Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

«Είμαστε ευτυχισμένοι και χωρίς... κουμπάρο»

Πήγαινε κάτω

17032010

Δημοσίευση 

«Είμαστε ευτυχισμένοι και χωρίς... κουμπάρο» Empty «Είμαστε ευτυχισμένοι και χωρίς... κουμπάρο»




«Η διαδικασία του γάμου δεν μας αντιπροσωπεύει. Δεν πιστεύουμε δηλαδή πως μία σχέση ή μία συμβίωση πιστοποιείται και σφραγίζεται μόνο με την τέλεση ενός γάμου. Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε πως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ήταν πιο κοντά στα δικά μας “θέλω” και “πιστεύω”».

Πριν από περίπου 10 μέρες, ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλης και η σύντροφός του Ελισάβετ Σινανά επισκέφτηκαν το γραφείο συμβολαιογράφου στη Ρόδο. Ο λόγος δεν ήταν η επίλυση περιουσιακών ή κληρονομικών ζητημάτων. Αντίθετα, το ζευγάρι θέλησε να υπογράψει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ωστόσο, όταν το αποφάσισαν, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Τριανταφύλλης, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που ψηφίστηκε και στη χώρα μας ο νόμος για τη σύναψη του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Μέχρι σήμερα τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει το χαρτί του συμφώνου εκτιμάται ότι δεν είναι περισσότερα από 150 πανελλαδικά. «Υπολογίζουμε ότι μόλις το 20% σε σύνολο 1.400 συμβολαιογράφων στην Αθήνα πρέπει να έχουν ασχοληθεί έστω μία φορά με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κώστας Βλαχάκης.

Άγνοια και καχυποψία

«Έψαξα αμέσως για συμβολαιογράφο στη Ρόδο. Άνοιξα τον τηλεφωνικό κατάλογο και άρχισα να επικοινωνώ μαζί τους. Έπεσα όμως πάνω σε αρκετούς συμβολαιογράφους οι οποίοι δεν γνώριζαν για το σύμφωνο κι άλλους οι οποίοι ήθελαν χρόνο προκειμένου να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι χαρτιά χρειαζόμασταν και σε τι μας κάλυπτε το σύμφωνο. Βέβαια, υπήρχαν κι εκείνοι οι οποίοι έβλεπαν τη συγκεκριμένη συμβολαιογραφική πράξη με καχυποψία», λέει ο κ. Τριανταφύλλης.

Χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθεί η αλλαγή


«ΞΕΝΟ» θεωρούσε αρχικά ο νομικός κόσμος το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Όπως εξηγεί η συμβολαιογράφος Αθηνών κ. Παυλίνα Μποσταντζόγλου-Διονυσοπούλου, και για την ελληνική κοινωνία ήταν, και όπως φαίνεται είναι, κάτι διαφορετικό. «Γι΄ αυτό και προκειμένου να αφομοιωθεί μία τέτοια αλλαγή θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο». Πάντως, τα περισσότερα ζευγάρια που έχουν δηλώσει τη συμβολαιογραφική πράξη στο Ληξιαρχείο είναι νεαρά- ηλικίας κάτω των 40 ετών- και μάλιστα υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Τα αποτελέσματα πάντως παλαιότερης έρευνας του Ινστιτούτου Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Κάπα Research, το 60,8% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης είναι πρόοδος για τη χώρα μας, ενώ 3 στους 10 θα το προτιμούσε από το να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο κυριότερος λόγος; Οικονομικός. Όπως εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλης, ο γάμος δεν ήταν στα σχέδιά τους, «ακόμη και το σύμφωνο το υπογράψαμε για τυπικούς περισσότερο λόγους, όπως η αναγνώριση του παιδιού ή η ασφάλιση της συντρόφου. Αφού πήραμε το προσχέδιο και το μελετήσαμε, πήγαμε μια μέρα υπογράψαμε και αυτό ήταν», λέει το ζευγάρι. Το κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης ήταν μόλις 40 ευρώ, σε αντίθεση με τα χρήματα που καλείται να πληρώσει το ζευγάρι όταν η επισημοποίηση της σχέσης γίνει με... παπά και με κουμπάρο.

Ομοιότητες με τον γάμο
«Τα δικαιώματα-οφέλη και οι συνέπειες του συμφώνου είναι σχεδόν κατά 80% ίδιες με εκείνες του γάμου», λέει η κ. Μποσταντζόγλου-Διονυσοπούλου. Έτσι, ξεκινώντας από το επώνυμο της συζύγου, αυτό δεν μεταβάλλεται με την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, ενώ τα παιδιά που θα γεννηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του συμφώνου ή εντός 300 ημερών από τη λύση ή την ακυρότητά του θα φέρει επώνυμο το οποίο θα συμφωνηθεί από το ζευγάρι- απόφαση που είναι αμετάκλητη. «Παράλληλα, το σύμφωνο κατοχυρώνει το τεκμήριο πατρότητας και αναγνώρισης του τέκνου ενώ σε ό, τι αφορά τα οικονομικά δίνει τα ίδια οφέλη με εκείνα του γάμου».

Ενστάσεις από ομόφυλα ζευγάρια και Εκκλησία

Η ΝΟΜΙΚΗ αναγνώριση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης δεν έγινε αποδεκτή απ΄ όλους. Δεν ήταν λίγοι οι κληρικοί, οι οποίοι εναντιώθηκαν στο σύμφωνο. Πιο έντονη ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος μάλιστα στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου χαρακτήρισε τη συμβίωση εκτός γάμου «πορνεία».

Αλλά και τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους γιατί το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους. Έναν χρόνο μετά, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση του συμφώνου ώστε να καλύπτει και τα ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, το σύμφωνο συμβίωσης έχει νομιμοποιηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατά κύριο λόγο για να δίνει λύση δέσμευσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως στην έρευνα του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας και της Κάπα Research, σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι το σύμφωνο θα πρέπει να ισχύσει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4565266#

Εύη Σαλτού
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit
- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης