Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

"Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε"

Πήγαινε κάτω

21022010

Δημοσίευση 

"Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε" Empty "Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε"




Τα Γιάννινα, η πόλη των θρύλων και των παραδόσεων και η πόλη των μεγάλων εθνικών ευεργετών γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, με την παρουσία του Ηπειρώτη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, την 97η επέτειο απελευθέρωσής των από τον Τουρκικό ζυγό.



Σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ο Τούρκος Διοικητής των Ιωαννίνων Εσάτ Πασάς, νικηθείς από τον Ελληνικό στρατό παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης στον Διάδοχο Κωνσταντίνο που μπήκε θριαμβευτής στα Γιάννινα. Παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.Από την 7η Ιανουαρίου 1913 οι ελληνικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από πεζικό και βαρύ πυροβολικό, άρχισαν συντονισμένες επιθέσεις κατά των οχυρών που κατείχαν οι Τούρκοι στην Ήπειρο. Στο τέλος του ίδιου μήνα ήρθε στην Ήπειρο ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, για να σχηματίσει προσωπική αντίληψη γύρω από την κατάσταση του Μετώπου. Σε συζητήσεις με τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο προσδιόρισε τους τρόπους με τους οποίους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εξυπηρετούσαν αποτελεσματικά τις πολιτικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Έθεσε στη διάθεση του Κωνσταντίνου το 4ο Σύνταγμα(της 4ης Μεραρχίας) για δράση στην περιοχή Μετσόβου και την 3η Μεραρχία της περιοχής Κορυτσάς για επιθετικές ενέργειες στα νώτα των Τούρκων. Ο Στρατός της Ηπείρου ενισχύθηκε ακόμη και με νέες μονάδες Ιππικού και Πυροβολικού.
Στις 16 Φεβρουαρίου καταρτίστηκε το τελικό Σχέδιο επίθεσης, σύμφωνα με το οποίο η Στρατιά Ηπείρου χωριζόταν σε 2 Τμήματα. Η Ταξιαρχία Μετσόβου και οι Μεραρχίες 6η και 8η υποστηριζόμενες από βαρύ και πεδινό πυροβολικό θα κάλυπταν το Μέτωπο μέχρι το Χάνι Μπιζανίου. Στο Τμήμα αυτό είχε ανατεθεί η διενέργεια παραπλανητικής επίθεσης στο αριστερό της εχθρικής παράταξης. Το δεύτερο Τμήμα(χωρισμένο σε 3 φάλαγγες και συγκροτούμενο από την 4η Μεραρχία, το Απόσπασμα της Ολύτσικας και ενισχύσεις του πρώτου Τμήματος) θα ενεργούσε την κύρια επίθεση στο Μέτωπο της Μανωλιάσσας. Γενική εφεδρεία ορίστηκε το Σύνταγμα Ιππικού και οι υπόλοιπες Μονάδες του Πυροβολικού. Σχέδιο προέβλεπε παράλληλες αποβατικές επιχειρήσεις στους Αγίους Σαράντα, για να αποκλειστεί μετακίνηση της 13ης τουρκικής Μεραρχίας προς τα Γιάννινα.
Στις 19 Φεβρουαρίου το ελληνικό Πυροβολικό άρχισε να βάλλει ασταμάτητα κατά των εχθρικών πυροβολείων και των κυριοτέρων χαρακωμάτων του τουρκικού πεζικού. Οι Τούρκοι ανταπάντησαν με το σύνολο των πυροβόλων του Μπιζανίου, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα και προς το μεσημέρι σταμάτησαν.
Η γενική επίθεση των ελληνικών δυνάμεων εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της επομένης. Η 2η Μεραρχία κατέλαβε θέσεις στον τομέα Αυγό και η Ταξιαρχία Μετσόβου το Κοντοβράκι. Η 1η και 3η φάλαγγα του Α' Τμήματος Στρατιάς κατέλαβαν τα υψίστης στρατηγικής σημασίας υψώματα του Καστρίου, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Νικολάου και της Τσούκας, ύστερα από μεγάλο και σκληρό αγώνα. Η 2η φάλαγγα του Τμήματος κινήθηκε δια μέσου της Μανωλιάσας καταδιώκοντας τους υποχωρούντες Τούρκους προς την κατεύθυνση Ιωαννίνων και κατέλαβε την κοιλάδα Δωδώνης, φτάνοντας μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Συνεχίζοντας την προέλαση έφτασε στη Ραψίστα, όπου ανέτρεψε την τουρκική αντίσταση. Μάλιστα δυο τολμηροί και γενναίοι αξιωματικοί, ο ξακουστός Ιατρίδης, και ο ατρόμητος Βελισσαρίου(Διοικητές των Ταγμάτων 8ου και 9ου αντίστοιχα), συνέχισαν την καταδίωξη του εχθρού μέσα στη βαλτώδη πεδιάδα της Ραψίστας και το βράδυ έφτασαν στους λόφους του Αγίου Ιωάννη Μπουνίλας, όπου εγκατέστησαν προφυλακές για ασφάλεια και έκοψαν τα καλώδια τηλεφώνων και τηλεγράφων , νεκρώνοντας έτσι την επικοινωνία Ιωαννίνων-Μπιζανίου.
Ο Εσατ Πασάς, που δεν έπαιρνε πια ειδήσεις από το Μπιζάνι, υποψιάστηκε ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε προελάσει μέχρι τα Γιάννινα και ανακοίνωσε στις 8 το βράδυ στον Μητροπολίτη Γερβάσιο και στους Προξένους ότι θεωρούσε πλέον μάταιη κάθε αντίσταση και τους παρακάλεσε να μεσολαβήσουν για την παράδοση της πόλης. Οι Πρόξενοι ανακοίνωσαν στον Κωνσταντίνο τον μεσολαβητικό ρόλο που τους ανέθεσε ο Εσάτ Πασάς με έγγραφο που στάλθηκε με τους αξιωματικούς Ρεουφ βεη(ανεψιό του Εσατ) και Ταλαάτ βεη(υπασπιστή του Εσατ), που τους συνόδευε ο Επίσκοπος Δωδώνης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης. Μαζί με τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου οδηγήθηκαν στις 2 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου στο Γενικό Στρατηγείο στο Χάνι του Εμιν Αγά. Ύστερα από σύντομη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο συμφώνησαν την παράδοση της πόλης και του τουρκικού στρατού και εφοδιασμένοι με τους όρους του Γενικού Στρατηγείου για την παράδοση των οχυρών και των τουρκικών δυνάμεων, οδηγήθηκαν πίσω στα Γιάννινα. Στις 5.30 ακριβώς δόθηκε από το Γενικό Στρατηγείο Διαταγή κατάπαυσις του πυρός σε όλα τα Μέτωπα.
Τα Γιάννινα ήταν ελεύθερα, όπως ελεύθερη θα ήταν σε λίγο και ολόκληρη η πολύπαθη Ήπειρος. Η δημοτική μούσα επάξια τραγούδησε:
Τα πήραμε τα Γιάννινα μάτια
πολλά το λένε
μάτια πολλά το λένε όπου γελούν
και κλαίνε.
Το λέν'πουλιά των Γρεβενών κι
αηδόνια του Μετσόβου
που τασκιαζαν η παγωνιά κι
ανατριχίλα φόβου.
Το λέν'οι χτύποι κι οι βροντές το
λένε κι οι καμπάνες,
το λένε κι οι χαρούμενες κι οι
μαυροφόρες μάνες.
Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που
ζούσαν χρόνια βόγγου
το λένε κι οι Σουλιώτισσες κι οι
βράχοι του Ζαλόγγου.
Περισσότεροι από 20000 Τούρκοι της περιοχής Ιωαννίνων-Μπιζανίου αιχμαλωτίστηκαν από τον γενναίο Ελληνικό Στρατό (μετά από την παράδοση των Ιωαννίνων).
Ακολούθησε μετάβαση Συντάγματος Ιππικού για την κατάληψη της πολυθρύλητης πόλης. Μαζί ήταν και οι απεσταλμένοι Επιτελείς του Κωνσταντίνου για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παράδοσης, το οποίο έφεραν το απόγευμα επιστρέφοντας στο Γενικό Στρατηγείο του Εμιν Αγα.
Το χαρμόσυνο και πολυπόθητο αυτό γεγονός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων χαιρετίστηκε επάξια με πανηγυρισμούς από όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως από τους Ηπειρώτες, των οποίων τα όνειρα και οι πόθοι αιώνων για απελευθέρωση επί τέλους πραγματοποιήθηκαν.
Την επομένη (22 Φεβρουαρίου) ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων και η προσοχή ήταν πράγματι αποθεωτική. Η πόλη των Γραμμάτων και των θρύλων σημαιοστολισμένη πανηγύριζε και ζητωκραύγαζε με ασυγκράτητο ξέσπασμα ενθουσιασμού για τη μεγάλη νίκη.

πηγή:gianninasports.gr


Έχει επεξεργασθεί από τον/την sellos στις Πεμ 23 Φεβ 2012 - 17:10, 1 φορά
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

"Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε" :: Σχόλια

sellos

Δημοσίευση Τρι 21 Φεβ 2012 - 9:07 από sellos

"Τα πήραμε τα Γιάννενα" (video)

"Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, όπου γελούν και κλαίνε" 2dd8c4ee50377b1c53cd84c0e83bdbd2_M

21 Φεβρουαρίου σήμερα και τα Γιάννενα εορτάζουν την 99η επέτειο από την απελευθέρωση τους από τον τουρκικό ζυγό στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.

Το passports.gr κάνει μια περιληπτική αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν τους Γιαννιώτες στην Ελευθερία έπειτα απο 482 χρόνια σκλαβιάς:

" Όπως είναι γνωστό οι Τούρκοι ανέλαβαν τα Γιάννινα το 1431 και παρά τις κατά καιρούς σημαντικές ελληνικές εξεγέρσεις, έμειναν σκλαβωμένα μέχρι το 1913. Από την 7η Ιανουαρίου 1913 ο ελληνικός στρατός υποστηριζόμενος από πεδινό και βαρύ πυροβολικό, άρχισε συντονισμένες επιθέσεις κατά των οχυρών που κατείχαν οι Τούρκοι στην Ήπειρο. Ο ελληνικός στρατός της Ηπείρου ενισχύθηκε και με νέες μονάδες ιππικού και πυροβολικού. Μάλιστα είχε έρθει στην Ήπειρο στο τέλος Ιανουαρίου και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος σε σχετικές συζητήσεις με τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, προσδιόρισε τους τρόπους με τους οποίους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εξυπηρετούσαν αποτελεσματικά τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Το τελικό σχέδιο επίθεσης καταρτίστηκε την 16η Φεβρουαρίου και προέβλεπε εκτός των άλλων και παράλληλες αποβατικές επιχειρήσεις στους Αγίους Σαράντα για να αποκλειστεί μετακίνηση της 13ης τουρκικής μεραρχίας προς τα Γιάννινα. Η γενική επίθεση των ελληνικών δυνάμεων εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Φεβρουαρίου,. Η 2η Μεραρχία κατέλαβε επίκαιρες θέσεις και η 1η με την 3η φάλαγγα του Α΄ τμήματος Στρατιάς τα υψίστης στρατηγικής σημασίας υψώματα του. Την 19η Φεβρουαρίου το ελληνικό πυροβολικό άρχισε να βάλλει κατά των εχθρικών πυροβολείων Καστριού, του Προφήτη Ηλία και της Τσούκας, ύστερα από μεγάλο και σκληρό αγώνα. Η 2η φάλαγγα κινήθηκε διαμέσου της Μανωλιάσσας καταδιώκοντας τους υποχωρούντες και κατέλαβε την κοιλάδα Δωδώνης, φτάνοντας μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Συνεχίζοντας την προέλαση, έφτασε στην Πεδινή και μάλιστα δύο γενναίοι και τολμηροί αξιωματικοί, επικεφαλής των ταγμάτων της 2ης φάλαγγας, οι Βελισσαρίου και Ιατρίδης καταδιώκοντας τους Τούρκους, έφτασαν στους λόφους του Αγίου Ιωάννη Ανατολής, όπου εγκατέστησαν προφυλακές για ασφάλεια και έκοψαν τα καλώδια τηλεφώνων και τηλεγράφων, νεκρώνοντας έτσι την επικοινωνία Ιωαννίνων – Μπιζανίου.

Ο Εσάτ Πασάς αναγκάστηκε στις 8 το βράδυ να ζητήσει τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Γερβάσιου και των Προξένων για την παράδοση της πολυθρύλητης πόλης των Ιωαννίνων. Οι πρόξενοι ανακοίνωσαν στον Κωνσταντίνο το μεσολαβητικό τους ρόλο με έγγραφο που στάλθηκε με τους αξιωματικούς Ρεούφ και Ταλαάτ, τους οποίους συνόδευε ο Επίσκοπος Δωδώνης Πανάρετος (ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης). Μαζί με τον ατρόμητο ταγματάρχη Βελισσαρίου οδηγήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Φεβρουαρίου στο Γενικό Στρατηγείο Εμίν Αγά. Ύστερα από σύντομη συζήτηση συμφώνησαν την παράδοσή της πόλης και των τούρκικων δυνάμεων και δόθηκαν οι σχετικές διαταγές.

Τα θρυλικά Γιάννινα ήταν πλέον ελεύθερα, όπως ελεύθερη ήταν σε λίγο και ολόκληρη η πολύπαθη Ήπειρος. Ο ελληνικός στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων και η υποδοχή ήταν πράγματι αποθεωτική. Τα χαρμόσυνο και πολυπόθητο αυτό γεγονός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων χαιρετίστηκε επάξια με πανηγυρισμούς από όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως από τους Ηπειρώτες, των οποίων τα όνειρα και οι πόθοι αιώνων για απελευθέρωση επί τέλους πραγματοποιήθηκαν.

Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων είναι αφιερωμένο το ποίημα του Στέφανου Δάφνη, δημοσιευμένο στο ημερολόγιο του Σκόκου, το 1915.

Έχει τίτλο "Στα Γιάννενα":

Απ΄ έξω από τα Γιάννενα, σ΄ ένα ψηλό κλαδί,
Πουλί - πουλάκι εκάθισε και γλυκοκελαειδεί.
Ανοίχτε στράτα διάπλατη και στράτα μυρωμένη
κι έρχεται η Λευτεριά η κυρά με τ΄ άνθη στολισμένη.
Τ΄ ακούνε οι σκλάβοι, που βαθειά σ’ ονείρου βάθος ζούνε
Και τα κεριά ετοιμάζουνε και τους παλμούς κρατούνε,
Και το καλό φθινόπωρο με κάποια ανατριχίλα
Στρώνει τ’ ολόχρυσο χαλί με τα στερνά του φύλλα.

Χαρακτηριστικό ποίημα για τη μέρα αυτή είναι κι αυτό που έγραψε Γ. Σουρής, με τίτλο «Τα πήραμε τα Γιάννενα»:

Τα πήραμε τα Γιάννινα
Μάτια πολλά το λένε,
Μάτια πολλά το λένε,
Όπου γελούν και κλαίνε.
Το λεν πουλιά των Γρεβενών
Κι αηδόνια του Μετσόβου,
Που τα έκαψεν η παγωνιά
Κι ανατριχίλα φόβου.
Το λένε χτύποι και βροντές,
Το λένε κι οι καμπάνες,
Το λένε και χαρούμενες
Οι μαυροφόρες μάνες.
Το λένε και Γιαννιώτισσες
Που ζούσαν χρόνια βόγγου,
Το λένε κι Σουλιώτισσες
Στις ράχες του Ζαλόγγου.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=olSOhJ8RDLk

http://vimeo.com/3311447

http://www.passports.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=2690%3A%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%B1-video&Itemid=149

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Τρι 21 Φεβ 2012 - 14:37 από sellos

Οι νοοτροπίες και οι θεσμοί δημοσιότητας στα Γιάννενα της απελευθέρωσης
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/15674/2012-02-21.html

Τα οχυρά μάχης και η τουρκική αμυντική οργάνωση στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουαρίου 1913
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/15675/2012-02-21.html

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

xnikos00

Δημοσίευση Τετ 22 Φεβ 2012 - 7:10 από xnikos00

Σουρεαλιστικό ... να εορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης υπό την εποπτεία 40 ΜΑΤατζήδων.
Μήνυμα από τους μαθητές
Αν αγρίευαν λίγο τα πράγματα, δεν είμαι σίγουρος ότι θα αισθανόσασταν και πολύ ... απελευθερωμένοι.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Τετ 22 Φεβ 2012 - 11:02 από sellos

Nαι, εντελώς σουρεαλιστικό..
ο Δήμαρχος κατάφερε (πρωην αριστερός που περιμενε την ωρα που θα κατεβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ) να προσελκησει τα βλεμματα με την εκ των υστερων συμπεριφορά του.

Τσαντιστηκέ και έφυγε λεει επειδή ο παραστατης φώναξε "ειστε μαλάκες" και οι υπολοιποι ριξαν φασκελα.
Οκ, πιθανον να μην του άρέσει να τον λενε μλκα, αλλα ουτε και εμας μας αρεσει
να μας περνανε για τέτοιους.

Μέτά ειπε πως η ενέργεια αυτή των μαθητών προσβαλει (την γνωστή κασετα..)
πως αισθανθηκέ ντροπή κτλπ μεγαλοσχημά λογια.
πως προσβαλλαν τους ήρωες (που αν βγαιναν απο τον ταφο τους δεν θα ριχναν μονο φασκελα).

Μεγάλη ευαισθησία και ευθιξια εδειξέ λοιπον ο Δήμαρχος
απεναντι στις μικρές μειοψηφίες των (γνωστή η κασετα..παιζει παντου)

Μαλλον δεν αναφέρθηκε πως χρειαστηκαν 17 διμοιρίες των ΜΑΤ για να γινει μια εκδηλωση-παρελαση-γιορτη απελευθερωσης.
μαλλον δεν ανέφερε πως ήταν αποκομενοι απο τον κοσμο περι τα 200 μετρα.

Τελός παντων, το προβλημα δεν ειναι ο Φίλιος σε αυτό που περναμε σαφώς
αλλα να σταματησει κι αυτός και οι υπόλοιποι καρεκλοκενταυροι να προκαλουν
γιατί ο κοσμος εχει σαλταρει και οι διμοιρίες δεν θα φθασουν για ολους αυτούς.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

PasGiannina

Δημοσίευση Τετ 22 Φεβ 2012 - 11:22 από PasGiannina

Τα είπες όλα φίλε μου Θάνο, μα πιο καλά τα είπανε ο παραστάτης και οι μαθητές με το ''είστε μαλάκες'' και τα φάσκελα.
Ο δήμαρχος καλά θα κάνει να το βουλώσει, γιατί θα τα ακούσει πολύ χειρότερα από όλους αυτούς τους βολεμένους (από τον ίδιο) που τον ψήφισαν.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

mario4

Δημοσίευση Τετ 22 Φεβ 2012 - 17:26 από mario4

αίσχος! άκου να πουν τέτοια φράση!

δεν λέγανε καλύτερα είστε τζέδες, γκόροι, πασλάδες, ντατσκάδες κλπ? lol!


ρησπεκτ. Smile

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης