματα του Φραγκοκάστελλου

Κάθε χρόνο στα τέλη του Μάη, με την πρωινή δροσιά εμφανίζονται οι «Δροσουλίτες», τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους

Εξακόσια παλικάρια πολέμησαν ενάντια σε 8.000 τούρκους. Αντεξαν περισσότερο από μια βδομάδα αλλά στο τέλος χάθηκαν οι 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν 800 στρατιώτες.

Οπως λέει ο θρύλος, τα κορμιά των πολεμιστών του Νταλιάνη έμειναν άταφα, ώσπου δυνατός άνεμος φύσηξε κι έφερε την άμμο από τούς αμμόλοφους της παραλίας "Ορθή Αμμος" και τα σκέπασε.

Τις τελευταίες μέρες του Μαίου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωράνε ό ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.
Δροσουλίτες, επιστημονική εξήγηση

Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν δει τις σκιές από τους Δροσουλίτες και, σύμφωνα με μια ερμηνεία, πρόκειται για αντικατοπτρισμό που οφείλεται στη διάθλαση των ηλιακών ακτίνων στο νέφος της πρωινής δροσιάς. Οι κάτοικοι του Φραγκοκάστελλου είχαν κάνει την παρατηρηση αυτή, ότι δηλαδή τα "φαντάσματα" εμφανίζονται μόνο πολύ νωρίς το πρωί με την δροσιά, γι αυτό και τους έδωσαν το όνομα "Δροσουλίτες". Οι Δροσουλίτες είναι άκακα φαντάσματα που δεν πείραξαν ποτέ κανένα.
Δροσουλίτες, εμφανίσεις

Λέγεται ότι το 1890 Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Φραγκοκάστελλο, έφυγαν πανικόβλητοι όταν αντίκρυσαν τους Δροσουλίτες. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Κρήτη, ένα στρατιωτικό απόσπασμα είδε τα φαντάσματα, νόμισε ότι ήταν αντάρτες και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Φυσικά δεν πηγώθηκε κανείς, παρά μόνο η αξιοπρέπεια των Γερμανών στρατιωτών.

Οι σκιές δεν εμφανίζονται κάθε χρονιά, αλλά μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς καμιά εμφάνιση. Επίσης δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί ποτέ.

www.explorecrete.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

mario4

Δημοσίευση Πεμ 3 Ιουν 2010 - 1:35 από mario4

ωραία πράματα! Smile

πάντως αυτός ο Νταλιάνης ήτανε ολοκούζουλος.
Του είχανε πει οι χαινηδες να μη δωσει μάχη με τακτικό στρατό
στα ανοιχτά διότι η Κρήτη προσφέρεται για αναρτοπόλεμο από τα όρη
και όταν ο αντίπαλος είναι πιο ισχυρός αριθμητικά είναι αυτοκτονία,

αυτός εκεί να επιμένει μέχρι που τον περικύκλωσαν στο καστέλο..

Τιμή και μνήμη στον κουζουλό το Νταλιάνη και τους Ηπειρώτες
που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί σε μάχη στον αντρικό
και ηρωικό δρόμο που διάλεξαν!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Πεμ 3 Ιουν 2010 - 1:49 από sellos

Πραγματικα σ'αυτην την εκδηλωση του μεθεπομενου Σαββατου θα ηθελα να ημουν,να δουμε μπας και μας κατσει..

Μουσικη και παραδοση απο δυο γωνιες της Ελλαδας
διαφορετικες και ίδιες ταυτοχρονα..

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

mario4

Δημοσίευση Πεμ 3 Ιουν 2010 - 1:52 από mario4

αν πάω θα αφήσω σχόλιο Very Happy

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Πεμ 3 Ιουν 2010 - 2:25 από sellos

Kι αφου αναφερθηκαμε στον Νταλιανη μια μικρη βιογραφια

Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης (1775-1828) υπήρξε Oπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και ηγετική μορφή της Επανάστασης στην Κρήτη.

Γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1775. Σπούδασε στην Ιταλία και ασχολήθηκε αμέσως μετά στην τοπική καπνοβιομηχανίας της Τεργέστης όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία ως επιχειρηματίας. Το αρχικό του όνομα ήταν Μιχάλης Νταλιάνης, όμως επειδή ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και βαπτιστήκε στον Ιορδάνη ποταμό, βαπτίστηκε Χατζής κατά την ελληνική τότε παράδοση.

Ο Νταλιάνης το 1816 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και με προσωπικές του δαπάνες συγκρότησε ίλη ιππικού που συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα. Τον Μάρτιο του 1826 ναύλωσε τρία καράβια με 800 εθελοντές και ξεκίνησε με προορισμό τον Λίβανο για να πείσει εκεί τους τοπικούς άρχοντες να ξεκινήσουν αγώνα κατά των Τούρκων. Ο τοπικός εμίρης όμως τελικά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να δημιουργήσει σημαντικό αντιπερισπασμό κατά της Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πίσω στην Ελλάδα συμμετείχε σε επιδρομές κατά του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και μετέπειτα στην Στερεά Ελλάδα στο πλευρό του Γεώργιου Καραϊσκάκη στην Μάχη του Φαλήρου.

Εκστρατευτικό σώμα στην Κρήτη
Προς το τέλος του 1827 δέχεται πρόσκληση απο εκπρόσωπο των επαναστατημένων Κρητών να μεταβεί στην Κρήτη και να αναλάβει την ηγεσία της Επανάστασης εκεί. Ο Νταλιάνης με εκστρατευτικό σώμα 100 ιππέων και περίπου 500 πεζών μεταβαίνει στο νησί εκεί στις αρχές του Γενάρη του 1828, με υπαρχηγό τον Βασίλειο Αθανασίου.

Στο μεταξύ ο Αλβανός πασάς της Κυδωνίας Μουσταφά που είχε διορισθεί από τον Μωχάμετ Αλή γενικός διοικητής της Κρήτης συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και ετοιμάζεται να συγκρουσθεί μαζί τους. Όταν πληροφορείται ότι ο Χατζημιχάλης μετακινηθηκε στα Σφακιά αποσέλλει αγγελιοφόρους στους Σφακιανούς απειλώντας τους να παραμείνουν αμέτοχοι. Στις 8 Μαϊου μικρό τμήμα πεζών και ιππικού υπο τους Χατζημιχάλη, Μανουσογιαννάκη και Δεληγιαννάκη κτυπούν αιφνιδιαστικά σώμα Τούρκων που πήγαινε να ενωθεί με το κύριο σώμα του Μουσταφά. Στην συνέχεια ο Χατζημιχάλης οχυρώνεται στο Φραγκοκάστελλο.

Στις 17 Μαϊου ο Μουσταφά επικεφαλής στρατού 8.000 φτάνει στο Φραγκοκάστελο. Τις πρώτες ώρες η μάχη ήταν αμφίρροπη παρόλη την αριθμητική υπεροχή των οθωμανικών δυνάμεων. Τελικά ύστερα από λυσαλαίο και άνισσο αγώνα οι αμυνόμενοι πραγματοποίησαν έξοδο από το κάστρο. Σχεδόν όλοι οι υπερασπιστές του Φραγκοκάστελου βρήκαν τον θάνατο, μαζί με τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και τον υπασπιστή του Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη.

Ως απόρροια της Μάχης αυτής έχουν καταγραφεί στην τοπική κρητική παράδοση δοξασίες γύρω από την Μάχη του Φραγκοκάστελου: οι Δροσουλίτες.

wikipedia

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Τρι 15 Ιουν 2010 - 11:23 από sellos

Στη μνήμη των νεκρών Ηπειρωτών της Μάχης στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου Σφακίων, στις 18 Μαΐου 1828, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο Χώρας Σφακίων π. Αθανάσιο Κουκουνάρη μαζί με τον εφημέριο της ενορίας π. Νικόλαο Παπαδόσηφο και όλους τους ιερείς της επαρχίας, στο μνημείο των ηρώων. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από διάφορους φορείς.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς και τον επικεφαλής των Ηπειρωτών, Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, καταγόμενος από το ορεινό κεφαλοχώρι των Ιωαννίνων, το Δελβινάκι. πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, τους Συλλόγους Ηπειρωτών Κρήτης και το Δήμο Σφακίων. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Κώστας Αλεξίου Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης και Έφορος Πολιτισμού επισημαίνοντας τα εξής: "Επειδή αυτή τη γιορτή την ονειρευτήκαμε πολλοί άνθρωποι, πολλοί φορείς και θέλουμε να τη ζήσουμε σύμφωνα με τ' όνειρό μας, δεν μας πτοεί η ζέστη και θα την πραγματοποιήσουμε έτσι όπως την ονειρευτήκαμε ξεκινώντας με πομπή πίσω από το ηρώο του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη με τα δυο λάβαρα των Ομοσπονδιών μας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων παίζοντας κλαρίνο, βιολί και λαούτο".

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος δήλωσε: ".σας καλωσορίζουμε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο που για όλους τους Κρητικούς είναι ένας τόπος σύμβολο. Το σημερινό αντάμωμα των Ηπειρωτών με των Κρητικών των Σφακιανών, το αντάμωμα της Ηπείρου και της Κρήτης είναι διαχρονικό. Οι Ηπειρώτες ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες όπως και οι Κρητικοί ήταν πάντα παρόντες στους αγώνες του έθνους. Αυτοί οι αγώνες των προγόνων μας, μας έδωσαν την ανεξάρτητη Ελλάδα. Πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της που σήμερα εμείς απολαμβάνουμε. Όμως, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η ελευθερία έχει και άλλες διαστάσεις που και σήμερα καλούμαστε εμείς να παλέψουμε και να κατακτήσουμε. Έχει και την ηθική διάσταση, έχει την κοινωνική διάσταση και την οικονομική. Σήμερα η χώρα μας δίνει αυτό τον αγώνα και γι' αυτό το αντάμωμα των Κρητών με τους Ηπειρώτες, χέρι, χέρι πάλι θα δώσουμε αυτούς τους αγώνες για να είμαστε ελεύθεροι σε πλήρη διάσταση και σε ηθική και σε οικονομική και σε κοινωνική συνοχή. Δεν θα αναφερθώ στα ιστορικά γεγονότα του 1828, απλώς, θα πω, είναι τιμή για εμάς τους Σφακιανούς να ανταμώνουμε σήμερα εδώ και να είναι το εφαλτήριο για αυτούς τους αγώνες τους σύγχρονους που θα δώσουμε από κοινού, η Κρήτη με την Ήπειρο.."

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο κ. Αλέξανδρος Λαμπρίδης, σκηνοθέτης και Έφορος Πολιτισμού επισημαίνοντας τα εξής: "Επειδή αυτή τη γιορτή την ονειρευτήκαμε πολλοί άνθρωποι, πολλοί φορείς και θέλουμε να τη ζήσουμε σύμφωνα με τ' όνειρό μας, δεν μας πτοεί η ζέστη και θα την πραγματοποιήσουμε έτσι όπως την ονειρευτήκαμε ξεκινώντας με πομπή πίσω από το ηρώο του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη με τα δυο λάβαρα των Ομοσπονδιών μας, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων παίζοντας κλαρίνο, βιολί και λαούτο" για ν' αναφερθεί στη συνέχεια επαινετικά για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων καλώντας τον για ένα σύντομο χαιρετισμό. "Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα" τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων" που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Φραγκοκάστελλο μαζί με την Πανηπειρωτική, τους Συλλόγους και τον Δήμο Σφακίων ν' αποτίσουμε φόρο τιμής στον αρχηγό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη που μαζί με τα παλικάρια του θυσιάστηκαν χύνοντας το αίμα τους για την ελευθερία της μαρτυρικής Κρήτης. Στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες και απειλές που υπάρχουν γύρω μας, πράξεις σαν του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και όλων των συμπατριωτών του, δυστυχώς, σ' ελάχιστα βιβλία ή εγκυκλοπαίδειες αναφέρονται, αλλά, η Κρήτη ποτέ δεν την ξέχασε. Κάθε Μάη, οι δροσουλίτες θυμίζουν στον κόσμο την υπέρτατη θυσία που θα μείνει ζωντανή στις ψυχές όλων των Κρητικών και θα τους θυμούνται για πάντα."

Με σύντομη δήλωση του ο κ. Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, σημείωσε: "Πριν πέντε χρόνια πήραμε την πρωτοβουλία και επήγαμε στα Ιωάννινα όπου μαζί με τους εκεί συμπατριώτες μας κάναμε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη του οποίου η προτομή βρίσκεται μέσα στο χώρο των ΤΕΙ Ιωαννίνων. Ξεκινώντας από αυτή την ιδέα προτείναμε στην πανηπειρωτική να κατέβουμε στα Σφακιά. Η πρόταση μας «ζυμώθηκε» και σήμερα είμαστε όλοι εδώ να τιμήσουμε τη μνήμη των Ηπειρωτών που έχασαν τη ζωή τους μαζί με τον επικεφαλής Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη".

Και ο κ. Στρατής Βρετουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Σφακιανών Αθήνας, επεσήμανε: "Έχω γεννηθεί εδώ, στο χωριό Νομικιανά, δίπλα στο Βουβά. Η Κοινότητα μας έχει βγάλει πολλούς λογοτέχνες, συγγραφείς όπως είναι ο Κανάκης Γερωνυμάκης, ο Χιωτάκης ο Σήφης και διάφορους άλλους. Για την εκδήλωση τώρα, είναι μεγάλη μας τιμή που ήρθε στα Σφακιά ο Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης και πολέμησε για εμάς και για την ελευθερία όλης της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως, ατύχησε πέφτοντας ηρωικά μαχόμενος."

Εξάλλου, ο κ. Κανάκης Γερωνυμάκης, λαογράφος συγγραφέας από την επαρχία Σφακίων επεσήμανε : "Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Κρήτης κι έχουμε υποχρέωση να το διατηρήσουμε συντηρώντας το με ανάλογες ενέργειες".

Ομιλητής εκ μέρους των Ηπειρωτών ήταν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κώστας Αλεξίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η ΠΣΕ, ως εκ του χρέους της, επιδιώκει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε πρόσφορο μέσο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα εκείνων των στοιχείων που τη συνθέτουν και δεν είναι τόσο ή καθόλου γνωστά.

Μέσα σ' αυτούς τους στόχους από καιρό είχαμε συμπεριλάβει σχετική εκδήλωση, αποτίοντας φόρο τιμής σ' όσους θυσιάστηκαν σ' αυτόν τον τόπο κάνοντας πιο ευρύτερα γνωστό ένα, πρώτης κατά την εκτίμηση μου γραμμής ηρωικό γεγονός κατά τη διάρκεια της αποτίναξης τεσσάρων αιώνων τουρκικής τυραννίδας και της παλιγγενεσίας του γένους μας. Γεγονός όμως ιστορικό όχι και τόσο γνωστό σε πολλούς σήμερα, που έλαβε χώρα σ' αυτά τα ιερά χώματα της Κρητικής γης και συγκεκριμένα, εδώ στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων, το Μάιο του 1828 όπου 385 Ηπειρώτες με επικεφαλής το Χατζημαχάλη Νταλιάνη έπεσαν ηρωικά.

Η θυσία αυτή συνδυάστηκε με τις δροσουλίτες, ένα οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται στο τέλος Μαίου, με το να αποδίδονται οι σκιές που δημιουργούνται στον ορίζοντα, στους πεσόντες εκεί. Και εδώ ας μου επιτραπεί η αναφορά ενός τετράστιχου, ανώνυμου λυράρη, στο οποίο με γνήσιο ύφος και με αφορμή το φαινόμενο, αναδεικνύεται η ηρωική μορφή του Χατζημιχάλη.

Μ' ακόμα και το σήμερο

στις 17 του Μάη

ούλο τ' ασκέρι φαίνεται

με το Χατζημιχάλη.



Και πολεμούν στα σύννεφα

κι' ακούγονται' οι μπουρμπάδες

φωνές και αλογοπεταλιές

στου Καστελιού στι μπάντες.

Αυτή λοιπόν την επέτειο θέλουμε μ' αυτή την εκδήλωση να τιμήσουμε ως Συνομοσπονδιά με τις οργανώσεις των ηπειρωτών που ευδοκιμούν σ' αυτή τη φιλόξενη γη και ασφαλώς μαζί με την Ομοσπονδία Κρητικών οργανώσεων και του Δήμου της ένδοξης χώρας των Σφακίων. Παράλληλα δε με πολιτιστικά δρώμενα, μικρό δείγμα της πλούσιας λαϊκής μας παράδοσης και κληρονομιάς ηπειρώτικης και κρητικής να υπογραμμίσουμε και απ' την πλευρά αυτή τις συνεκτικές δυνάμεις που μας συνδέουν."

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια και από τις δύο περιοχές για να κλείσει η εκδήλωση με πλούσιο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε ταβέρνα της περιοχής.

http://www.epiruschannel.gr/node/1488

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 6 Φεβ 2012 - 23:48 από sellos

Πρίν απο 1,5 χρόνο όπως μαρτηρά και το πρωτο ποστ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, το Δήμο Σφακίων και τους Συλλόγους Ηπειρωτών Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου ειχε διοργανωσει μια εκδήλωση στο Φραγκοκαστελλο.

Σε συνεχεια αυτού και ως ανταπόδωση Κρητικα σωματεία παραβρεθηκαν στην ετησια κοπη πιτας της Πανηπειρωτικής.
Μια απο τις 9 ενοτητες (μουσικές) ήταν αφιερωμένη στην Κρήτη.

3-4 ενδεικτικά βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=RO5jBp2Iffg
https://www.youtube.com/watch?v=LDLc_CYMPJQ
https://www.youtube.com/watch?v=uWapK1Iv_l8
https://www.youtube.com/watch?v=dqmFkHEsQgs
https://www.youtube.com/watch?v=wRCfDVcqiLo


..Ηπειρος, Κρήτη πλεξανε της λευτεριάς στεφάνι
κάτω στο Φραγκοκάστελλο και πάνω στο Μπιζάνι..


Υ.Γ.
Το επομενο αντάμωμα μουσικής και πολιτισμού των δυο αυτών περιοχών
της χώρας, ανανεώνεται για το Φραγκοκάστελο.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης