Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας

Πήγαινε κάτω

22052010

Δημοσίευση 

Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας Empty Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας




«Εσύ ‘σουνα Λαμπράκη η αιώνια Ελλάδα….»
Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα, 22 Μαΐου 1963, ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς, Γρηγόρης Λαμπράκης θα δεχτεί δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου θα υποκύψει στα τραύματά του. Η κατακραυγή για τη δολοφονία Λαμπράκη και τις αποκαλύψεις για την άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε σε παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, επηρέασε την τροπή των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα αλλά και τους αγώνες του αριστερού κινήματος.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απρίλη του 1912. Αγωνιστής της Αντίστασης, αργότερα βουλευτής της ΕΔΑ, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παλιός βαλκανιονίκης, υπήρξε ειρηνιστής, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Βαλκανική Συνεννόηση, ενώ μετά από δική του πρωτοβουλία του ιδρύθηκε η Eλληνική Eπιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (EEΔYE). Παρά τις συνεχείς απειλές που δεχόταν κατά διαστήματα για τη ζωή του, συνέχισε απτόητος τη δράση του μέχρι… τα 51 του χρόνια.

Ο μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης

Στις 21 Aπριλιου 1963 το ελληνικό Kίνημα Eιρήνης οργανώνει την πρώτη Mαραθώνια Πορεία Eιρήνης παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καραμανλή φροντίζει να την απαγορεύσει. Παράλληλα η Αστυνομία και η Χωροφυλακή ανακοινώνουν ότι για τις 21 Απριλίου, ημέρα που θα πραγματοποιούνταν η πορεία, απαγορευόταν κάθε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο, σε ολόκληρη τη χώρα. Η πορεία πραγματοποιείται και ο ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης πρωτοστατεί.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» την 21η Απριλίου του 1963 η πρωτεύουσα βρισκόταν «επί ποδός πολέμου», ενώ «διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα, έτοιμα προς δράσιν εις περίπτωσιν ανάγκης. Ακόμα και ναύται του Λιμενικού εχρησιμοποιήθησαν διά τη φρούρησιν της παραλίας του Μαραθώνος, διά τον φόβον προφανώς... αποβάσεως των οπαδών του Συνδέσμου "Μπέρτραντ Ράσελ"».

Επί ποδός βρίσκονται συνολικά 10.000 άνδρες της Aστυνομίας, της Xωροφυλακής, του Λιμενικού Σώματος. Oι προσβάσεις προς τον Mαραθώνα αποκλείονται. O κύριος όγκος των «οδοιπόρων της ειρήνης», περιγράφει ο Tύπος της εποχής, περί τους 3.000, αναχαιτίζεται, απωθείται, διαλύεται στους Aμπελόκηπους στο ύψος της Αγίας Tριάδας και στον Άγιο Δημήτριο, στην οδό Πανόρμου. Συλλαμβάνονται 628, ανάμεσά τους ο Mίκης Θεοδωράκης, ο Mίνως Aργυράκης, ο Aλέκος Aλεξανδράκης, η Aλίκη Γεωργούλη και πρώην βουλευτές και υποψήφιοι του κόμματος της Eνιαίας Δημοκρατικής Aριστεράς (EΔA).

Στον Tύμβο του Mαραθώνα μπόρεσαν να φτάσουν τέσσερις. Ανάμεσα τους ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Aπό τον Tύμβο θα ξεκινήσει την πορεία που θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού ειρηνιστικού κινήματος ως η Πρώτη Πορεία Eιρήνης. Kρατάει στα υψωμένα χέρια του ένα απλό πανό με τη λέξη EΛΛAΣ και με το σύμβολο του «Συνδέσμου Eιρήνης Mπέρτραντ Pάσελ», τον κύκλο με τον τσακισμένο σταυρό, παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης. Θα διανύσει έτσι πέντε χιλιόμετρα προς την Αθήνα. Στη Ραφήνα οι αρχές ασφαλείας θα επιχειρήσουν να τον σταματήσουν και να τον σύρουν στο δάσος. Θα αποτύχουν μετά από την επέμβαση κατοίκων της περιοχής και όσων συνοδεύουν το Λαμπράκη. Οι τελευταίοι θα συλληφθούν κοντά στο Πικέρμι. Ο ίδιος ο Λαμπράκης θα συλληφθεί κοντά στο Χαρβάτι. Οι αρχές ασφαλείας τον επιβιβάζουν σε ένα όχημα και αφού τον περιφέρουν για τρεισήμισι ώρες των εγκαταλείπουν στη Νέα Ιωνία.

«Η πορεία ειρήνης, έστω και συμβολικά έγινε, μολονότι η κυβέρνησις έλαβε μέτρα που ούτε στην κατοχή είχαμε γνωρίσει. Ακολουθώντας πολιτική βάσεων και πυρηνικών υποβρυχίων "Πολάρις" δε θέλησε να επιτρέψει στο λαό να εκδηλώσει τη θέληση του για ειρήνη. Δεν το κατόρθωσε» θα δηλώσει ο Λαμπράκης στον τύπο.

Η δολοφονία Λαμπράκη

Ένα σχεδόν μήνα αργότερα, στις 22 Μάη 1963 και ώρα 22:15, κοντά στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δέχτηκε δολοφονική επίθεση και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Μετά τις εκλογές του 1961, γνωστές ως εκλογές «βίας και νοθείας» καθώς, όπως έμεινε στην ιστορία «ψήφισαν και τα δέντρα», το πολιτικό σύστημα της χώρας βρισκόταν σε οξεία κρίση και επικρατούσαν κοινωνικές αναταραχές. Κάθε φιλειρηνική κίνηση ήταν απαγορευμένη. Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, ήταν σχεδόν παράνομη και το κλίμα ψυχροπολεμικό.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Γρ. Λαμπράκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη με θέμα: «Ειρήνη και αφοπλισμός διά τον κόσμον ολόκληρον και διά την Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Την ώρα που ο Λαμπράκης κατευθύνεται προς τα γραφεία για την έναρξη της εκδήλωσης βρίσκεται σε εξέλιξη αντισυγκέντρωση. Πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια, φωνάζοντας συνθήματα και προπηλακίζοντας όσους προσέρχονταν στην αίθουσα. Αν και μεγάλος αριθμός ένστολων αστυνομικών βρίσκεται γύρω από το χώρο που πραγματοποιείται η συγκέντρωσή, παρά τις διαμαρτυρίες των οργανωτών και του ίδιου του Λαμπράκη δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την απώθηση των παρακρατικών. Στην είσοδο του κτιρίου ένας από αυτούς επιτίθεται στο Λαμπράκη και τον χτυπά στο κεφάλι. Αυτό το τραύμα είναι ελαφρύ. Σοβαρά τραυματίζεται ο αριστερός βουλευτής, Γιώργος Τσαρουχάς. Οι παρακρατικοί προσπαθούν να μπουν στο κτίριο και η αστυνομία δεν κάνει καμία προσπάθεια να τους εμποδίσει. Τα μέλη της Επιτροπής με δυσκολία καταφέρνουν να κλείσουν την πόρτα.

Όταν αρχίζει την ομιλία του και ακούγεται από τα μικρόφωνα, οι παρακρατικοί αρχίζουν να πετάνε πέτρες στο κτίριο Τα τζάμια σπάνε και πέφτουν στα κεφάλια των ομιλητών και των παρευρισκομένων. «Κάτω η ειρήνη», «Θέλουμε πόλεμο» «Λαμπράκη θα πεθάνεις» είναι σύμφωνα με το Ριζοσπάστη τα συνθήματα που ακούγονται, ενώ Λαμπράκης διακόπτει την ομιλία του: «Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Ως εκπρόσωπος του έθνους και του λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονικής απόπειρας εναντίον μου και καλώ τον υπουργό Βορείου Ελλάδας, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή Αστυνομίας Πόλεων, τον διοικητή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης να προστατεύσουν τη ζωή των συγκεντρωμένων φίλων της ειρήνης και τη ζωή μου...»

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Λαμπράκης εγκατέλειψε την αίθουσα για να γυρίσει στο ξενοδοχείο του. Τον ακολούθησαν μόνο δύο σύντροφοί του, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το κοινό της εκδήλωσης στο εσωτερικό της αίθουσας, απαγορεύοντας προσωρινά την έξοδο. Στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους, ένα τρίκυκλο εμφανίστηκε από το πουθενά, πλησίασε το Λαμπράκη με μεγάλη ταχύτητα. Ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες του επέφερε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι με λοστό. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο πριν το χτύπημα, να συλλάβει τον οδηγό του μετά, ή ακόμα και να βοηθήσει τον αιμόφυρτο Λαμπράκη.

https://www.youtube.com/watch?v=1NPJ9sPbH18&feature=player_embedded
(Απόσπασμα από την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, με μουσική του Μίκη Θοδωράκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού (1966), με θέμα τη δολοφονία του Λαμπράκη και τη έρευνα του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη)

Ο παριστάμενος, Μανώλης Χατζηαποστόλου, γνωστός και με το παρατσούκλι «Τίγρης» κινήθηκε αστραπιαία πηδώντας στην καρότσα του τρίκυκλου. Για ένα περίπου χιλιόμετρο το τρίκυκλο έτρεχε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα αστυνομικό ή άλλο όχημα να το καταδιώκει. Ο Χατζηαποστόλου εξουδετέρωσε μετά από σκληρή πάλη το μοναδικό επιβάτη της καρότσας, Μανόλη Εμμανουηλίδη και κατόπιν υποχρέωσε τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη να σταματήσει. Ακολούθησε νέα πάλη αυτή τη φορά ανάμεσα στον Χατζηαποστόλου και τον Γκοτζαμάνη, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός αστυνομικός, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών.
Ο Λαμπράκης βαριά τραυματισμένος μεταφέρεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η κατάσταση, είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό επιβεβαιώνουν εκτός από τους Έλληνες γιατρούς και τέσσερις διάσημοι νευροχειρουργοί που καλούνται από το εξωτερικό ειδικά την περίπτωση του Λαμπράκη. Στις 27 Μάη, στις 01:22, ο Γρηγόρης Λαμπράκης χάνει τη μάχη για τη ζωή.

Η δίκη

Η επίσημη αστυνομική εκδοχή αντίθετα, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και ήταν αυτή που αρχικά υιοθέτησε και η κυβέρνηση της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν ανακρίσεις από τον Χρήστο Σαρτζετάκη και τον εισαγγελέα Δημήτριο Παπαντωνίου, υπό τη γενική εποπτεία του εισαγγελέα εφετών Παύλου Δελαπόρτα. Η ηγεσία της Xωροφυλακής Θεσσαλονίκης έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία και να εκφοβίσει τους μάρτυρες. Η ανακριτική ομάδα, παρά τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις και πιέσεις που δέχτηκε από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετέπειτα πρώτο πρωθυπουργό της δικτατορίας, Κωνσταντίνο Κόλλια κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα και να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς του. Εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη κατηγορήθηκαν οι Κωνσταντίνος Μήτσου, επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Ευθύμιος Καμουτσής, διευθυντής αστυνομίας, Κωνσταντίνος Δόλκας και άλλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν για παράβαση καθήκοντος. Στους ηθικούς αυτουργούς συμπεριλαμβανόταν ο πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης στην οποία ανήκε ο Γκοτζαμάνης, Ξενοφών Γιοσμάς και ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης, διοικητής του αστυνομικού τμήματος Τούμπας. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 1966 και παρά την εισαγγελική πρόταση, οι ένορκοι έκριναν ένοχους μόνο τους δύο φυσικούς αυτουργούς και τον Ξενοφών Γιοσμά. Η δίκη ουσιστικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε δολοφονία.Οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί αθωωθηκαν. Ο Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης,καταδικάστηκαν σε 11 και 8,5 χρόνια, αντίστοιχα, για πρόκληση «βαριών σωματικών κακώσεων» και «συνέργεια» αντίστοιχα. Αποφυλακίστηκαν επί χούντας.

Ο ξένος τύπος

H αγγελία του θανάτου του θα προκαλέσει εκτενή δημοσιεύματα σε ολόκληρο τον διεθνή Τύπο. Τι έγραφαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής:

Δολοφονία ή δυστύχημα;
«The Economist»

H ανάκριση για το φόνο Έλληνα αριστερού αποκαλύπτει δράση αντικομουνιστικών ομάδων
«The New York Times»

Ο άνθρωπος που πέθανε για τη δημοκρατία
«Tribune»

100.000 Έλληνες στην κηδεία. Οι αριστεροί κραυγάζουν όχι άλλο αίμα!
«The Daily Telegraph»

H τεράστια λαϊκή εκδήλωση επί ευκαιρία της κηδείας του Λαμπράκη ανησυχεί την Ελληνική Κυβέρνηση
«L'Humanité»

Βδελυρά απόπειρα κατά αριστερού βουλευτή
«Aurore»

Ζωηρή συγκίνηση στην Αθήνα: Ο βουλευτής της Αριστεράς Λαμπράκης απεβίωσε λόγω των πληγών του
«Le Figaro»

Ο φόνος ενός βουλευτή διαιρεί την Ελλάδα
«Paris Presse»

Στο μεταξύ ο λόρδος Ράσελ θα δηλώσει στην «Sunday Telegraph»: «Τέτοια είναι η τρομοκρατία στην Ελλάδα ώστε παρέστη ανάγκη να απευθυνθεί τηλεφωνική έκκληση σε μένα για να εξευρεθούν χειρούργοι οι οποίοι να θεραπεύσουν τον τραυματία».

«Κάθε νέος και Λαμπράκης»

Το χτύπημα κατά του Λαμπράκη προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το σύνολο του κεντρώου και αριστερού Τύπου να κάνουν λόγο από την πρώτη στιγμή για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας.

«Η Ένωση Κέντρου καταγγέλλει τον αρχηγό της ΕΡΕ Κωνσταντίνο Καραμανλή ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο κ. Καραμανλής προβαίνει στην οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός. Θα πρέπει δια τούτο όχι μόνο να ντρέπεται αλλά και να λογοδοτήσει ενώπιον του Λαού και της Δικαιοσύνης» θα δηλώσει ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου.

«Με τη σημερινή του δήλωση, ο Γεώργιος Παπανδρέου θα ντρέπεται εις όλη του τη ζωή» θα του απαντήσει ο αρχηγός της ΕΡΕ, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ωστόσο, η κυβέρνηση κλονίζεται και κάτω και από τη διογκούμενη λαϊκή πίεση, θα παραιτηθεί είκοσι μέρες μετά τη δολοφονία με τον Καραμανλή να αναρωτιέται «Επιτέλους, ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;». Η απάντηση θα έρθει λίγους μήνες μετά με το πραξικόπημα και την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένο κλίμα. Την παρακολούθησε πλήθος 500.000 ανθρώπων, φωνάζοντας τα συνθήματα «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Ζει, Ζει, Ζει» και «Κάθε νέος και Λαμπράκης». Την ίδια χρονιά της δολοφονίας ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και η οποία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα.

Ο Λαμπράκης έζησε…

«Στο πρόσωπο του άξιου γιου της Ελλάδας Γρηγόρη Λαμπράκη, ζήτησαν να σκοτώσουν την ειρήνη, την λεβεντιά, την ανθρωπιά. Μα σκοτώνεται ποτέ ο ήλιος; Η Ελλάδα σύσσωμη είναι στο πόδι. Όχι για ταφή, μα για ανάσταση»
Διδώ Σωτηρίου

http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82


Έχει επεξεργασθεί από τον/την sellos στις Πεμ 26 Μάης 2011 - 13:12, 2 φορές συνολικά
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας :: Σχόλια

sellos

Δημοσίευση Σαβ 22 Μάης 2010 - 14:28 από sellos

Της Βίκυ Χαρισοπούλου από Τα Νέα, 20/5/2010

Ηταν αρχές Μαΐου- λίγες μέρες πριν- όταν άγνωστοι παρέδωσαν στα γραφεία της ΕΔΙΑ (Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων) στη Θεσσαλονίκη δυο σκονισμένα, σαπισμένα σχεδόν χαρτόκουτα με προχειρογραμμένα πάνω τους τα ονόματα «Γρηγόρης Λαμπράκης» και «Γιώργης Τσαρουχάς». Στο εσωτερικό των δυο χαρτόκουτων και πίσω από τη βαριά οσμή των χρόνων αναδύθηκαν δυο τριμμένα μαύρα κοστούμια και το λευκό πουκάμισο του Γρηγόρη Λαμπράκη με ίχνη- εμφανή 47 χρόνια μετά- αίματος γύρω από τον γιακά... «Ευχαριστούμε τους άγνωστους που συνέβαλαν στη διάσωση των συγκλονιστικών τεκμηρίων από τη λήθη των υπογείων και της πολτοποίησης», λέει στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΕΔΙΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Τα τριμμένα, αποσυντεθειμένα σχεδόν ρούχα απολυμάνθηκαν και η ΕΔΙΑ βρίσκεται σε αναζήτηση ειδικού συντηρητή για τη διάσωση και ολοκληρωμένη έκθεσή τους. Προς το παρόν, τα απρόσμενα διασωθέντα ρούχα θα εκτεθούν το επόμενο τριήμερο (47η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη) στον χώρο όπου φιλοξενούνται τα γραφεία της ΕΔΙΑ στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2008 η επιτροπή του Εφετείου Θεσσαλονίκης αποφάσισε πως οι ογκώδεις στοίβες των αρχείων του (δικογραφίες, πειστήρια κ.ά.) που χρονολογούνται από το 1914 και στοιβάζονται στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, ουδεμία χρησιμότητα ή ιστορική αξία έχουν πλέον και θα πρέπει να πολτοποιηθούν έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος. Μόνο που ανάμεσα στις σκονισμένες δικογραφίες απλών ποινικών και άλλων αδικημάτων βρίσκονται και οι δικογραφίες ιστορικών πολιτικών δικών μεταξύ των οποίων αυτές των δολοφονιών του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην καταστροφή οποιουδήποτε αρχείου», δήλωνε τότε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Λαμτζίδης.

Εκτοτε το θέμα «πάγωσε» μέχρι πρόσφατα, που χωρίς να προηγηθεί ουδείς επίσημος διαχωρισμός, εκκαθάριση των «χρησίμων» ή μη, άρχισε (χρονικά ανάποδα- δηλαδή αυτών οι δίκες των οποίων διεξήχθησαν μετά το 1984) η μεταφορά και πολτοποίηση των αρχειακών δικογραφιών. Στο μεταξύ- εδώ και αρκετά χρόνια- στοιχεία ιστορικών δικών, φάκελοι «αντιφρονούντων» από την εποχή της χούντας και παλαιότερα εντοπίζονται κατά καιρούς σε... πεζοδρόμια της πόλης, ακόμα και στο... Μπιτ Παζάρ (τα παλιατζίδικα της Θεσσαλονίκης).

Επιχείρηση σωτηρίας

Την 1η Ιανουαρίου 2010 με επιστολή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο γενικός γραμματέας της ΕΔΙΑ- μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974, δημοτικός σύμβουλος σήμερα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αλλά και οι κ.κ. Βασίλης Δεμουρτζίδης και Νάντης Χατζηγιάννης- μέλη του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-΄74, καθώς και η κόρη του δολοφονηθέντος βουλευτή της ΕΔΑ κ. Καίτη Τσαρουχά, που συνυπογράφουν το αίτημα, ζητούν ο «χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού όπου ήταν εγκατεστημένα τα γραφεία- άντρο της χουντικής ΚΥΠ στην πόλη μας, στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης τυραννίας, να μετατραπεί όπως και ο αντίστοιχος χώρος του πρώην ΕΑΤΕΣΑ στην Αθήνα σε τόπο ιστορικής μνήμης και στον ίδιο χώρο να λειτουργήσει αρχείο με υλικό που αφορά στην επτάχρονη δικτατορία και ό,τι προηγήθηκε και οδήγησε σ΄ αυτήν (πρακτικά και αποφάσεις του Διαρκούς και Εκτακτου Στρατοδικείου, αλλά και των δικαστηρίων που δίκασαν τους δολοφόνους- βασανιστές της χούντας στη μεταπολίτευση, προκηρύξεις, παράνομος Τύπος, ενθύμια και φωτογραφίες».

Σήμερα, τρεις μόλις μέρες πριν από την τραγική 47η επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, δυο κοστούμια, δυο ματωμένα πουκάμισα και δυο γραβάτες που επιμένουν να ζουν χωρίς τα «σώματα» που κάλυπταν εκείνες τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, διεκδικούν τη δική τους θέση τουλάχιστον στις προθήκες κάποιου μουσείου κι όχι ως πολτοποιημένη μνήμη ή στα υπόγεια της Ιστορίας.

Το ντοκουμέντο

ΜΕΣΑ ΣΤΑ χαρτόκουτα, με τα πειστήρια της δίκης για τη δολοφονία Λαμπράκη, βρέθηκαν και τα διαβιβαστικά έγγραφα της Εισαγγελίας. Το ένα από αυτά αναφέρει: «Πέμπομεν υμίν συνημμένως πειστήρια (εν χαρτοκιβώτιον περιέχον την ενδυμασία του αποβιώσαντος Γρηγορίου Λαμπράκη) ανήκον εις την κατά του Σπυρίδωνος Γκοτζαμάνη ποινικήν δικογραφίαν, προσδιορισθείσαν εις την δικάσιμον της 3ης Οκτωβρίου 1966 του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης και παρακαλούμεν διά την κατά Νόμον καταχώρησίν των εις τα παρ΄ υμίν οικεία βιβλία και εν καιρώ ενέργειαν των νομίμων. Ο εισαγγελεύς Εφετών».

«Κλέφτες, βιαστές, δωσίλογοι»

ΗΤΑΝ 22 ΜΑΪΟΥ του 1963 όταν ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης βγαίνοντας από το κτίριο των γραφείων του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη) χτυπήθηκε από όργανα του παρακράτους, τραυματίστηκε βαρύτατα και εξέπνευσε έξι μέρες αργότερα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε σωρεία πολιτικών γεγονότων και η δίκη των υπαιτίων της δολοφονίας διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 1966. Στη δίκη, ως στοιχεία της δικογραφίας επιδείχτηκαν και τα ρούχα του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα οποία στη συνέχεια κρατήθηκαν στα αρχεία Εισαγγελίας.

Παρά την εισαγγελική πρόταση (εισαγγελέας έδρας ο Παύλος Δελαπόρτας), οι ένορκοι έκριναν ομόφωνα αθώους τους περισσότερους από τους βασικούς κατηγορουμένους. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των ανώτατων αξιωματικών, λέγοντας: « Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δωσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται- προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς- ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ΄ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας; ». Σύμφωνα πάντως με την ομόφωνη απόφαση των ενόρκων (27 Δεκεμβρίου 1966):

«Ο Λαμπράκης δεν δολοφονήθηκε» (!)


Πέθανε στα χέρια των βασανιστών της ΚΥΠ

ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 22ης Μαΐου του 1963 δίπλα στον Γρηγόρη Λαμπράκη στεκόταν και ο επίσης βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς. Ο Τσαρουχάς χτυπήθηκε κι αυτός από τα όργανα του παρακράτους, νοσηλεύτηκε βαρύτατα τραυματισμένος επί έναν μήνα, γλίτωσε τότε, όχι όμως και στις 9 Μαΐου του 1968. Ηταν η ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από πολυήμερα βασανιστήρια στο άντρο της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη (στον χώρο του σημερινού Γ΄ Σώματος Στρατού).

Οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατάχρηση εξουσίας (η δίκη έγινε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1979) υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της χούντας, που είχαν παρασημοφορηθεί από το καθεστώς για τη βδελυρή τους πράξη, Στέφανος Καραμπέρης, Φωκίων Καραπάνος, Δημήτριος Σταματόπουλος και Δημήτριος Τασόπουλος, καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

ederson

Δημοσίευση Σαβ 22 Μάης 2010 - 17:25 από ederson

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Κυρ 22 Μάης 2011 - 15:44 από sellos

"Η Ελλάδα σύσσωμη είναι στο πόδι.
Όχι για ταφή, μα για ανάσταση"


Διδώ Σωτηρίου

Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης και της δημοκρατίας 399298-%CE%BB%CE%B1

Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης και δύναμης. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, που η Ελλάδα «βουλιάζει» σε μια πολυδιάστατη κρίση, η κοινωνία είναι γεμάτη πληγές, η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την νεοφιλελεύθερη επίθεση και η ειρήνη ματώνει ξανά στην ευρύτερη περιοχή μας. Για ανάσταση είναι και σήμερα το προσκλητήριο.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, ξαναβλέπουμε μπροστά μας την εικόνα του Λαμπράκη να πραγματοποιεί την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, κρατώντας το πανό που είχε φέρει από την πορεία του Ολντερμάστον, με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στη μία όψη και "GREECE" στην άλλη. Πορεία που είχε απαγορευτεί από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά χιλιάδες την πραγματοποίησαν με πρώτο τον θαρραλέο αγωνιστή της δημοκρατίας. Δυναμικό «παρών» είχε δώσει η νέα γενιά, την οποία είχε κινητοποιήσει η Κίνηση Νέων «Μπέρτραντ Ράσελ» με Πρόεδρο τον Μ.Πειρστεράκη και Γραμματέα το Ν.Κιάο.

Ένα μήνα μετά, στις 22 Μάη 1963, «έπεσε ο μέγας δρυς στη γης, σε μέγ΄ αγώνα», όπως έγραψε ο Γ. Ρίτσος την επομένη. Χτυπήθηκε ύπουλα από το φασιστικό παρακράτος, ύστερα από ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Όμως δεν τρομοκρατήθηκε ο ελληνικός λαός και δεν κάμφθηκαν οι αγώνες του για ειρήνη- δημοκρατία- εθνική ανεξαρτησία. Το κίνημα -που ήδη αναπτυσσόταν με αιχμή την απομάκρυνση των βάσεων, το «1-1-4» και το 15% για την Παιδεία -πήρε διαστάσεις λαϊκής παλίρροιας. Ξεσηκώθηκε ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία, από την επομένη της δολοφονίας. Δημιουργήθηκε το μεγάλο κίνημα των Λαμπράκηδων με πρωτοβουλία του Μ.Θεοδωράκη. Το σύνθημα «Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ»

αντήχησε σ' όλη την Ελλάδα και πέρασε γρήγορα και τα σύνορά της.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης συγκέντρωνε στο πρόσωπό του πολλές ιδιότητες: αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πολυβαλκανιονίκης στους αθλητικούς στίβους, υφηγητής τις Ιατρικής, βουλευτής της αριστεράς (συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ), ηγετική μορφή του κινήματος ειρήνης (αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ), πεζοπόρος του Μαραθώνα, κήρυκας της Διαβαλκανικής συνεργασίας, πρωτεργάτης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τι συμβόλιζε - και συμβολίζει ακόμα - ο Γρηγόρης Λαμπράκης αποδίδεται από ένα κείμενο του Νικηφόρου Βρεττάκου στο περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης». «Μέσα σ΄αυτό το στίβο - έγραφε ο μεγάλος ποιητής τον Ιούνη 1963 - συνάντησε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση. Συνάντησε τους απόρους που τους γιάτρευε δωρεάν. Συνάντησε την πατρίδα να την διαπομπεύουν, σέρνοντάς την τραυματισμένη στους δρόμους. Είδε τον κόσμο να πολεμά και να ρημάζεται. Είδε την καταστροφή νάρχεται με μεγάλα βήματα κατά πάνω μας. Και σβέλτος όπως ήταν έτρεξε παντού, μέσα στον αιώνιο ανθρώπινο στίβο. Και δεν είχε ανάγκη από επιδοκιμασίες κι΄ από χειροκροτήματα. Τον έφταναν τα χειροκροτήματα που άκουγε μέσα του».

Η μορφή του Λαμπράκη συνδέει αιτήματα, ελπίδες και αγώνες πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού. Χρειαζόμαστε και σήμερα το ανυπότακτο πνεύμα του, την αγωνιστικότητά του και το αλληλέγγυο παράδειγμά του ως δύναμη κινητοποίησης κόντρα στη σύγχρονη ελληνική τραγωδία του μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. Πολιτική που αφήνει πίσω της κοινωνικά ερείπια, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Καλούμαστε και σήμερα - όπως και στη διάρκεια του «Ελληνικού Μάη» του ΄63 - να διαδηλώσουμε ότι «Ο Λαμπράκης Ζει». Μας προσκαλεί σε νέους αγώνες για την ειρήνη και το αφοπλισμό, για αποπυρηνικοποιημένες ζώνες στα βαλκάνια και στη μεσόγειο, κατάργηση του ΝΑΤΟ, ενωμένη αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και το νεοναζισμό.

Ενώνει τη βροντερή φωνή του με όλη την ανθρωπότητα, απαιτώντας «ΟΧΙ άλλη Χιροσίμα- ΟΧΙ άλλο Τσερνόμπιλ - ΟΧΙ άλλη Φουκουσίμα», «Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός».

trigazis.pblogs.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Κυρ 22 Μάης 2011 - 15:46 από sellos

Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=315252&cid=4

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

pasvigroup

Δημοσίευση Κυρ 22 Μάης 2011 - 16:15 από pasvigroup

Του Στέφανου Μονδέλου

Στην ανάμνηση του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη, δύο σκέψεις έρχονται σχεδόν αυτόματα στο μυαλό. Η πρώτη είναι ότι “ζει”, φράση-προϊόν ενός συνθήματος από την εποχή της δολοφονίας του, ο απόηχός του οποίου ακόμα αντηχεί. Η δεύτερη είναι ότι η δολοφονία του ήταν μία στυγερή και άδικη πράξη που τον κατέστησε μύθο στη σύγχρονη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, και σύμβολο του φιλειρηνικού και αριστερού κινήματος.
Έχει πεθάνει, συνεχίζει όμως να ζει.
Παρομοίως, η 1η Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα-σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες. Από τις διεκδικήσεις του Μαΐου του 1886 στο Σικάγο, με κυρίαρχο το σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο", μέχρι σήμερα, η μέρα αυτή αποτελούσε πάντα αφορμή για νέες διεκδικήσεις και νέους κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα, σε μία εποχή που γίνεται πλέον όχι μόνο ορατός, αλλά χειροπιαστός ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας, με το οχτάωρο να αποτελεί ευσεβή πόθο και ουτοπία για πολλούς εργαζόμενους, και να καταργούνται αμαχητί ιστορικές διεκδικήσεις όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο επετειακός εορτασμός της πρωτομαγιάς εξακολουθεί να αποτελεί πυρήνα έμπνευσης για νέες κινητοποιήσεις και για τις ίδιες (εάν όχι νέες) διεκδικήσεις. Όμως, οι κυρίαρχες και ευρέως αποδεκτές μεταπολεμικά πρακτικές διαμαρτυρίας, μέρος των οποίων αποτελεί ο επετειακός εορτασμός της πρωτομαγιάς, φάνηκε τις τελευταίες δεκαετίες να χάνουν σιγά-σιγά τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα τους, κάτι που ενδεχομένως οφειλόταν σε μια συνολικότερη πολιτισμική, πνευματική και πολιτική μεταστροφή, σε περιοχές σκέψης όπου οι “μεγάλες αφηγήσεις” - οι οποίες δημιούργησαν μαζικά κοινωνικά κινήματα και ολοκληρωτικά ερμηνευτικά συστήματα – δεν είχαν πια θέση. Αντίθετα, ένας κατακερματισμός των ιδεολογιών χειραφέτησης και αμφισβήτησης κέρδιζε έδαφος δημιουργώντας μικρές ή/και τοπικές ομάδες με θεματικά εξειδικευμένες θέσεις, που αγωνίζονταν διαρκώς για κυριαρχία στην ιδεολογική αρένα, κατακερματισμός ο οποίος εξέφραζε συγχρόνως την απογοήτευση από την αποτυχία αυτών των παλαιότερων μαζικών αγώνων να αλλάξουν πραγματικά τον κόσμο. Πολύ πρόσφατα, οι συνεχιζόμενες μαζικές και σε κάποιο βαθμό επιτυχημένες κινητοποιήσεις στον Αραβικό κόσμο, αλλά και οι τελευταίες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη, φαίνεται να ανατρέπουν αυτή την τάση.

Η Εργατική Πρωτομαγιά πεθαίνει, συνεχίζει όμως να ζει.
Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών μεταβολών και επαναπροσδιορισμού των πρακτικών αμφισβήτησης, η Πρωτομαγιά, ως ημέρα-σύμβολο κοινωνικών αγώνων και πρακτικών χειραφέτησης, καθώς και οι αγώνες που ενέπνευσαν τα ριζοσπαστικά κινήματα της δεκαετίας του ΄60, άμεσος εκφραστής των οποίων υπήρξε ο Γρ. Λαμπράκης, είναι πιθανόν να φαίνονται εξαιρετικά παρωχημένα στις νεότερες γενιές. Ταυτόχρονα όμως, η παρακαταθήκη αυτών των αγώνων συνεχίζει να τροφοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο φαντασιώνεται η σύγχρονη πολιτική χειραφέτησης τον εαυτό της, ή τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις πρακτικές της. Είναι μια παρακαταθήκη που φαίνεται κατά κάποιο τρόπο να πεθαίνει, ταυτόχρονα όμως συνεχίζει να ζει, και κάποιες φορές να θριαμβεύει, όπως στην περίπτωση των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στον Αραβικό κόσμο.
Αυτές τις δύο παραπάνω πολύ ιδιαίτερες αντιφάσεις – ασύνδετες μεν φαινομενικά, πιθανόν όμως απόρροια η μία της άλλης – θέλει να διερευνήσει η συγκεκριμένη παρουσίαση, τοποθετώντας τη μία αντίφαση μέσα στην άλλη. Στα πλαίσια της επετείου της Πρωτομαγιάς του 2011, παρουσιάζεται μία ανα-βίωση, (ανα-παράσταση) του πολιτικού λόγου του Γρ. Λαμπράκη που εκφωνήθηκε στο θέατρο “Πορεία” (3ης Σεπτεμβρίου 69) στις 24 Ιουνίου 1962 στο Α΄ Εθνικό Συνέδριο για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Η συγκεκριμένη ομιλία που εκφωνήθηκε ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του, είναι κυρίως λόγος αντιπολεμικός, και λειτουργεί σαν χρονοκάψουλα, εφόσον αναφέρεται σε όλα τα γεγονότα της εποχής εκείνης, που με το έναν ή τον άλλον τρόπο επηρέαζαν και χαρακτήριζαν τον αριστερό λόγο εκείνης της περιόδου. Υπάρχουν πολλά σημεία στο κείμενο που μας αφήνουν ή μας ωθούν να κάνουμε αναγωγές στη σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα (με απροσδόκητο τρόπο πολλές φορές, αφού η όξυνση της κρίση στην Ελλάδα, η πρόσφατη ανησυχία για το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, η Νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη, ακόμα και ένας διάχυτος αντι-γερμανισμός, αντηχούν πολύ παράξενα στη συγκεκριμένη ομιλία), με αποτέλεσμα το κείμενο να φαίνεται εξαιρετικά φρέσκο. Βεβαίως, υπάρχουν και σημεία που δεν μπορούν να βρουν αντιστοιχία στη σημερινή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να φαίνονται εξαιρετικά παρωχημένα, καθώς η ιστορία τα έχει ξεπεράσει προ πολλού. Η ιδιαίτερη αντίφαση ενός λόγου νεκρού που καταφέρνει παρόλα αυτά να παραμένει ζωντανός, διαπερνά και το κείμενο.
Σαν δραματικό κείμενο, ο συγκεκριμένος πολιτικός λόγος εμπεριέχει μία έκπληξη. Τη φράση, “Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την Ειρήνη! Είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την Ειρήνη!” Για τον ίδιο τον Λαμπράκη -ενορατικά ίσως-, θα μπορούσε να είναι μια προφητεία για ό,τι τον περίμενε. Για το σημερινό ακροατή του λόγου, τη δραματική αξία στο κείμενο τη δίνει η συγκεκριμένη φράση, εφόσον πλέον γνωρίζουμε ότι η προφητεία εκπληρώθηκε.
Η ανα-παράσταση του πολιτικού λόγου του Γρ. Λαμπράκη στα πλαίσια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς σε δημόσιο χώρο, επιχειρεί να δημιουργήσει θεατρικά τις συνθήκες που παραπέμπουν σε πραγματική πολιτική συγκέντρωση. Ο λόγος αυτός αποδίδεται από ηθοποιό, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να ακούγεται και να δείχνει όπως ο πραγματικός Γρ. Λαμπράκης. Με στόχο να προσλάβει ο θεατής το λόγο ως αντιφατικό αποφεύγεται κάθε προσπάθεια σκηνογραφικής αναπαράστασης της δεκαετίας του ’60, καθώς και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει τη θεατρικότητα της παράστασης, (δηλ. το “σπάσιμο” της θεατρικότητας ενός πολιτικού λόγου του παρελθόντος, και εξ υποθέσεως παρωχημένου, ο οποίος τοποθετημένος στο παρόν εξακολουθεί να ακούγεται ενοχλητικά οικείος). Κατ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται φανερή σε όλη της την πολυπλοκότητα η δυσεπίλυτη αντιφατικότητα μιας κληρονομιάς που συνεχίζει να στοιχειώνει το φαντασιακό των πρακτικών αμφισβήτησης.
Το γνωστό σύνθημα “Ο Λαμπράκης ζει”, είναι το άλλοθι για την ανα-παράσταση του λόγου του και ταυτόχρονα, ως κεντρικό σύνθημα στο φέιγ-βολάν, ανακοινώνει το μέρος και την ώρα της παράστασης, η οποία καταγράφεται για να ανέβει στο διαδίκτυο. Η καταγραφή της παράστασης ως μέρους της παράστασης, θέλει να προκαλέσει έναν προβληματισμό για τον ρόλο των μέσων στις πολιτικές συγκεντρώσεις και ειδικότερα για τον ρόλο τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Καθώς τα συμβατικά ΜΜΕ πολλές φορές είτε αγνοούν αντίστοιχες συγκεντρώσεις είτε τις χρησιμοποιούν με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική γενεσιουργό αιτία τους, γίνεται φανερό ότι δεν αρκεί απλώς η δημιουργία ίδιων μέσων επικοινωνίας, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες το μέσο. Γι’ αυτό η παρουσίαση του λόγου σε δημόσιο χώρο, στα πλαίσια της επετείου της Πρωτομαγιάς, δημιουργεί τις συνθήκες που μετατρέπουν την παρουσίαση σε συμβάν και προκαλούν την προσοχή των ΜΜΕ, τα οποία της παρέχουν κάλυψη και δημοσιότητα. Το κοινό είναι επίσης ελεύθερο να καταγράψει με οποιοδήποτε μέσο την παράσταση και να δημιουργήσει έτσι τη δική του αφήγηση, την οποία θα μπορεί να διανείμει ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Είναι ακόμα προφανές ότι η αντίφαση που προκαλεί στην Ελλάδα η ανα-παράσταση του λόγου του Γρ. Λαμπράκη και η πιθανή αμφισημία με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο έλληνας θεατής, παύουν να ισχύουν εάν αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο παρουσιάζεται η παράσταση. Δηλαδή, σε μία χώρα όπως η Πολωνία, η Ρουμανία ή η Βουλγαρία, με τόσο διαφορετική πολιτισμική, πνευματική και πολιτική ιστορία, θα ερμηνευόταν εντελώς διαφορετικά. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση της ανα-παράστασης του συγκεκριμένου πολιτικού λόγου σε διαφορετικές χώρες παραμένει να διερευνηθεί σε ένα επόμενο στάδιο.
www.aristerovima.g

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης