Μαρτυρίες για τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο
Σελίδα 1 από 1
16112009
Μαρτυρίες για τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο
H mitera για την ατμόσφαιρα της τυρρανίας.
Mικρο παιδακι τοτε στα χρονια της δικατατοριας. Ηταν μεσημερι,ολη η οικογενεια στο σπιτι,μετα το φαι ο πατερας ξαπλωσε. Χτυπαει το τηλ. και βλεπω τον πατερα μου να μιλαει και ταυτοχρονα να ντυνετε.Κλεινοντας το τηλ. πηδαει απ'το παραθυρο και φευγει.
Δε περασανε 10` και χτυπαει η πορτα.Τρια μικρα παιδια βλεπουμε μπροστα μας τον διοικητη του Α.Τ με δυο αλλους ενστολους.Η μεγαλη μου αδερφη κραταει τη πορτα και δεν τους αφηνει να μπουν,ο διοικητης τη σπρωχνει, μπαινει μεσα και αναβει τσιγαρο,πετοντας το σπιρτο κατω(δε θα ξεχασω ποτε το βλεμα του),οι αλλοι δυο κανανε το σπιτι ανω κατω.Φευγοντας λενε -Ποτε προλαβε να φυγει?Δε θα τη γλιτωσει ομως. Τοτε χασαμε το πατερα μου για 2 μηνες. Θυμαμαι μερικες μερες πριν, τη μανα με τη θεια μου, να σκαβουν ενα λακο στο διπλανο οικοπεδο και να θαβουν βιλια.Ο πατερας μου τους ειχε πει να τα καψουν. Μερικους μηνες αργοτερα οι πυροβολισμοι απο το κεντρο, ακουγονταν μεχρι τις δυτικες συνοικιες.
Η Exuma για τις μέρες του Νοέμβρη.
Δεν έχω να αφηγηθώ κάποια ηρωική ή έστω σημαδιακή ιστορία, μόνο την απλή και κοινότοπη προσωπική εμπειρία μου των συγκεκριμένων ημερών. Ήμουν φοιτήτρια στο ΕΜΠ, ανένταχτη και ενθουσιώδης όπως πολλοί κολλητοί από τη σχολή μου και από άλλα ιδρύματα. Συμμετείχαμε με πάθος σε ό,τι. Εκείνη η χρονιά έβραζε ήδη από την κατάληψη της Νομικής και μετά. Το Νοέμβρη ήμαστε από συνέλευση σε συνέλευση, μέσα στις αίθουσες όπου και πριν ζούσαμε την καθημερινή ζωή μας.
Η σχολή ήταν κυριολεκτικά το σπίτι μας, έτσι ήταν η φάση στο ΕΜΠ τότε, τώρα δεν ξέρω πώς είναι (στα σπίτια μας πηγαίναμε μόνο για ύπνο, και αν). Οπότε, απλώς έμεινα εκείνες τις μέρες μόνιμα στο "σπίτι" μου, που ήταν όμως πια γεμάτο από χιλιάδες μουσαφίρηδες. Ήταν αφάνταστη η ανάταση της συνύπαρξης -μέσα στο κλίμα εκείνης της εποχής- με τόσο πολύ κόσμο με τον οποίο μοιραζόμασταν την ίδια ορμή (τις πολιτικές ζυμώσεις του αριστερού και του αναρχικού χώρου δεν τις ήξερα τότε σε βάθος και δεν με ενδιέφεραν στην τελική, το θέμα ήταν να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερος ντόρος ενάντια στη χούντα), υπήρχε η αγωνιστικότητα και όλη η αντιδικτατορική ορμή, αλλά υπήρχε και χαβαλές και χιούμορ και γέλιο.
Σκούπισμα στο αίθριο, χειρόγραφες προκηρύξεις, "βάρδια" με φωνές στα κάγκελα, νύχτα στην αίθουσα τελετών με πιάνο, μισή ώρα ύπνος πάνω σε σχεδιαστήρια, τζάμπα τσιγάρα και φαϊ στο εστιατόριο που μας έστελνε ο κόσμος απ' έξω, γενικά δημιουργικό ξεπάτωμα. Δεν ξεμύτισα από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, οπότε μαζί με 2-3 φίλους είπαμε να πάμε σπίτι να ρίξουμε 2 ώρες ύπνο και να γυρίσουμε.
Δεν μπόρεσα να ξαναμπώ. Το βράδυ που ξυπνήσαμε, ξεκίνησα με ένα φίλο να πάμε, αλλά η Πατησίων ήταν έρημη και αγριευτική, και όταν περνώντας πίσω από ένα τρόλεϊ-οδόφραγμα Μάρνη και Πατησίων ακούσαμε σφαίρες να το τρυπάνε, την κάναμε από το Μουσείο και γυρίσαμε πίσω σαν βρεγμένες γάτες.
Όλη τη νύχτα ακούγαμε το σταθμό με ανίσχυρη λύσσα. Την άλλη μέρα το πρωί πήγαμε πάρα πολύς κόσμος αυθόρμητα σε πορεία στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, και μετά κατέβηκα κάτω και είδα τα συντρίμμια. Στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, με το 1.000.000 κόσμο, ήμουν και στην περιφρούρηση της πορείας... Νομίζω πήγα και στη δεύτερη, παρόλο που είχαν ήδη αρχίσει τα θεσμικά και κομματικά καπελώματα και η καπηλεία (ήμουν πάντως πολύ κοντά στο "Ρήγα" τότε).
Μένω και κινούμαι στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια και βλέπω το ετήσιο θέαμα στωικά, αλλά πολύ φορτισμένη. Το πράγμα είναι τόσο πολυεπίπεδο που απέχω από βαθυστόχαστες αναλύσεις. Όμως, επειδή κάθε χρόνο φουντώνω, θα ήθελα να καταχραστώ λίγο ακόμα το χώρο εδώ για να καταθέσω δύο προσωπικά μου κολλήματα, το ένα σοβαρό και το άλλο φαινομενικά ήσσονος σημασίας.
Το σοβαρό δεν είναι η καπηλεία από τους πάντες ή η εξαργύρωση από διάφορους κομματοθεσμικούς της συμμετοχής τους (αυτό είναι αναμενόμενο για καθετί "εκμεταλλεύσιμο" πολιτικά, ιδίως μετά από τόσα χρόνια - σκεφτείτε, όσοι μεγαλύτεροι: είναι σαν να μιλούσαμε το 1976, μετά τη Μεταπολίτευση δηλαδή, για το λεγόμενο 'Όχι", ή το 1980, την εποχή του πανκ, για την αρχή του Εμφυλίου...), αλλά το απίστευτο καπέλωμα από το ΚΚΕ, που θεωρεί την επέτειο "δική του" και τη διαφεντεύει ασύστολα.
Αποφεύγω και να κοιτάξω τους στύλους της Πατησίων για να μη γίνω τούρμπο από τις αφίσες τους (φέτος δεν ξέρω ακόμα, γιατί σήμερα δεν έχω βγει να δω). Λες και δεν ξέραμε τι εστί ΚΝΕ στις σχολές μας (ρήση Ρηγίτισσας συμφοιτήτριάς μου το 1975: "Δεν κάνεις συζήτηση με Κνίτες"), για να μην πω και τα τετριμμένα περί της φρικαλέας "Πανσπουδαστικής #8". Το "ήσσονος", πλην όμως μεγάλης για μένα σημασίας και που όμως ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει θίξει μέχρι τώρα, είναι το κλείσιμο της κεντρικής πύλης του ΕΜΠ. Από την ώρα που έγινε δεν μπορώ να το χωνέψω. Ένα ζωντανό πανεπιστημιακό ίδρυμα μετατράπηκε σε μνημείο...
Εκείνη η πύλη ήταν η κεντρική είσοδος στο συγκρότημα, μπροστά στις στάσεις των τρόλεϊ και των λεωφορείων, κόσμος να μπαινοβγαίνει, ζωή. Και, βέβαια, η αντίστοιχη ζωή στα κεντρικά προαύλια. Πια, τίποτα, μόνο ένα μπρούντζινο κεφάλι, η παλιά σιδεριά... μνημείο... θάνατος. Ήταν για να κλείσει η εμβληματική είσοδος της Πατησίων, που έδινε απλόχερη πρόσβαση σε όλους;
Ποιος ξέρει... Έμεινε ως μοναδική είσοδος η (τώρα) τριτοκοσμική της Στουρνάρα (που πάντα υπήρχε ως εναλλακτική για το κτίριο Γκίνη). Γιατί; Σας χαιρετώ λέγοντας απλώς ότι εξακολουθώ να παραμένω ανένταχτη, αν και η τότε ενθουσιώδης ορμή μου ενάντια σε οτιδήποτε καταπιεστικό, αυταρχικό και κατάπτυστο έχει μετατραπεί με τα χρόνια σε μια (παρόμοια με εκείνης της νύχτας) ανίσχυρη λύσσα.
derwanderer: με τα ματια ενος εξαχρονου παιδιου.
Αλλη μια προσωπικη ιστορια, λοιπον, με τα ματια ενος εξαχρονου παιδιου: Οδος Πατησιων και Σκαραμαγκα, μεταξυ Ιουλιανου και Ηπειρου, ΠΟΛΥ κοντα στο Πολυτεχνειο. Ηταν το πατρικο της μανας μου, και εμενε ακομα εκει η γιαγια μου. Την Πεμπτη 15/11, το βραδακι, κατεβηκαμε με την μανα μου και με την αδελφη μου απο το σπιτι μας, στα ΒΠ, να κρατησουμε παρεα στην γιαγια και να κοψουμε κινηση. Μεινμε εκει το βραδυ και την επομενη μερα επισης.
Την Πεμπτη το βραδυ ηταν σαν γιορτη, χαιρομασταν χωρις ιδιαιτερο φοβο, βγηκαμε και 2-3 φορες και περασαμε απο το Πολυτεχνειο, τα μπαλκονια ηταν ανοιχτα και ολος ο κοσμος μας τηλεφωνουσε να μαθει νεα απο πρωτο χερι. Την Παρασκευη, απο το πρωι, ο κοσμος ειχε πυκνωσει, η κυκλοφορια στην Πατησιων ειχε διακοπει απο την Αλεξανδρας και μετα, τα μεγαφωνα του Πολυτεχνειου ακουγονταν πεντακαθαρα στο μπαλκονι, οπως και τα συνθηματα.
Θα σας φανει περιεργο αλλα, ως το απογευμα της Παρασκευης επικρατουσε, ακομα, ατμοσφαιρα γιορτης. Ακουγαμε Ντουτσε Βελλε και τον σταθμο του Πολυτεχνειου, βγαιναμε κατα καιρους και περνουσαμε απο τον χωρο, υπηρχε βεβαια ενας σχετικος φοβος, μια που οι ασφαλιτες ηταν πολλοι και ευδιακριτοι, με τα κοντα μαλλια και τα μουστακακια (σαν την μυγα μες το γαλα αναμεσα στους "μαλλιαδες" φοιτητες)...
Στην πολυκατοικια εμεναν ηλικιωμενοι, "σκληροπυρηνικοι" αστοι και ... ο Δημος Σταρενιος, ο ηθοποιος, που παρα τον ρολο του αιωνιου δωσιλογου που επαιζε, ηταν αριστερος (και Εαμιτης στα νειατα του). Η υπηρετρια της γιαγιας μου, με τη θηριωδη ψυχραιμια ανθρωπου που εχει ζησει τους βομβαρδισμους του Πειραια στον Πειραια, κατα τη ναζιστικη εισβολη και τα Δεκεμβριανα του 44 απο ακριβως το ιδιο σπιτι, με τους παππουδες μου [και την Μαρια Καλλας και την οικογενεια της στο απεναντι μπαλκονι!] ετοιμασε μια σακκουλα με τροφιμα, περασε απο την οδοντογιατρο του τεταρτου [αστη και δεξια και αυτη, αλλα ευαισθητη και ανθρωπιστρια] πηρε κατι φαρμακα, αντισηπτικα, γαζες κλπ και βγηκε για "ψωνια", για να τα αφησει στην πυλη του Πολυτεχνειου...
Τελευταια φορα βγηκαμε με την μανα μου γυρω στις 6 μμ, περασαμε μια τελευταια φορα απο την πυλη. Το κλιμα ειχε βαρυνει, αλλα η γιορτη συνεχιζοταν... Επιστρεφοντας, η Θυρωρος της πολυκατοικιας, μια αγραμματη μαρτυρας του Ιεχωβα, μας προειδοποιησε να μην ξαναβγουμε, οτι υπηρχαν ασφαλιτες παντου, οτι στο διπλανο κτιριο ειχαν ανεβει για λιγο ακροβολιστες στην ταρατσα, ειχαν φυγει αλλα ενδεχετο να ξαναρθουν. Κλειστηκαμε μεσα και καναμε "ρεπορταζ" σε φιλους και γνωστους που επαιρναν τηλεφωνο να μαθουν "απο πρωτο χερι" την ατμοσφαιρα...
Οι γειτονες που δεν ειχαν μπαλκονι στην Πατησιων αλλα στο καθετο αδιεξοδο, ερχονταν στο μπαλκονι μας να χαζεψουν και πιστεψτε το ή οχι, αστοι, ξεαστοι, ηλικιωμενοι, ολοι εξεφραζαν συμπαρασταση στους φοιτητες και σιγουρια οτι δεν θα συμβει τελικα τιποτα. Οταν αρχισαν να ακουγονται οι πρωτοι πυροβολισμοι (9μμ; πιο αργα; δεν θυμαμαι) μας εκλεισαν μεσα και εμειναν οι μεγαλοι στο σαλονι. Καπου εκει τηλεφωνησε και ο πατερας μου να μας πει οτι οι φημες στη Θεσ/νικη οργιαζαν για επεμβαση του στρατου και να μεινουμε μεσα, ο,τι και αν συμβει.
Σε ενα ατυπο πολυκατοικιακο συμβουλιο εξουσιοδοτηθηκε η θυρωρος να ανοιξει διακριτικα την πορτα υπηρεσιας στη Σκαραμαγκα, που επικοινωνουσε με τα τεραστια υπογεια του κτηριου και με τη σκαλα υπηρεσιας που οδηγουσε στην ταρατσα. Σημειωτεον, γυρω απο την πορτα αυτη οι τρυπες απο τις σφαιρες των δεκεμβριανων του 44 ηταν ακομα εμφανεις...
Τα υπολοιπα τα εζησα σαν σε ονειρο, δεν μας αφηναν να βγουμε απο το δωματιο μας, οι μεγαλοι πηγαινοερχονταν στο σαλονι και στην σκαλα μεχρι που κατεβηκε το τανκ. Τοτε εκλεισαν και τα μπαλκονια, κατεβηκαν τα ρολλα, και ακουγοταν μονο αμυδρα η βοη απο το πολυτεχνειο και το ραδιο που μετεδιδε τον σταθμο του Πολυτεχνειου...
Την επομενη, Σαββατο 17, νωρις το πρωι, μαθαμε απο τους μεγαλους οτι το τανκ ειχε μπει στο Πολυτεχνειο, οτι υπηρχαν νεκροι, οτι η θυρωρος με την οδοντογατρο και τον Σταρενιο ειχαν περιθαλψει στα υπογεια καμμια εικοσαρια φυγαδες απο το Πολυτεχνειο, εναν ελαφρα τραυματισμενο, και τους φυγαδευσαν, ξημερωματα, απο την ταρατσα του διπλανου κτηριου που ειχε εισοδο υπηρεσιας στην Γ' Σεπτεμβριου (απο την δικη μας ηταν αδυνατον, επρεπε κανεις να περασει, υποχρεωτικα, απο Πατησιων). Το ιδιο ειχε κανει και ο θυρωρος του στουντιο ηχογραφησεων Πολυσαουντ, επισης στη Σκαραμαγκα.
Απο τα μπαλκονια ακουγονταν που και που κροτοι απο πυροβολισμους, απο την Πατησιων περνουσαν τακτικα αυρες του στρατου. Βγηκαμε μεσημερι, περιπου, προσπαθωντας να παμε στο σουπερ μαρκετ της Γ' Σεπτεμβριου (δεν υπηρχε τιποτα πια για φαγητο στης γιαγιας). Μυριζε εντονα δακρυγονο και τα ματια μου αρχισαν να δακρυζουν. Δεν μας αφησαν να περασουμε απο Ιουλιανου, γωνια Ιουλιανου και Γ' Σεπτεμβριου, νομιζω, (ή ηταν Ηπειρου και Γ' Σεπτεμβριου;; ειχε σκοτωθει καποιος. Ειδα αμυδρα, απο αποσταση, το σωμα πεσμενο κατω και τα αιματα.
Εκανα εμετο και εβαλα τα κλαμματα,ενα ειδος νευρικου κλονισμου, η μητερα μου μας πηρε και γυρισαμε πισω, στη εισοδο ασφαλιτες μιλουσαν με τη θυρωρο, εγω εκλαιγα παντα και τρομαξα ακομα περισσοτερο με τους μπατσους. Στην ασφαλεια του διαμερισματος, η οδοντογιατρος μου εδωσε 1/4 ηρεμιστικου, κοιμηθηκα βαρια και οταν ξυπνησα, αργα το βραδυ, ειδα με ανακουφιση οτι βρισκομασταν, πια στο σπιτι μας, μακρυα απο το κεντρο. Ο μπαμπας ειχε κατεβει εσπευσμενα απο Θεσ/νικη με το αυτοκινητο και μας ειχε φερει ολους, εμας, γιαγια και υπηρετρια μακρυα απο το Πολυτεχνειο.
Τη Δευτερα, στο σχολειο, το επαιζα ηρωας στους συμμαθητες μου, για χρονια ομως εβλεπα συχνα εφιαλτες, σφαιρες, τα αιματα στην ασφαλτο, τους ασφαλιτες να μιλανε με τη θυρωρο και ξυπναγα καθιδρος. Ακομα και τωρα, σχεδον 40 χρονια μετα, τωρα που εγω κατοικω αυτο το περιφημο διαμερισμα στην Πατησιων, καθε 17 Νοεμβρη γυριζω πισω σε εκεινες τις 2 νυχτες...τη γιορτινη της Πεμπτης και την αγρια της Παρασκευης... ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!
Ο Τάκης για την "επόμενη μέρα" σε ενα σχολείο της Κοκκινιάς.
Ο φιλόλογος Ιωακειμίδης Γ. , μπήκε στην τάξη για την πρώτη ώρα με τα μάτια του να κοιτάνε το πάτωμα. Πήρε την κιμωλία και ενώ γύριζε προς τον πίνακα… ¨Κύριε καθηγητά, στο πολυτεχνείο όλη τη νύχτα σκότωναν φοιτητές. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει μάθημα.¨ Έριξε μια ματιά στην τάξη του και με μάτια βουρκωμένα από συγκίνηση, άφησε την κιμωλία και εγκατέλειψε την αίθουσα.
Η τάξη άδειασε και το πέρασμα από όλες τις άλλες τάξεις διέκοψε παντού το μάθημα. Όλοι οι μαθητές έμειναν μαζεμένοι μπροστά στο Γυμνάσιο, και το πρώτο σύνθημα ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ¨Δολοφόνοι¨. Στην συνέχεια άρχισαν να πέφτουν τα συνθήματα της προηγούμενης νύχτας. Σε μισή ώρα περίπου ένα περιπολικό και ένα τζίπ της αστυνομίας πιάσανε τα δύο στενά και εγκλώβισαν όλους τους μαθητές. Όταν έγινε η επίθεση, οι περισσότεροι μαθητές ξαναμπήκαν στο σχολειό, διέσχισαν την αυλή, πήδηξαν τη μάντρα και γλίτωσαν. Το χειρότερο ξύλο εκείνο το πρωί το έφαγε, με εντολή και παρουσία του πατέρα του, ο γιός του τότε διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Γυμνάσιο Π. Κοκκινιάς (οδός Σηστού)
Ο Μανόλης Μ για ένα άλλο σχολείο, τις ίδιες μέρες.
Με αφορμή το κείμενο του Τάκη θα ήθελα και εγώ να καταθέσω ένα ανάλογο περιστατικό στο μικτό Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης (Κουκουβάουνες). Η τοπική κοινωνία μάλλον συντηρητική, μόλις είχε αρχίσει να αλλάζει δημογραφικά από τις εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων που εργάζονταν στην υπό ανάπτυξη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Το σχολείο ένα μουντό, αυταρχικό σχολείο με καθηγητές απρόσιτους και αυστηρούς σε αίθουσες μιας νοικιασμένης βιοτεχνίας.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων ήταν ξεσηκωμένοι και γιατί μεγαλύτερα αδέλφια φοιτητές, ήταν στην κινητοποίηση. Στο τελευταίο μεγάλο διάλλειμα της απογευματινής βάρδιας οι μαθητές της Δ΄ τάξης δεν θέλησαν να κάνουν μάθημα. Οι καθηγητές το συναισθάνθηκαν και δεν έδειχναν διάθεση να βγουν από το γραφείο καθηγητών. Ο υποδιευθυντής (αργότερα έμαθα ότι ήταν στο ΚΚΕ εσ.) δεν θέλησε να βγει έξω.
Βγήκε όμως έξω ένας νεαρός φυσικός (όχι ο δόκιμος έφεδρος ανθυπολοχαγός) που με απλά λόγια κάλεσε τους μαθητές να μπουν στις τάξεις και να εκφράσουν το θυμό τους με περισσότερη προσοχή γιατί τότε ήταν απολύτως εκτεθειμένοι. Μας είπε ότι μπορούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας με τρόπο που να μην στοχοποιεί κανέναν ακόμα και με την αγορά φαρμάκων που θα κατεβάσουν μόνο τα «μεγάλα» παιδιά. Ο ίδιος μιλώντας χαμηλόφωνα είπε ότι αμέσως μετά το σχολείο θα κατέβαινε στο Πολυτεχνείο.
Δεν χρειάζεται να σημειώσω ότι την τελευταία ώρα δεν έγινε μάθημα στα περισσότερα τμήματα γιατί οι περισσότεροι μαθητές μπήκαν στα λεωφορεία για να κατέβουν στο Πολυτεχνείο. Το πρωί της 17ης (Σάββατο) το κουδούνι δεν κτύπησε στην ώρα του. Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί, οι φήμες οργίαζαν. Οι μαθητές των οποίων τα αδέλφια είχαν συλληφθεί δεν είχαν έρθει όπως και αυτοί που είχαν ξυλοκοπηθεί στην οδό Μάρνη και Αριστοτέλους μόλις κατέβηκαν από το λεωφορείο. Τότε λοιπόν κάποιοι από αυτούς που εμείς θεωρούσαμε «δυνάστες», δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν μάθημα και δύο ή τρεις μπήκαν στις τάξεις για να πουν στους μαθητές ότι μπροστά στις φήμες για νεκρούς μόνο αρχαία και μαθηματικά δεν μπορούν να διδάξουν!
Στις 9 το πρωί οι μαθητές αποχωρούσαν από το σχολείο με συνθήματα, οι τοίχοι γέμισαν συνθήματα και το Land Rover της χωροφυλακής ήρθε για να πληροφορηθεί τι γίνεται. Η απάντηση της διευθύντριας (όπως μου τη μετέφεραν γιατί δεν ήμουν στο γραφείο): Οι περισσότεροι μαθητές μας δεν ήρθαν σε έκφραση αγανάκτησης για τα χθεσινά ή γιατί φοβούνται οι γονείς τους. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κκ. καθηγητές αδυνατούν να κάνουν μάθημα.
…. Τα χρόνια πέρασαν κάποιοι καθηγητές δεν ξαναμίλησαν, κάποιοι συνδικαλίστηκαν με το ΚΚΕ και ένας με το ΚΚΕ (μ-λ) – ΛΔΕ. Κάποια καθηγήτρια από τις πιο «εκτεθειμένες» καθηγήτριες, συνδικαλίστηκε με το ΠΑΣΟΚ δίνοντας παράδειγμα ήθους και σχέσεων με τους μαθητές, χωρίς να λείψει ποτέ από καμιά απεργία! Θα ήθελα να την θυμάμαι έτσι και όχι όπως όταν ασκώντας διοίκηση το 1998, στα γεγονότα του ΑΣΕΠ ήταν με την πλευρά … των ΜΑΤ! Τελειώνοντας νοιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους καθηγητές που σε εκείνα τα σκληρά χρόνια με κόστος για τους ίδιους, έδωσαν ένα μάθημα δημοκρατίας καταμεσής της χούντας
Η EIRHNH για την γενιά μετά το Πολυτεχνείο.
Όταν "ξέσπασε" η εξέγερση του Πολυτεχνείου,ήμουνα 15 χρονών. Αν και η καταγωγή μου ήτανε από αριστερή οικογένεια,λόγω του φόβου,δεν ήμουνα τότε,αναμεμιγμένη. Ελα όμως,που τα γονίδια φαίνεται,παίζανε τον ρόλο τους. Πρώτη έκφραση,η υπεράσπιση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου,σε καυγά με τον φασίστα της πολυκατοικίας,που ήτανε και κουμπάρος.
Την δεύτερη χρονιά,κατέβηκα και στην πορεία.Μπαίνοντας και στο Πανεπιστήμιο και οργανωμένη πια στην αριστερά,στο ΚΚΕ,η συμμετοχή στις πορείες,ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη. Ακόμα θυμάμαι,την δολοφονία του Κουμή και της Κανελοπούλου.Τις αύρες να ουρλιάζουν,εμένα μαζί με τον σύντροφό μου,να τρέχουμε στα στενά για να γλυτώσουμε,στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι,πηδώντας κιγκλιδώματα.
Υστερα....κύλησε ο καιρός και η ιστορία.Αν και οι αριστερές καταβολές,πάντα λειτουργούσαν και λειτουργούν,άφησα την συμμετοχή στις πορείες του Πολυτεχνείου,για πιο νέους. Σπίτι,δουλειά,παιδί,κάπου με πήραν από κάτω. Εφέτος,για πρώτη φορά μετά από χρόνια,θα συμμετέχω και πάλι.Όχι λόγω κομματικής ανάγκης,αν και είμαι μέλος του ΣΥΝ,αλλά επειδή θεωρώ ότι σήμερα,36 χρόνια μετά,τα συνθήματα "Ψωμί,Παιδεία,Ελευθερία",είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ.
Με τα εργασιακά δικαιώματα να αλώνονται και να κατακρεουργούνται καθημερινά,με τις συντάξεις που κυριολεκτικά είναι της πείνας,με μία παιδεία που καθημερινά απαξιώνεται αναγκάζοντας τον γονιό να δαπανά,ένα μισθό στην παραπαιδεία,για να έχει το παιδί του την ευκαιρία να συμμετέχει σε μία,καθόλα,αμφίβολη πανεπιστημιακή μόρφωση,που μάλλον λίγα θα του εξασφαλίσει στην πορεία του στην ζωή και με την αστυνομοκρατία και τον κάθε λογής κομπλεξικό,να κυκλοφορεί οπλισμένος σαν αστακός και να "βγάζει" τα κόμπλεξ του,σε κάθε τι διαφορετικό και ξένο στην δική του νοοτροπία,τι πιο αναγκαίο και επιτακτικό,η επέτειος αυτή,να αποτελέσει την αρχή που θα βάλει φραγμό στα σχέδια όσων απεργάζονται την άνευ όρων παράδοση των εργαζομένων,των σπουδαστών,της νεολαίας και της προηγούμενης γενιάς?
Η συμμετοχή,σε αυτήν την επέτειο,είναι πιο χρήσιμη και αναγκαία παρά ποτέ. Γιατί θέλω οι δικοί μου κόποι,να βρουν μία δικαίωση και το παιδί μου,ένα καλύτερο αύριο.
ΠΗΓΉ:tvxs.gr
Mικρο παιδακι τοτε στα χρονια της δικατατοριας. Ηταν μεσημερι,ολη η οικογενεια στο σπιτι,μετα το φαι ο πατερας ξαπλωσε. Χτυπαει το τηλ. και βλεπω τον πατερα μου να μιλαει και ταυτοχρονα να ντυνετε.Κλεινοντας το τηλ. πηδαει απ'το παραθυρο και φευγει.
Δε περασανε 10` και χτυπαει η πορτα.Τρια μικρα παιδια βλεπουμε μπροστα μας τον διοικητη του Α.Τ με δυο αλλους ενστολους.Η μεγαλη μου αδερφη κραταει τη πορτα και δεν τους αφηνει να μπουν,ο διοικητης τη σπρωχνει, μπαινει μεσα και αναβει τσιγαρο,πετοντας το σπιρτο κατω(δε θα ξεχασω ποτε το βλεμα του),οι αλλοι δυο κανανε το σπιτι ανω κατω.Φευγοντας λενε -Ποτε προλαβε να φυγει?Δε θα τη γλιτωσει ομως. Τοτε χασαμε το πατερα μου για 2 μηνες. Θυμαμαι μερικες μερες πριν, τη μανα με τη θεια μου, να σκαβουν ενα λακο στο διπλανο οικοπεδο και να θαβουν βιλια.Ο πατερας μου τους ειχε πει να τα καψουν. Μερικους μηνες αργοτερα οι πυροβολισμοι απο το κεντρο, ακουγονταν μεχρι τις δυτικες συνοικιες.
Η Exuma για τις μέρες του Νοέμβρη.
Δεν έχω να αφηγηθώ κάποια ηρωική ή έστω σημαδιακή ιστορία, μόνο την απλή και κοινότοπη προσωπική εμπειρία μου των συγκεκριμένων ημερών. Ήμουν φοιτήτρια στο ΕΜΠ, ανένταχτη και ενθουσιώδης όπως πολλοί κολλητοί από τη σχολή μου και από άλλα ιδρύματα. Συμμετείχαμε με πάθος σε ό,τι. Εκείνη η χρονιά έβραζε ήδη από την κατάληψη της Νομικής και μετά. Το Νοέμβρη ήμαστε από συνέλευση σε συνέλευση, μέσα στις αίθουσες όπου και πριν ζούσαμε την καθημερινή ζωή μας.
Η σχολή ήταν κυριολεκτικά το σπίτι μας, έτσι ήταν η φάση στο ΕΜΠ τότε, τώρα δεν ξέρω πώς είναι (στα σπίτια μας πηγαίναμε μόνο για ύπνο, και αν). Οπότε, απλώς έμεινα εκείνες τις μέρες μόνιμα στο "σπίτι" μου, που ήταν όμως πια γεμάτο από χιλιάδες μουσαφίρηδες. Ήταν αφάνταστη η ανάταση της συνύπαρξης -μέσα στο κλίμα εκείνης της εποχής- με τόσο πολύ κόσμο με τον οποίο μοιραζόμασταν την ίδια ορμή (τις πολιτικές ζυμώσεις του αριστερού και του αναρχικού χώρου δεν τις ήξερα τότε σε βάθος και δεν με ενδιέφεραν στην τελική, το θέμα ήταν να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερος ντόρος ενάντια στη χούντα), υπήρχε η αγωνιστικότητα και όλη η αντιδικτατορική ορμή, αλλά υπήρχε και χαβαλές και χιούμορ και γέλιο.
Σκούπισμα στο αίθριο, χειρόγραφες προκηρύξεις, "βάρδια" με φωνές στα κάγκελα, νύχτα στην αίθουσα τελετών με πιάνο, μισή ώρα ύπνος πάνω σε σχεδιαστήρια, τζάμπα τσιγάρα και φαϊ στο εστιατόριο που μας έστελνε ο κόσμος απ' έξω, γενικά δημιουργικό ξεπάτωμα. Δεν ξεμύτισα από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, οπότε μαζί με 2-3 φίλους είπαμε να πάμε σπίτι να ρίξουμε 2 ώρες ύπνο και να γυρίσουμε.
Δεν μπόρεσα να ξαναμπώ. Το βράδυ που ξυπνήσαμε, ξεκίνησα με ένα φίλο να πάμε, αλλά η Πατησίων ήταν έρημη και αγριευτική, και όταν περνώντας πίσω από ένα τρόλεϊ-οδόφραγμα Μάρνη και Πατησίων ακούσαμε σφαίρες να το τρυπάνε, την κάναμε από το Μουσείο και γυρίσαμε πίσω σαν βρεγμένες γάτες.
Όλη τη νύχτα ακούγαμε το σταθμό με ανίσχυρη λύσσα. Την άλλη μέρα το πρωί πήγαμε πάρα πολύς κόσμος αυθόρμητα σε πορεία στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, και μετά κατέβηκα κάτω και είδα τα συντρίμμια. Στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, με το 1.000.000 κόσμο, ήμουν και στην περιφρούρηση της πορείας... Νομίζω πήγα και στη δεύτερη, παρόλο που είχαν ήδη αρχίσει τα θεσμικά και κομματικά καπελώματα και η καπηλεία (ήμουν πάντως πολύ κοντά στο "Ρήγα" τότε).
Μένω και κινούμαι στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια και βλέπω το ετήσιο θέαμα στωικά, αλλά πολύ φορτισμένη. Το πράγμα είναι τόσο πολυεπίπεδο που απέχω από βαθυστόχαστες αναλύσεις. Όμως, επειδή κάθε χρόνο φουντώνω, θα ήθελα να καταχραστώ λίγο ακόμα το χώρο εδώ για να καταθέσω δύο προσωπικά μου κολλήματα, το ένα σοβαρό και το άλλο φαινομενικά ήσσονος σημασίας.
Το σοβαρό δεν είναι η καπηλεία από τους πάντες ή η εξαργύρωση από διάφορους κομματοθεσμικούς της συμμετοχής τους (αυτό είναι αναμενόμενο για καθετί "εκμεταλλεύσιμο" πολιτικά, ιδίως μετά από τόσα χρόνια - σκεφτείτε, όσοι μεγαλύτεροι: είναι σαν να μιλούσαμε το 1976, μετά τη Μεταπολίτευση δηλαδή, για το λεγόμενο 'Όχι", ή το 1980, την εποχή του πανκ, για την αρχή του Εμφυλίου...), αλλά το απίστευτο καπέλωμα από το ΚΚΕ, που θεωρεί την επέτειο "δική του" και τη διαφεντεύει ασύστολα.
Αποφεύγω και να κοιτάξω τους στύλους της Πατησίων για να μη γίνω τούρμπο από τις αφίσες τους (φέτος δεν ξέρω ακόμα, γιατί σήμερα δεν έχω βγει να δω). Λες και δεν ξέραμε τι εστί ΚΝΕ στις σχολές μας (ρήση Ρηγίτισσας συμφοιτήτριάς μου το 1975: "Δεν κάνεις συζήτηση με Κνίτες"), για να μην πω και τα τετριμμένα περί της φρικαλέας "Πανσπουδαστικής #8". Το "ήσσονος", πλην όμως μεγάλης για μένα σημασίας και που όμως ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει θίξει μέχρι τώρα, είναι το κλείσιμο της κεντρικής πύλης του ΕΜΠ. Από την ώρα που έγινε δεν μπορώ να το χωνέψω. Ένα ζωντανό πανεπιστημιακό ίδρυμα μετατράπηκε σε μνημείο...
Εκείνη η πύλη ήταν η κεντρική είσοδος στο συγκρότημα, μπροστά στις στάσεις των τρόλεϊ και των λεωφορείων, κόσμος να μπαινοβγαίνει, ζωή. Και, βέβαια, η αντίστοιχη ζωή στα κεντρικά προαύλια. Πια, τίποτα, μόνο ένα μπρούντζινο κεφάλι, η παλιά σιδεριά... μνημείο... θάνατος. Ήταν για να κλείσει η εμβληματική είσοδος της Πατησίων, που έδινε απλόχερη πρόσβαση σε όλους;
Ποιος ξέρει... Έμεινε ως μοναδική είσοδος η (τώρα) τριτοκοσμική της Στουρνάρα (που πάντα υπήρχε ως εναλλακτική για το κτίριο Γκίνη). Γιατί; Σας χαιρετώ λέγοντας απλώς ότι εξακολουθώ να παραμένω ανένταχτη, αν και η τότε ενθουσιώδης ορμή μου ενάντια σε οτιδήποτε καταπιεστικό, αυταρχικό και κατάπτυστο έχει μετατραπεί με τα χρόνια σε μια (παρόμοια με εκείνης της νύχτας) ανίσχυρη λύσσα.
derwanderer: με τα ματια ενος εξαχρονου παιδιου.
Αλλη μια προσωπικη ιστορια, λοιπον, με τα ματια ενος εξαχρονου παιδιου: Οδος Πατησιων και Σκαραμαγκα, μεταξυ Ιουλιανου και Ηπειρου, ΠΟΛΥ κοντα στο Πολυτεχνειο. Ηταν το πατρικο της μανας μου, και εμενε ακομα εκει η γιαγια μου. Την Πεμπτη 15/11, το βραδακι, κατεβηκαμε με την μανα μου και με την αδελφη μου απο το σπιτι μας, στα ΒΠ, να κρατησουμε παρεα στην γιαγια και να κοψουμε κινηση. Μεινμε εκει το βραδυ και την επομενη μερα επισης.
Την Πεμπτη το βραδυ ηταν σαν γιορτη, χαιρομασταν χωρις ιδιαιτερο φοβο, βγηκαμε και 2-3 φορες και περασαμε απο το Πολυτεχνειο, τα μπαλκονια ηταν ανοιχτα και ολος ο κοσμος μας τηλεφωνουσε να μαθει νεα απο πρωτο χερι. Την Παρασκευη, απο το πρωι, ο κοσμος ειχε πυκνωσει, η κυκλοφορια στην Πατησιων ειχε διακοπει απο την Αλεξανδρας και μετα, τα μεγαφωνα του Πολυτεχνειου ακουγονταν πεντακαθαρα στο μπαλκονι, οπως και τα συνθηματα.
Θα σας φανει περιεργο αλλα, ως το απογευμα της Παρασκευης επικρατουσε, ακομα, ατμοσφαιρα γιορτης. Ακουγαμε Ντουτσε Βελλε και τον σταθμο του Πολυτεχνειου, βγαιναμε κατα καιρους και περνουσαμε απο τον χωρο, υπηρχε βεβαια ενας σχετικος φοβος, μια που οι ασφαλιτες ηταν πολλοι και ευδιακριτοι, με τα κοντα μαλλια και τα μουστακακια (σαν την μυγα μες το γαλα αναμεσα στους "μαλλιαδες" φοιτητες)...
Στην πολυκατοικια εμεναν ηλικιωμενοι, "σκληροπυρηνικοι" αστοι και ... ο Δημος Σταρενιος, ο ηθοποιος, που παρα τον ρολο του αιωνιου δωσιλογου που επαιζε, ηταν αριστερος (και Εαμιτης στα νειατα του). Η υπηρετρια της γιαγιας μου, με τη θηριωδη ψυχραιμια ανθρωπου που εχει ζησει τους βομβαρδισμους του Πειραια στον Πειραια, κατα τη ναζιστικη εισβολη και τα Δεκεμβριανα του 44 απο ακριβως το ιδιο σπιτι, με τους παππουδες μου [και την Μαρια Καλλας και την οικογενεια της στο απεναντι μπαλκονι!] ετοιμασε μια σακκουλα με τροφιμα, περασε απο την οδοντογιατρο του τεταρτου [αστη και δεξια και αυτη, αλλα ευαισθητη και ανθρωπιστρια] πηρε κατι φαρμακα, αντισηπτικα, γαζες κλπ και βγηκε για "ψωνια", για να τα αφησει στην πυλη του Πολυτεχνειου...
Τελευταια φορα βγηκαμε με την μανα μου γυρω στις 6 μμ, περασαμε μια τελευταια φορα απο την πυλη. Το κλιμα ειχε βαρυνει, αλλα η γιορτη συνεχιζοταν... Επιστρεφοντας, η Θυρωρος της πολυκατοικιας, μια αγραμματη μαρτυρας του Ιεχωβα, μας προειδοποιησε να μην ξαναβγουμε, οτι υπηρχαν ασφαλιτες παντου, οτι στο διπλανο κτιριο ειχαν ανεβει για λιγο ακροβολιστες στην ταρατσα, ειχαν φυγει αλλα ενδεχετο να ξαναρθουν. Κλειστηκαμε μεσα και καναμε "ρεπορταζ" σε φιλους και γνωστους που επαιρναν τηλεφωνο να μαθουν "απο πρωτο χερι" την ατμοσφαιρα...
Οι γειτονες που δεν ειχαν μπαλκονι στην Πατησιων αλλα στο καθετο αδιεξοδο, ερχονταν στο μπαλκονι μας να χαζεψουν και πιστεψτε το ή οχι, αστοι, ξεαστοι, ηλικιωμενοι, ολοι εξεφραζαν συμπαρασταση στους φοιτητες και σιγουρια οτι δεν θα συμβει τελικα τιποτα. Οταν αρχισαν να ακουγονται οι πρωτοι πυροβολισμοι (9μμ; πιο αργα; δεν θυμαμαι) μας εκλεισαν μεσα και εμειναν οι μεγαλοι στο σαλονι. Καπου εκει τηλεφωνησε και ο πατερας μου να μας πει οτι οι φημες στη Θεσ/νικη οργιαζαν για επεμβαση του στρατου και να μεινουμε μεσα, ο,τι και αν συμβει.
Σε ενα ατυπο πολυκατοικιακο συμβουλιο εξουσιοδοτηθηκε η θυρωρος να ανοιξει διακριτικα την πορτα υπηρεσιας στη Σκαραμαγκα, που επικοινωνουσε με τα τεραστια υπογεια του κτηριου και με τη σκαλα υπηρεσιας που οδηγουσε στην ταρατσα. Σημειωτεον, γυρω απο την πορτα αυτη οι τρυπες απο τις σφαιρες των δεκεμβριανων του 44 ηταν ακομα εμφανεις...
Τα υπολοιπα τα εζησα σαν σε ονειρο, δεν μας αφηναν να βγουμε απο το δωματιο μας, οι μεγαλοι πηγαινοερχονταν στο σαλονι και στην σκαλα μεχρι που κατεβηκε το τανκ. Τοτε εκλεισαν και τα μπαλκονια, κατεβηκαν τα ρολλα, και ακουγοταν μονο αμυδρα η βοη απο το πολυτεχνειο και το ραδιο που μετεδιδε τον σταθμο του Πολυτεχνειου...
Την επομενη, Σαββατο 17, νωρις το πρωι, μαθαμε απο τους μεγαλους οτι το τανκ ειχε μπει στο Πολυτεχνειο, οτι υπηρχαν νεκροι, οτι η θυρωρος με την οδοντογατρο και τον Σταρενιο ειχαν περιθαλψει στα υπογεια καμμια εικοσαρια φυγαδες απο το Πολυτεχνειο, εναν ελαφρα τραυματισμενο, και τους φυγαδευσαν, ξημερωματα, απο την ταρατσα του διπλανου κτηριου που ειχε εισοδο υπηρεσιας στην Γ' Σεπτεμβριου (απο την δικη μας ηταν αδυνατον, επρεπε κανεις να περασει, υποχρεωτικα, απο Πατησιων). Το ιδιο ειχε κανει και ο θυρωρος του στουντιο ηχογραφησεων Πολυσαουντ, επισης στη Σκαραμαγκα.
Απο τα μπαλκονια ακουγονταν που και που κροτοι απο πυροβολισμους, απο την Πατησιων περνουσαν τακτικα αυρες του στρατου. Βγηκαμε μεσημερι, περιπου, προσπαθωντας να παμε στο σουπερ μαρκετ της Γ' Σεπτεμβριου (δεν υπηρχε τιποτα πια για φαγητο στης γιαγιας). Μυριζε εντονα δακρυγονο και τα ματια μου αρχισαν να δακρυζουν. Δεν μας αφησαν να περασουμε απο Ιουλιανου, γωνια Ιουλιανου και Γ' Σεπτεμβριου, νομιζω, (ή ηταν Ηπειρου και Γ' Σεπτεμβριου;; ειχε σκοτωθει καποιος. Ειδα αμυδρα, απο αποσταση, το σωμα πεσμενο κατω και τα αιματα.
Εκανα εμετο και εβαλα τα κλαμματα,ενα ειδος νευρικου κλονισμου, η μητερα μου μας πηρε και γυρισαμε πισω, στη εισοδο ασφαλιτες μιλουσαν με τη θυρωρο, εγω εκλαιγα παντα και τρομαξα ακομα περισσοτερο με τους μπατσους. Στην ασφαλεια του διαμερισματος, η οδοντογιατρος μου εδωσε 1/4 ηρεμιστικου, κοιμηθηκα βαρια και οταν ξυπνησα, αργα το βραδυ, ειδα με ανακουφιση οτι βρισκομασταν, πια στο σπιτι μας, μακρυα απο το κεντρο. Ο μπαμπας ειχε κατεβει εσπευσμενα απο Θεσ/νικη με το αυτοκινητο και μας ειχε φερει ολους, εμας, γιαγια και υπηρετρια μακρυα απο το Πολυτεχνειο.
Τη Δευτερα, στο σχολειο, το επαιζα ηρωας στους συμμαθητες μου, για χρονια ομως εβλεπα συχνα εφιαλτες, σφαιρες, τα αιματα στην ασφαλτο, τους ασφαλιτες να μιλανε με τη θυρωρο και ξυπναγα καθιδρος. Ακομα και τωρα, σχεδον 40 χρονια μετα, τωρα που εγω κατοικω αυτο το περιφημο διαμερισμα στην Πατησιων, καθε 17 Νοεμβρη γυριζω πισω σε εκεινες τις 2 νυχτες...τη γιορτινη της Πεμπτης και την αγρια της Παρασκευης... ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!!!
Ο Τάκης για την "επόμενη μέρα" σε ενα σχολείο της Κοκκινιάς.
Ο φιλόλογος Ιωακειμίδης Γ. , μπήκε στην τάξη για την πρώτη ώρα με τα μάτια του να κοιτάνε το πάτωμα. Πήρε την κιμωλία και ενώ γύριζε προς τον πίνακα… ¨Κύριε καθηγητά, στο πολυτεχνείο όλη τη νύχτα σκότωναν φοιτητές. Σήμερα δεν μπορεί να γίνει μάθημα.¨ Έριξε μια ματιά στην τάξη του και με μάτια βουρκωμένα από συγκίνηση, άφησε την κιμωλία και εγκατέλειψε την αίθουσα.
Η τάξη άδειασε και το πέρασμα από όλες τις άλλες τάξεις διέκοψε παντού το μάθημα. Όλοι οι μαθητές έμειναν μαζεμένοι μπροστά στο Γυμνάσιο, και το πρώτο σύνθημα ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ¨Δολοφόνοι¨. Στην συνέχεια άρχισαν να πέφτουν τα συνθήματα της προηγούμενης νύχτας. Σε μισή ώρα περίπου ένα περιπολικό και ένα τζίπ της αστυνομίας πιάσανε τα δύο στενά και εγκλώβισαν όλους τους μαθητές. Όταν έγινε η επίθεση, οι περισσότεροι μαθητές ξαναμπήκαν στο σχολειό, διέσχισαν την αυλή, πήδηξαν τη μάντρα και γλίτωσαν. Το χειρότερο ξύλο εκείνο το πρωί το έφαγε, με εντολή και παρουσία του πατέρα του, ο γιός του τότε διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Γυμνάσιο Π. Κοκκινιάς (οδός Σηστού)
Ο Μανόλης Μ για ένα άλλο σχολείο, τις ίδιες μέρες.
Με αφορμή το κείμενο του Τάκη θα ήθελα και εγώ να καταθέσω ένα ανάλογο περιστατικό στο μικτό Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης (Κουκουβάουνες). Η τοπική κοινωνία μάλλον συντηρητική, μόλις είχε αρχίσει να αλλάζει δημογραφικά από τις εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων που εργάζονταν στην υπό ανάπτυξη βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Το σχολείο ένα μουντό, αυταρχικό σχολείο με καθηγητές απρόσιτους και αυστηρούς σε αίθουσες μιας νοικιασμένης βιοτεχνίας.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, οι μαθητές των μεγάλων τάξεων ήταν ξεσηκωμένοι και γιατί μεγαλύτερα αδέλφια φοιτητές, ήταν στην κινητοποίηση. Στο τελευταίο μεγάλο διάλλειμα της απογευματινής βάρδιας οι μαθητές της Δ΄ τάξης δεν θέλησαν να κάνουν μάθημα. Οι καθηγητές το συναισθάνθηκαν και δεν έδειχναν διάθεση να βγουν από το γραφείο καθηγητών. Ο υποδιευθυντής (αργότερα έμαθα ότι ήταν στο ΚΚΕ εσ.) δεν θέλησε να βγει έξω.
Βγήκε όμως έξω ένας νεαρός φυσικός (όχι ο δόκιμος έφεδρος ανθυπολοχαγός) που με απλά λόγια κάλεσε τους μαθητές να μπουν στις τάξεις και να εκφράσουν το θυμό τους με περισσότερη προσοχή γιατί τότε ήταν απολύτως εκτεθειμένοι. Μας είπε ότι μπορούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας με τρόπο που να μην στοχοποιεί κανέναν ακόμα και με την αγορά φαρμάκων που θα κατεβάσουν μόνο τα «μεγάλα» παιδιά. Ο ίδιος μιλώντας χαμηλόφωνα είπε ότι αμέσως μετά το σχολείο θα κατέβαινε στο Πολυτεχνείο.
Δεν χρειάζεται να σημειώσω ότι την τελευταία ώρα δεν έγινε μάθημα στα περισσότερα τμήματα γιατί οι περισσότεροι μαθητές μπήκαν στα λεωφορεία για να κατέβουν στο Πολυτεχνείο. Το πρωί της 17ης (Σάββατο) το κουδούνι δεν κτύπησε στην ώρα του. Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί, οι φήμες οργίαζαν. Οι μαθητές των οποίων τα αδέλφια είχαν συλληφθεί δεν είχαν έρθει όπως και αυτοί που είχαν ξυλοκοπηθεί στην οδό Μάρνη και Αριστοτέλους μόλις κατέβηκαν από το λεωφορείο. Τότε λοιπόν κάποιοι από αυτούς που εμείς θεωρούσαμε «δυνάστες», δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν μάθημα και δύο ή τρεις μπήκαν στις τάξεις για να πουν στους μαθητές ότι μπροστά στις φήμες για νεκρούς μόνο αρχαία και μαθηματικά δεν μπορούν να διδάξουν!
Στις 9 το πρωί οι μαθητές αποχωρούσαν από το σχολείο με συνθήματα, οι τοίχοι γέμισαν συνθήματα και το Land Rover της χωροφυλακής ήρθε για να πληροφορηθεί τι γίνεται. Η απάντηση της διευθύντριας (όπως μου τη μετέφεραν γιατί δεν ήμουν στο γραφείο): Οι περισσότεροι μαθητές μας δεν ήρθαν σε έκφραση αγανάκτησης για τα χθεσινά ή γιατί φοβούνται οι γονείς τους. Υπό αυτές τις συνθήκες οι κκ. καθηγητές αδυνατούν να κάνουν μάθημα.
…. Τα χρόνια πέρασαν κάποιοι καθηγητές δεν ξαναμίλησαν, κάποιοι συνδικαλίστηκαν με το ΚΚΕ και ένας με το ΚΚΕ (μ-λ) – ΛΔΕ. Κάποια καθηγήτρια από τις πιο «εκτεθειμένες» καθηγήτριες, συνδικαλίστηκε με το ΠΑΣΟΚ δίνοντας παράδειγμα ήθους και σχέσεων με τους μαθητές, χωρίς να λείψει ποτέ από καμιά απεργία! Θα ήθελα να την θυμάμαι έτσι και όχι όπως όταν ασκώντας διοίκηση το 1998, στα γεγονότα του ΑΣΕΠ ήταν με την πλευρά … των ΜΑΤ! Τελειώνοντας νοιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους καθηγητές που σε εκείνα τα σκληρά χρόνια με κόστος για τους ίδιους, έδωσαν ένα μάθημα δημοκρατίας καταμεσής της χούντας
Η EIRHNH για την γενιά μετά το Πολυτεχνείο.
Όταν "ξέσπασε" η εξέγερση του Πολυτεχνείου,ήμουνα 15 χρονών. Αν και η καταγωγή μου ήτανε από αριστερή οικογένεια,λόγω του φόβου,δεν ήμουνα τότε,αναμεμιγμένη. Ελα όμως,που τα γονίδια φαίνεται,παίζανε τον ρόλο τους. Πρώτη έκφραση,η υπεράσπιση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου,σε καυγά με τον φασίστα της πολυκατοικίας,που ήτανε και κουμπάρος.
Την δεύτερη χρονιά,κατέβηκα και στην πορεία.Μπαίνοντας και στο Πανεπιστήμιο και οργανωμένη πια στην αριστερά,στο ΚΚΕ,η συμμετοχή στις πορείες,ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένη. Ακόμα θυμάμαι,την δολοφονία του Κουμή και της Κανελοπούλου.Τις αύρες να ουρλιάζουν,εμένα μαζί με τον σύντροφό μου,να τρέχουμε στα στενά για να γλυτώσουμε,στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι,πηδώντας κιγκλιδώματα.
Υστερα....κύλησε ο καιρός και η ιστορία.Αν και οι αριστερές καταβολές,πάντα λειτουργούσαν και λειτουργούν,άφησα την συμμετοχή στις πορείες του Πολυτεχνείου,για πιο νέους. Σπίτι,δουλειά,παιδί,κάπου με πήραν από κάτω. Εφέτος,για πρώτη φορά μετά από χρόνια,θα συμμετέχω και πάλι.Όχι λόγω κομματικής ανάγκης,αν και είμαι μέλος του ΣΥΝ,αλλά επειδή θεωρώ ότι σήμερα,36 χρόνια μετά,τα συνθήματα "Ψωμί,Παιδεία,Ελευθερία",είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ.
Με τα εργασιακά δικαιώματα να αλώνονται και να κατακρεουργούνται καθημερινά,με τις συντάξεις που κυριολεκτικά είναι της πείνας,με μία παιδεία που καθημερινά απαξιώνεται αναγκάζοντας τον γονιό να δαπανά,ένα μισθό στην παραπαιδεία,για να έχει το παιδί του την ευκαιρία να συμμετέχει σε μία,καθόλα,αμφίβολη πανεπιστημιακή μόρφωση,που μάλλον λίγα θα του εξασφαλίσει στην πορεία του στην ζωή και με την αστυνομοκρατία και τον κάθε λογής κομπλεξικό,να κυκλοφορεί οπλισμένος σαν αστακός και να "βγάζει" τα κόμπλεξ του,σε κάθε τι διαφορετικό και ξένο στην δική του νοοτροπία,τι πιο αναγκαίο και επιτακτικό,η επέτειος αυτή,να αποτελέσει την αρχή που θα βάλει φραγμό στα σχέδια όσων απεργάζονται την άνευ όρων παράδοση των εργαζομένων,των σπουδαστών,της νεολαίας και της προηγούμενης γενιάς?
Η συμμετοχή,σε αυτήν την επέτειο,είναι πιο χρήσιμη και αναγκαία παρά ποτέ. Γιατί θέλω οι δικοί μου κόποι,να βρουν μία δικαίωση και το παιδί μου,ένα καλύτερο αύριο.
ΠΗΓΉ:tvxs.gr
sellos- Respected
- Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα :
Registration date : 01/11/2008
Μαρτυρίες για τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο :: Σχόλια
Μικρή σημασια έχει..
άλλωστε το πολυτεχνειο είναι συμβολο αντιστασης
κι όχι πρακτικής αντίστασης..
άλλωστε το πολυτεχνειο είναι συμβολο αντιστασης
κι όχι πρακτικής αντίστασης..
βεβαια-πρακτικη αντιστασης υποκεινουμενη απο την cia
Αφου λες πως το πολυτεχνειο δεν έριξε την χουντα,
πως η CIA χρησιμοποιησε το πολυτεχνειο για να ριξει τη χουντα.
ουτως η άλλως μια δικτατορια για να διατηρήσει την εξουσια χρειαζεται
ερισματα και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο,η χουντα των συνταγματαρχων
είχε χάσει ήδη τα όποια ερισματα και είχε εξυπηρετησει τα όποια συμφεροντα
επρεπε να εξυπηρετησει..
Φοιτητικες εξεγερσεις ιστορικα συμβαινουν πάντα στην δύση μιας δικτατοριας
εχει συμβει επανελημενως ιστορικα,εκει που τα πραγματα αρχιζουν να "χαλαρωνουν"
φυσικα αυτο δεν αλλαζει σε τιποτα το γεγονος ότι κάποιοι δινουν την ζωη τους για κατι
που οι περισσοτεροι θεωρουμε σημαντικο.
οπως και να έχει ο λογος που ξεκινησα αυτο το θεμα δεν έχει καμια σχεση με το πως έπεσε
ή αρχησε μια χουντα,μικρη σημασια εχει,αφου έτσι κι αλλιως κάποια στιγμη θα επεφτε
αυτο συμβαινει συνηθως οταν η εξουσια καταλαμβανεται με μη δημοκρατικους τρόπους και όταν στερειται η ελευθερια του ανθρωπου.
Αυτο που έχει σημασια και αυτο που θελω να διεκδικησω απο αυτο το νημα είναι η μεταφορα συναισθηματων,μεσα στο χρονο.
να ταξιδεψουν οι μνημες και να ερθουν στις μερες μας,γιατι η έλλειψη μνημης αυτομάτως μας φερνει και μακρια απο την αλήθεια.
πως η CIA χρησιμοποιησε το πολυτεχνειο για να ριξει τη χουντα.
ουτως η άλλως μια δικτατορια για να διατηρήσει την εξουσια χρειαζεται
ερισματα και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο,η χουντα των συνταγματαρχων
είχε χάσει ήδη τα όποια ερισματα και είχε εξυπηρετησει τα όποια συμφεροντα
επρεπε να εξυπηρετησει..
Φοιτητικες εξεγερσεις ιστορικα συμβαινουν πάντα στην δύση μιας δικτατοριας
εχει συμβει επανελημενως ιστορικα,εκει που τα πραγματα αρχιζουν να "χαλαρωνουν"
φυσικα αυτο δεν αλλαζει σε τιποτα το γεγονος ότι κάποιοι δινουν την ζωη τους για κατι
που οι περισσοτεροι θεωρουμε σημαντικο.
οπως και να έχει ο λογος που ξεκινησα αυτο το θεμα δεν έχει καμια σχεση με το πως έπεσε
ή αρχησε μια χουντα,μικρη σημασια εχει,αφου έτσι κι αλλιως κάποια στιγμη θα επεφτε
αυτο συμβαινει συνηθως οταν η εξουσια καταλαμβανεται με μη δημοκρατικους τρόπους και όταν στερειται η ελευθερια του ανθρωπου.
Αυτο που έχει σημασια και αυτο που θελω να διεκδικησω απο αυτο το νημα είναι η μεταφορα συναισθηματων,μεσα στο χρονο.
να ταξιδεψουν οι μνημες και να ερθουν στις μερες μας,γιατι η έλλειψη μνημης αυτομάτως μας φερνει και μακρια απο την αλήθεια.
Το δικό μας πολυτεχνείο
Δευτέρα, 16 Νοέμβριος 2009 22:55
E-mail Εκτύπωση PDF
171109-eokaΜετά το 1974, κάθε χρόνο, γιορτάζεται στην πατρίδα μας η "επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου", όπως ακριβώς καθιερώθηκε να λέγεται. Το τι έγινε τότε, αν έγινε, πως έγινε, για ποια σκοπιμότητα έγινε και ποιους τελικά εξυπηρετούσε, εκτός του ότι έχει αναλυθεί πολύ όλα αυτά τα χρόνια, είναι κάτι που θα αναζητηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, όταν θα έχουν σιγάσει τα διάφορα πάθη αλλά και οι πληγές της μεταπολιτευτικής νοοτροπίας που επικράτησε. Απλά κανείς δεν είχε το θάρρος ποτέ να πει ότι το Πολυτεχνείο, ήταν ουσιαστικά ένα κατασκεύασμα των Αμερικανών για να μπορέσουν να περάσουν στην φάση Ιωαννίδη, δεδομένου του ότι ο Παπαδόπουλος, αρέσει δεν αρέσει, ήταν ο μόνος που είπε όχι στους αμερικανούς, με το να αρνηθεί να παραχωρήσει αεροδιαδρόμους και άλλες διευκολύνσεις, την περίοδο της αραβοϊσραηλινής διένεξης. Και όλα τα άλλα τα περί της σημασίας του πολυτεχνείου στην πτώση του Παπαδόπουλου, και τα περί νεκρών αλλά και άλλα, είναι μάλλον μυθεύματα που ποτέ δεν αποδείχθηκαν. Ο αυθορμητισμός των φοιτητών, με τα αιτήματα για ζητήματα Παιδείας, σε συνδυασμό με το ιστορικό κτίριο της Πατησίων, το οποίο προσφερόταν για μία κινηματογραφικού τύπου ελεγχόμενη εξέγερση, έφτιαξαν το πολυτεχνείο.
Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, τείνει πλέον το όλο ιδεολογικό και ευρύτερο κατασκεύασμα να απομυθοποιηθεί και να μην θυμίζει σε τίποτα το κλίμα της περιόδου 1975 με 1980. Και φυσικά εκατοντάδες οι παρουσιάσεις, οι συνεντεύξεις και οι μαρτυρίες από αυτούς που μετείχαν στην λεγόμενη εξέγερση. Από μέλη συντονιστικών επιτροπών, από μέλη ομάδων και οργανώσεων. Κάποιοι από αυτούς είναι πλέον παράγοντες της πολιτικής, βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι, αλλά και βιομήχανοι και καλλιτέχνες, έχοντας οι ίδιοι γίνει κατεστημένο, αυτό εναντίον του οποίου στράφηκαν το Νοέμβριο του 1973. Κάποιοι από αυτούς γίνονται και αφορμή να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας.
Γυρνώντας πίσω το χρόνο, τον Απρίλιο του 1955, στην Κύπρο μας άρχιζε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο αγώνας για την Ένωση και την Ελευθερία. Τότε στην Αθήνα, η νεολαία μας κατέβαινε στους δρόμους, και διαδήλωνε. Διαδήλωνε για τον πιο όμορφο αγώνα που έδινε η κυπριακή νεολαία. Διαδήλωνε για την Ένωση, τον Γρίβα, τον Αυξεντίου, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Καραολή -Δημητρίου. Η αστυνομία της τότε «δεξιάς» κυβέρνησης, αυτής που μιλούσε για εσωτερικούς εχθρούς, αυτής που κυνηγούσε τους αριστερούς ως αντεθνικά στοιχεία, άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς. Οι τέσσερις αυτοί νεκροί ήταν μαθητές ή φοιτητές (ένας εκ των νεκρών αστυνομικός, που έπεσε στη γραμμή του καθήκοντος). Την επόμενη ημέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για αναρχικούς... Δεν ήταν όμως αναρχικοί, ούτε αριστεριστές. Και σκοτώθηκαν, διαδηλώνοντας για την ίδια τους την πατρίδα. Παρ΄ όλα αυτά κανείς δεν τους τίμησε ποτέ, ακόμα και από τον ευρύτερο πατριωτικό και εθνικιστικό χώρο. Καμία πορεία δεν έγινε για την θυσία τους, καμία αφίσα δεν είδε ποτέ κανείς με τις μορφές τους. Και όμως. Υπήρξαν. Δεν ήταν μύθος, ούτε κατασκεύασμα. Ο ελληνικός λαός, που δεκαετίες τώρα τιμά ψεύτικες επετείους και μύθους, δεν έκλαψε για αυτά τα παλικάρια, για τους νεκρούς διαδηλωτές της Αθήνας. Κανένα τραγούδι δεν γράφτηκε, κανένα αφιέρωμα δεν παίχτηκε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Κανένας πανηγυρικός λόγος, καμία αναφορά. Συνωμοσία της σιωπής.
Καιρός είναι να δώσουμε, όπως έλεγε ο Αλμιράντε, νέες ημερομηνίες για επετείους. Καιρός να πάψουμε να ζούμε μέσα στο ψέμα και στην υποκρισία. Καιρός να τιμούμε πλέον τα δικά μας Πολυτεχνεία.
Δευτέρα, 16 Νοέμβριος 2009 22:55
E-mail Εκτύπωση PDF
171109-eokaΜετά το 1974, κάθε χρόνο, γιορτάζεται στην πατρίδα μας η "επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου", όπως ακριβώς καθιερώθηκε να λέγεται. Το τι έγινε τότε, αν έγινε, πως έγινε, για ποια σκοπιμότητα έγινε και ποιους τελικά εξυπηρετούσε, εκτός του ότι έχει αναλυθεί πολύ όλα αυτά τα χρόνια, είναι κάτι που θα αναζητηθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, όταν θα έχουν σιγάσει τα διάφορα πάθη αλλά και οι πληγές της μεταπολιτευτικής νοοτροπίας που επικράτησε. Απλά κανείς δεν είχε το θάρρος ποτέ να πει ότι το Πολυτεχνείο, ήταν ουσιαστικά ένα κατασκεύασμα των Αμερικανών για να μπορέσουν να περάσουν στην φάση Ιωαννίδη, δεδομένου του ότι ο Παπαδόπουλος, αρέσει δεν αρέσει, ήταν ο μόνος που είπε όχι στους αμερικανούς, με το να αρνηθεί να παραχωρήσει αεροδιαδρόμους και άλλες διευκολύνσεις, την περίοδο της αραβοϊσραηλινής διένεξης. Και όλα τα άλλα τα περί της σημασίας του πολυτεχνείου στην πτώση του Παπαδόπουλου, και τα περί νεκρών αλλά και άλλα, είναι μάλλον μυθεύματα που ποτέ δεν αποδείχθηκαν. Ο αυθορμητισμός των φοιτητών, με τα αιτήματα για ζητήματα Παιδείας, σε συνδυασμό με το ιστορικό κτίριο της Πατησίων, το οποίο προσφερόταν για μία κινηματογραφικού τύπου ελεγχόμενη εξέγερση, έφτιαξαν το πολυτεχνείο.
Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, τείνει πλέον το όλο ιδεολογικό και ευρύτερο κατασκεύασμα να απομυθοποιηθεί και να μην θυμίζει σε τίποτα το κλίμα της περιόδου 1975 με 1980. Και φυσικά εκατοντάδες οι παρουσιάσεις, οι συνεντεύξεις και οι μαρτυρίες από αυτούς που μετείχαν στην λεγόμενη εξέγερση. Από μέλη συντονιστικών επιτροπών, από μέλη ομάδων και οργανώσεων. Κάποιοι από αυτούς είναι πλέον παράγοντες της πολιτικής, βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι, αλλά και βιομήχανοι και καλλιτέχνες, έχοντας οι ίδιοι γίνει κατεστημένο, αυτό εναντίον του οποίου στράφηκαν το Νοέμβριο του 1973. Κάποιοι από αυτούς γίνονται και αφορμή να γίνουν αλλαγές στην ηγεσία της αστυνομίας.
Γυρνώντας πίσω το χρόνο, τον Απρίλιο του 1955, στην Κύπρο μας άρχιζε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο αγώνας για την Ένωση και την Ελευθερία. Τότε στην Αθήνα, η νεολαία μας κατέβαινε στους δρόμους, και διαδήλωνε. Διαδήλωνε για τον πιο όμορφο αγώνα που έδινε η κυπριακή νεολαία. Διαδήλωνε για την Ένωση, τον Γρίβα, τον Αυξεντίου, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Καραολή -Δημητρίου. Η αστυνομία της τότε «δεξιάς» κυβέρνησης, αυτής που μιλούσε για εσωτερικούς εχθρούς, αυτής που κυνηγούσε τους αριστερούς ως αντεθνικά στοιχεία, άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς. Οι τέσσερις αυτοί νεκροί ήταν μαθητές ή φοιτητές (ένας εκ των νεκρών αστυνομικός, που έπεσε στη γραμμή του καθήκοντος). Την επόμενη ημέρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μίλησε για αναρχικούς... Δεν ήταν όμως αναρχικοί, ούτε αριστεριστές. Και σκοτώθηκαν, διαδηλώνοντας για την ίδια τους την πατρίδα. Παρ΄ όλα αυτά κανείς δεν τους τίμησε ποτέ, ακόμα και από τον ευρύτερο πατριωτικό και εθνικιστικό χώρο. Καμία πορεία δεν έγινε για την θυσία τους, καμία αφίσα δεν είδε ποτέ κανείς με τις μορφές τους. Και όμως. Υπήρξαν. Δεν ήταν μύθος, ούτε κατασκεύασμα. Ο ελληνικός λαός, που δεκαετίες τώρα τιμά ψεύτικες επετείους και μύθους, δεν έκλαψε για αυτά τα παλικάρια, για τους νεκρούς διαδηλωτές της Αθήνας. Κανένα τραγούδι δεν γράφτηκε, κανένα αφιέρωμα δεν παίχτηκε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Κανένας πανηγυρικός λόγος, καμία αναφορά. Συνωμοσία της σιωπής.
Καιρός είναι να δώσουμε, όπως έλεγε ο Αλμιράντε, νέες ημερομηνίες για επετείους. Καιρός να πάψουμε να ζούμε μέσα στο ψέμα και στην υποκρισία. Καιρός να τιμούμε πλέον τα δικά μας Πολυτεχνεία.
Η συνέχεια στις χθεσινες προσωπικες μαρτυρίες..
Ο χρήστης Τάκης για τις μέρες της εξέγερσης
Σκουλαρίκης Γιάννης, φιλόλογος και υποδιευθυντής στο Γυμνάσιο Π. Κοκκινιάς (απεβίωσε). Ήθελε άλλα δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Μετά την πτώση της χούντας, φωνάζει το μαθητή του και του λέει: «Την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα Ιωαννίδη, ήρθε από την επιθεώρηση η δια παντός αποβολή σου από όλα τα Γυμνάσια της χώρας για υποκίνηση και συμμετοχή σε στάση …κλπ. Εκμεταλλεύτηκα την αναμπουμπούλα και την έσκισα. Ο Γυμνασιάρχης δεν την είδε ποτέ.» Άλλος ένας Καθηγητής που έπαιξε τη ζωή του κορώνα γράμματα για να προφυλάξει το μαθητή του.
Η Πουτάνα.
Κατά τις εντεκάμιση, κατέβαινα την άδεια Πειραιώς, να προλάβω το τελευταίο λεωφορείο από την κουμουνδούρου για Κοκκινιά. Με το Περικλή είχαμε χαθεί στη Πατησίων κι έτσι γύρναγα μόνος. Στο ύψος της Βραδυνής και ενώ περπάταγα στη μέση της Πειραιώς, άκουσα ένα κροτάλισμα σαν αυτό πού έκανε το ποδήλατο, όταν του βάζαμε το τυλιγμένο τραπουλόχαρτο στη ρόδα για να ακούγεται σα μηχανάκι. Ασυναίσθητα γύρισα το κεφάλι προς την Ομόνοια και είδα μια κοπέλα την ώρα που σωριάζονταν στη μέση της Πειραιώς. Μαρμάρωσα απ΄τον φόβο στη μέση της Πειραιώς ανίκανος να κινηθώ. Μιά από τις κοπέλες που κάνανε πιάτσα μπροστα απ΄το μπαράκι απέναντι από τη Βραδυνή, με μάζεψε, με έχωσε στο μπάρ και με κέρασε Ουίσκυ. Αγκαλιά, με συνόδεψε από τους πίσω δρόμους μέχρι την αφετηρία στην κουμουνδούρου, κι έφυγα. Από το σοκ δεν άνοιξα το στόμα μου, ούτε για να την ευχαριστήσω. Το πρωί ξεκίνησε από την τάξη μου και επεκτάθηκε σε όλο το Γυμνάσιο η αποχή.
Ο χρήστης bobfisher για τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου
Ήμουν 9 χρονών. Το έναυσμα για νάρθουν να μας πάρουν οι γονείς απ' το σχολείο (πριν τη νύχτα του μακελειού) ήταν η εμφάνιση ενός M113 στη παρακάτω γωνία απ το σχολείο μου (Λένορμαν και Τριπόλεως) και οι σποραδικές ριπές που έριχνε στον αέρα. Το μεσημέρι ο πατέρας κι ο θείος έφτασαν ως τη Μάρνη για να δώσουν φαγητό και φάρμακα. Γύρισαν με το ταξί του θείου να έχει δύο τρύπες από σφαίρες. Τις στοκάρισε αργότερα, αλλά δεν τις έβαψε ποτέ.
Το βράδυ η μισή πολυκατοικία γύρω απ' το ράδιο. Με το που άρχισε να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο ο Παπαχρίστου ανέβηκαν όλοι στην ταράτσα. Κάποιοι έκλαιγαν. Κατεβαίνοντας απ' την ταράτσα κάποιος απ’ όλους (δεν θυμάμαι ποιος) τραγουδούσε όσο πιο δυνατά μπορούσε τη Διεθνή. Προφανώς είχε πάθει κάποιο σοκ, γιατί την επόμενη στιγμή θυμάμαι να του ρίχνουν νερό στο πρόσωπο. Την επόμενη μέρα φύγαμε για το νησί μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Με το που φτάσαμε όλοι οι γνωστοί πέρασαν απ' το σπίτι να μάθουν τι έγινε στην Αθήνα.
Ο χρήστης Tel για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο
Ήμουνα 18 χρόνων με πατέρα αριστερό στέλεχος του ΚΚΕ, μάνα χωρισμένη δεξιά αλλά όχι χουντικιά. Εγώ ροκάς με φίλους πιο κοντά στην Αριστερά. Την Τετάρτη το πρωί πήγαινα στη δουλειά μου, ιδ. υπάλληλος, όταν συνάντησα ένα φίλο ηθοποιό ΜΚ, που μου είπε για την προετοιμαζόμενη κατάληψη του Πολυτεχνείου. Μου είπε ότι για να μην βρουν δικαιολογία οι χουντικοί ότι η κατάληψη έγινε από εζωπανεπιστημιακούς, να μην μπω πριν από την 1μμ. Φυσικά και δεν πήγα στη δουλειά και στις 12:35 ήμουνα ήδη μέσα.
Στην αρχή υπήρχε η αγωνιά της οργάνωσης. Πήρα μέρος σε κάποιες συνελεύσεις σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Δεν υπήρχε ακόμη σοβαρή εκπροσώπηση των εξωπανεπιστιμιακών. Φτιάχναμε προκηρύξεις και ετοιμάζαμε το χώρο για παραμονή μεγάλης διάρκειας. Δουλεύαμε άλλοι πιο οργανωμένα, άλλοι λιγότερο. Το βραδάκι γνώρισα μια κοπελιά που μου δήλωσε ΚΝιτισα. Ατμόσφαιρα έρωτα και αναρχίας. Κάναμε έρωτα στο χαλάκι της γραμματείας της τότε Καλών Τεχνών.
Η επανάσταση άρχισε για μας, η μάλλον για όλους, Πέμπτη. Βγαίνουμε για μοίρασμα προκηρύξεων και οργάνωση των χιλιάδων συνθημάτων. Είναι καλό ή κακό σύνθημα η Λαοκρατία; Δεν ξέρω. Αρχίζω να καταλαβαίνω την πολυπλοκότητα αλλά αισθάνομαι μπερδεμένος. Θυμάμαι όταν άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία ότι παρακρατικοί αρχίζουν να στήνουν ομάδες κρούσης και το ερώτημα ήταν αν πρέπει να ενημερώσουμε ή όχι τον κόσμο. Αθώα - η μάλλον ηλίθια - είπα να παίρναμε λίγα όπλα, από 2 οπλοπωλεία που είχε στην Κάνιγγος, για άμυνα σε περίπτωση επίθεσης. Μια κοπέλα ψηλή, μάλλον μεγαλύτερη και ωριμότερη από εμένα, μου έδωσε ένα μνημειώδες χαστούκι και με αποκάλεσε προβοκάτορα. Γρήγορα κατάλαβα. Δεν της το είπα τότε αλλά τώρα την ευχαριστώ. Πολλές φορές όταν την θυμάμαι νομίζω ότι ίσως ήταν η Άννα Καρυστιανή. Δεν το έχω διασταυρώσει. Καλή της ώρα όποια και να ήταν.
Έξω όλα βράζουν. Το καλύτερο και το χείριστο υπάρχουν δίπλα-δίπλα. Παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μεγάλη σχετικά γυναίκα, προφανώς πόρνη, που ήρθε με ένα τρίκυκλο που πουλούσε τυρόπιτες και είπε με μάγκικια φωνή στον πωλητή: Δώστα ρε όλα στα παιδιά, τ’αξίζουν. Εγώ πλερώνω. Αλλά και τα αντίθετα. Ένας γείτονάς μου δεξιός, ίσως ακροδεξιός, πάντως σίγουρα καριόλης, μάζευε λεφτά από τον κόσμο για τις ανάγκες των φοιτητών. Αυτά τα λεφτά δεν έφτασαν πουθενά. Μάλλον καταλήξαν στην υγειά των κορόιδων.
Κάποια στιγμή μας βρήκε η μάνα της κοπέλας. Την παρακαλούσε να φύγει γιατί από το κόμμα ξέρανε ότι όλη η ιστορία ήταν προβοκάτσια. Ήδη από το πρωί, το ΚΚΕ είχε σε όλους τους σταθμούς του ΗΛΠΑΠ ανθρώπους να ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ τον κόσμο να μην πάει στο Πολυτεχνείο γιατί ήταν προβοκάτσια. Η μικρή έκλαιγε, δεν ήθελε να φύγει. Λέγαμε ότι, ό,τι και να ήταν από πίσω, δεν θα εγκαταλείπαμε τ’ άλλα παιδιά. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, έφυγε [η μητέρα] λέγοντάς της να προσέχει.
Είναι Παρασκευή απόγευμα και όλα δείχνουν μεγάλη σύγκρουση να έρχεται. Έχουν πέσει ήδη σφαίρες και ομάδες ακροδεξιών - Αθηναϊκή λέσχη, Αθηναϊκή νεολαία, δεν θυμάμαι ακριβώς - κάνοντας δήθεν τους εθελοντές παίρνουν τραυματίες δήθεν για τα νοσοκομεία και τους παραδίνουν στην Ασφάλεια. Οποίος ξέρει κάτι περισσότερο πάνω σ’ αυτό το θέμα ας μας ενημερώσει. Είναι κρίμα τέτοια λουλούδια να κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
Έκπληξη: βρίσκω την μικρή μου αδελφή μέσα στο Πολυτεχνείο. Πρέπει να την πάω πίσω στο σπίτι γρήγορα. Αργότερα, γυρίζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε ένα φίλο που έχει φάει μια σφαίρα στον κώλο από ελεύθερο σκοπευτή. Τον πάμε σε μια παράνομη κλινική, που κάνει παράνομα εκτρώσεις, για τις πρώτες βοήθειες. Ο γιατρός ήθελε να τον δώσει στην αστυνομία. Το αποτρέψαμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Αδύνατο να γυρίσουμε πίσω, είχε αρχίσει η επίθεση του Στρατού.
Όσοι γλίτωσαν θα θυμούνται πως ο Στρατός δεν ήθελε βία αλλά η αστυνομία ναι. Ήταν φοβερή η μανία τους. Το Σάββατο πρωί κάναμε ομάδες στην πλατεία Αμερικής, όπως και σ άλλες γειτονιές. Κλείσαμε την Πατησίων με λεωφορεία και τα στενά με καδρόνια οικοδομών για να μην περνάνε τα περιπολικά και μας κυκλώσουν. Φυσικά τα οδοφράγματα δεν κράτησαν τα τανκς. Ρίξαμε λίγες μολότοφ στον γάμο του Καραγκιόζη για την τιμή των οπλών. Μεγάλες στιγμές όταν ήρθαν ο Ξυλούρης, ο Μαρκόπουλος κ.α.... [...]
πηγή:tvxs.gr
Ο χρήστης Τάκης για τις μέρες της εξέγερσης
Σκουλαρίκης Γιάννης, φιλόλογος και υποδιευθυντής στο Γυμνάσιο Π. Κοκκινιάς (απεβίωσε). Ήθελε άλλα δύο χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Μετά την πτώση της χούντας, φωνάζει το μαθητή του και του λέει: «Την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα Ιωαννίδη, ήρθε από την επιθεώρηση η δια παντός αποβολή σου από όλα τα Γυμνάσια της χώρας για υποκίνηση και συμμετοχή σε στάση …κλπ. Εκμεταλλεύτηκα την αναμπουμπούλα και την έσκισα. Ο Γυμνασιάρχης δεν την είδε ποτέ.» Άλλος ένας Καθηγητής που έπαιξε τη ζωή του κορώνα γράμματα για να προφυλάξει το μαθητή του.
Η Πουτάνα.
Κατά τις εντεκάμιση, κατέβαινα την άδεια Πειραιώς, να προλάβω το τελευταίο λεωφορείο από την κουμουνδούρου για Κοκκινιά. Με το Περικλή είχαμε χαθεί στη Πατησίων κι έτσι γύρναγα μόνος. Στο ύψος της Βραδυνής και ενώ περπάταγα στη μέση της Πειραιώς, άκουσα ένα κροτάλισμα σαν αυτό πού έκανε το ποδήλατο, όταν του βάζαμε το τυλιγμένο τραπουλόχαρτο στη ρόδα για να ακούγεται σα μηχανάκι. Ασυναίσθητα γύρισα το κεφάλι προς την Ομόνοια και είδα μια κοπέλα την ώρα που σωριάζονταν στη μέση της Πειραιώς. Μαρμάρωσα απ΄τον φόβο στη μέση της Πειραιώς ανίκανος να κινηθώ. Μιά από τις κοπέλες που κάνανε πιάτσα μπροστα απ΄το μπαράκι απέναντι από τη Βραδυνή, με μάζεψε, με έχωσε στο μπάρ και με κέρασε Ουίσκυ. Αγκαλιά, με συνόδεψε από τους πίσω δρόμους μέχρι την αφετηρία στην κουμουνδούρου, κι έφυγα. Από το σοκ δεν άνοιξα το στόμα μου, ούτε για να την ευχαριστήσω. Το πρωί ξεκίνησε από την τάξη μου και επεκτάθηκε σε όλο το Γυμνάσιο η αποχή.
Ο χρήστης bobfisher για τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου
Ήμουν 9 χρονών. Το έναυσμα για νάρθουν να μας πάρουν οι γονείς απ' το σχολείο (πριν τη νύχτα του μακελειού) ήταν η εμφάνιση ενός M113 στη παρακάτω γωνία απ το σχολείο μου (Λένορμαν και Τριπόλεως) και οι σποραδικές ριπές που έριχνε στον αέρα. Το μεσημέρι ο πατέρας κι ο θείος έφτασαν ως τη Μάρνη για να δώσουν φαγητό και φάρμακα. Γύρισαν με το ταξί του θείου να έχει δύο τρύπες από σφαίρες. Τις στοκάρισε αργότερα, αλλά δεν τις έβαψε ποτέ.
Το βράδυ η μισή πολυκατοικία γύρω απ' το ράδιο. Με το που άρχισε να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο ο Παπαχρίστου ανέβηκαν όλοι στην ταράτσα. Κάποιοι έκλαιγαν. Κατεβαίνοντας απ' την ταράτσα κάποιος απ’ όλους (δεν θυμάμαι ποιος) τραγουδούσε όσο πιο δυνατά μπορούσε τη Διεθνή. Προφανώς είχε πάθει κάποιο σοκ, γιατί την επόμενη στιγμή θυμάμαι να του ρίχνουν νερό στο πρόσωπο. Την επόμενη μέρα φύγαμε για το νησί μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Με το που φτάσαμε όλοι οι γνωστοί πέρασαν απ' το σπίτι να μάθουν τι έγινε στην Αθήνα.
Ο χρήστης Tel για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο
Ήμουνα 18 χρόνων με πατέρα αριστερό στέλεχος του ΚΚΕ, μάνα χωρισμένη δεξιά αλλά όχι χουντικιά. Εγώ ροκάς με φίλους πιο κοντά στην Αριστερά. Την Τετάρτη το πρωί πήγαινα στη δουλειά μου, ιδ. υπάλληλος, όταν συνάντησα ένα φίλο ηθοποιό ΜΚ, που μου είπε για την προετοιμαζόμενη κατάληψη του Πολυτεχνείου. Μου είπε ότι για να μην βρουν δικαιολογία οι χουντικοί ότι η κατάληψη έγινε από εζωπανεπιστημιακούς, να μην μπω πριν από την 1μμ. Φυσικά και δεν πήγα στη δουλειά και στις 12:35 ήμουνα ήδη μέσα.
Στην αρχή υπήρχε η αγωνιά της οργάνωσης. Πήρα μέρος σε κάποιες συνελεύσεις σαν ιδιωτικός υπάλληλος. Δεν υπήρχε ακόμη σοβαρή εκπροσώπηση των εξωπανεπιστιμιακών. Φτιάχναμε προκηρύξεις και ετοιμάζαμε το χώρο για παραμονή μεγάλης διάρκειας. Δουλεύαμε άλλοι πιο οργανωμένα, άλλοι λιγότερο. Το βραδάκι γνώρισα μια κοπελιά που μου δήλωσε ΚΝιτισα. Ατμόσφαιρα έρωτα και αναρχίας. Κάναμε έρωτα στο χαλάκι της γραμματείας της τότε Καλών Τεχνών.
Η επανάσταση άρχισε για μας, η μάλλον για όλους, Πέμπτη. Βγαίνουμε για μοίρασμα προκηρύξεων και οργάνωση των χιλιάδων συνθημάτων. Είναι καλό ή κακό σύνθημα η Λαοκρατία; Δεν ξέρω. Αρχίζω να καταλαβαίνω την πολυπλοκότητα αλλά αισθάνομαι μπερδεμένος. Θυμάμαι όταν άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία ότι παρακρατικοί αρχίζουν να στήνουν ομάδες κρούσης και το ερώτημα ήταν αν πρέπει να ενημερώσουμε ή όχι τον κόσμο. Αθώα - η μάλλον ηλίθια - είπα να παίρναμε λίγα όπλα, από 2 οπλοπωλεία που είχε στην Κάνιγγος, για άμυνα σε περίπτωση επίθεσης. Μια κοπέλα ψηλή, μάλλον μεγαλύτερη και ωριμότερη από εμένα, μου έδωσε ένα μνημειώδες χαστούκι και με αποκάλεσε προβοκάτορα. Γρήγορα κατάλαβα. Δεν της το είπα τότε αλλά τώρα την ευχαριστώ. Πολλές φορές όταν την θυμάμαι νομίζω ότι ίσως ήταν η Άννα Καρυστιανή. Δεν το έχω διασταυρώσει. Καλή της ώρα όποια και να ήταν.
Έξω όλα βράζουν. Το καλύτερο και το χείριστο υπάρχουν δίπλα-δίπλα. Παράδειγμα, δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μεγάλη σχετικά γυναίκα, προφανώς πόρνη, που ήρθε με ένα τρίκυκλο που πουλούσε τυρόπιτες και είπε με μάγκικια φωνή στον πωλητή: Δώστα ρε όλα στα παιδιά, τ’αξίζουν. Εγώ πλερώνω. Αλλά και τα αντίθετα. Ένας γείτονάς μου δεξιός, ίσως ακροδεξιός, πάντως σίγουρα καριόλης, μάζευε λεφτά από τον κόσμο για τις ανάγκες των φοιτητών. Αυτά τα λεφτά δεν έφτασαν πουθενά. Μάλλον καταλήξαν στην υγειά των κορόιδων.
Κάποια στιγμή μας βρήκε η μάνα της κοπέλας. Την παρακαλούσε να φύγει γιατί από το κόμμα ξέρανε ότι όλη η ιστορία ήταν προβοκάτσια. Ήδη από το πρωί, το ΚΚΕ είχε σε όλους τους σταθμούς του ΗΛΠΑΠ ανθρώπους να ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ τον κόσμο να μην πάει στο Πολυτεχνείο γιατί ήταν προβοκάτσια. Η μικρή έκλαιγε, δεν ήθελε να φύγει. Λέγαμε ότι, ό,τι και να ήταν από πίσω, δεν θα εγκαταλείπαμε τ’ άλλα παιδιά. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, έφυγε [η μητέρα] λέγοντάς της να προσέχει.
Είναι Παρασκευή απόγευμα και όλα δείχνουν μεγάλη σύγκρουση να έρχεται. Έχουν πέσει ήδη σφαίρες και ομάδες ακροδεξιών - Αθηναϊκή λέσχη, Αθηναϊκή νεολαία, δεν θυμάμαι ακριβώς - κάνοντας δήθεν τους εθελοντές παίρνουν τραυματίες δήθεν για τα νοσοκομεία και τους παραδίνουν στην Ασφάλεια. Οποίος ξέρει κάτι περισσότερο πάνω σ’ αυτό το θέμα ας μας ενημερώσει. Είναι κρίμα τέτοια λουλούδια να κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
Έκπληξη: βρίσκω την μικρή μου αδελφή μέσα στο Πολυτεχνείο. Πρέπει να την πάω πίσω στο σπίτι γρήγορα. Αργότερα, γυρίζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε ένα φίλο που έχει φάει μια σφαίρα στον κώλο από ελεύθερο σκοπευτή. Τον πάμε σε μια παράνομη κλινική, που κάνει παράνομα εκτρώσεις, για τις πρώτες βοήθειες. Ο γιατρός ήθελε να τον δώσει στην αστυνομία. Το αποτρέψαμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Αδύνατο να γυρίσουμε πίσω, είχε αρχίσει η επίθεση του Στρατού.
Όσοι γλίτωσαν θα θυμούνται πως ο Στρατός δεν ήθελε βία αλλά η αστυνομία ναι. Ήταν φοβερή η μανία τους. Το Σάββατο πρωί κάναμε ομάδες στην πλατεία Αμερικής, όπως και σ άλλες γειτονιές. Κλείσαμε την Πατησίων με λεωφορεία και τα στενά με καδρόνια οικοδομών για να μην περνάνε τα περιπολικά και μας κυκλώσουν. Φυσικά τα οδοφράγματα δεν κράτησαν τα τανκς. Ρίξαμε λίγες μολότοφ στον γάμο του Καραγκιόζη για την τιμή των οπλών. Μεγάλες στιγμές όταν ήρθαν ο Ξυλούρης, ο Μαρκόπουλος κ.α.... [...]
πηγή:tvxs.gr
Άσε μας πάλι ρε μανώλη έλεος.Πως γίνεται έξυπνο παιδί να τα πιστεύεις δεν καταλαβαίνω...Εκτός κι αν έχεις εμμονές, δε δικαιολογείται αλλιώς.Ποια ΣΙΑ και παπαριές?300 φοιτητές εκ των οποίων καμιά 60-70 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές ξεκίνησαν την κατάληψη μαζί με άλλους 200-230 αριστεριστές και τροτσιστές-μαοικούς κλπ για να ακολουθήσει και να καπελώσει όπως πάντα εκ του ασφαλούς και πάντα τελευταίο το κ.κ.ε.(που όταν ξεκίνησε η κατάληψη τους ονόμασε προβοκάτορες των HΠΑ και υποστηρικτές του ιωαννίδη.Οι γνωστοί γραφικούληδες γραφειοκράτες-κομματόσκυλα του κκε που επειδή και πάλι έκαναν τις κότες αποδεικνύοντας την οπορτουνιστική και αντιεπαναστατική τους φύση στράφηκαν εναντίον επαναστατών αριστερών και αναρχικών ρίχνοντας λάσπη και μετά προσκύνησαν και έτρεχαν να μη μείνουν έξω από το τόσο σημαντικό γεγονός για την ελληνική ταξική πάλη του προηγούμενου αιώνα.Τα άλλα είναι παραμύθια για αδαείς και ευκολόπιστους, τι να λέμε τώρα?
Ρε δεν με χέζετε και οι δυο (συγνωμη κι όλας )
τι σχεση έχουν αυτα με το θεμα του νήματος...
άντε..
τι σχεση έχουν αυτα με το θεμα του νήματος...
άντε..
του νήματος και του νήματος, άιντε πιπιλάς την ίδια λέξη συνεχώς πια με κούρασες
Μπορεις να μην την διαβαζεις για να μην κουράζεσαι..
Α, ρε Antifa πλάκα έχεις...
Την επόμενη της 21ης Απρίλη το ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε πλατύ αντιδικτατορικό μέτωπο. Ηδη από το Μάη το ΚΚΕ μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ιδρύουν το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) που υπήρξε η μαζικότερη αντιδικτατορική οργάνωση.
Καθοριστικό σημείο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, υπήρξε η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Κόμμα, ξεκαθαρίζοντας τις γραμμές του από τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που καλούσαν σε συμβιβασμό και υποταγή, μπόρεσε να παίξει το ρόλο του ως επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Αυτά τα οπορτουνιστικά “βαρίδια” που για παράδειγμα όλο το προηγούμενο διάστημα αρνούνταν τη δημιουργία παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εμπόδιζαν το Κόμμα να ξεσηκώσει το λαό στην κήρυξη της δικτατορίας. Χαρακτηριστικό είναι πως την 21η Απριλίου, η “Αυγή”, η εφημερίδα της ΕΔΑ που έλεγχαν οι δυνάμεις οι οποίες αργότερα θα αποχωρούσαν από το Κόμμα τυπωνόταν με πρωτοσέλιδο “Γιατί δε θα γίνει δικτατορία”.
Η απόφαση της επανασύστασης και ισχυροποίησης των οργανώσεων του Κόμματος, της αποκατάστασης των δεσμών με πλατιές μάζες νεολαίας, της ανασύνταξης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τους μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν.
Ηταν μια πρώτη μεγάλη νίκη που έδωσε φτερά και προοπτική στον αγώνα των κομμουνιστών, αλλά και ευρύτερα. Ο καθημερινός αγώνας για τη ζωή και τις ελευθερίες του λαού αποκτούσε νόημα και προοπτική γιατί συνδέθηκε άμεσα με τη ρίζα που γεννά τα βάσανα των ανθρώπων, τον ιμπεριαλισμό. Συνδέθηκε και υποτάχθηκε στην προοπτική του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, με την κατάργηση της εξουσίας των καπιταλιστών.
Κυκλοφόρησε ξανά το Μάρτη του ‘68 ο παράνομος “Ριζοσπάστης” ενώ άρχισε η ανασυγκρότηση του καθοδηγητικού οργάνου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) που τάχθηκε και μέσω της εφημερίδας “Αδούλωτη Αθήνα” υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.
Ενα από τα θεμέλια της αντεπίθεσης του Κόμματος μπήκε τον Αύγουστο του ‘68 με την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ιδρυθεί η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ως μια επαναστατική οργάνωση νεολαίας με μαρξιστικά – λενινιστικά χαρακτηριστικά που θα στέκεται στο πλάι του. Η ίδρυση της ΚΝΕ συμπλήρωνε το κενό που είχε αφήσει η αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ το 1943, προκειμένου να ιδρυθεί η ΕΠΟΝ. Η απόφαση αυτή σκόρπισε ενθουσιασμό στους αγωνιστές, στις φυλακές και τις εξορίες.
Ταυτόχρονα, διεξάγεται σκληρή ιδεολογική διαπάλη μέσα στο κίνημα. Από τη μια, το ΚΚΕ πάλευε για να αποκτήσει η πάλη αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και προοπτική για ριζικές αλλαγές και από την άλλη τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές διαπραγματεύονταν τη “δημοκρατική” μετάβαση στον αστικό κοινοβουλευτισμό.
Μέσα και έξω από την Ελλάδα, στις φυλακές και τα στρατόπεδα ακόμα και μέσα στις οικογένειες αγωνιστών, ανάμεσα στο ΚΚΕ και στους οπορτουνιστές διεξαγόταν σκληρή ιδεολογική πάλη. Τις θέσεις των οπορτουνιστών υιοθέτησαν και τα αστικά κόμματα, χτυπώντας από κοινού το Κόμμα, γιατί ενοχλούσε το γεγονος ότι η εργατική τάξη και το Κόμμα της έμπαιναν στον αγώνα κατά της Χούντας με αυτοτελή παρουσία και πολιτική.
Οταν μάλιστα το 1973 η Χούντα και οι Αμερικανοί υποστηρικτές της εμπνεύστηκαν το “πείραμα Μαρκεζίνη” για να νομιμοποιήσουν τη δικτατορία, το προβοκατόρικα λεγόμενο “ΚΚΕ Εσωτερικού” δε δίστασε να καλέσει σε συμμετοχή στις “εκλογές” που οργάνωσαν οι δικτάτορες.
Γι’ αυτό και το σύστημα πάντα στήριζε τους αναθεωρητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως η Χούντα το 1968 απέσπασε 70 νέους κρατουμένους από το Λακκί της Λέρου και τους μετέφερε στον Ωρωπό για να τους απομονώσει από τους έμπειρους αγωνιστές που στην πλειοψηφία τους είχαν ταχθεί με τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας.
Οι θέσεις και η πολιτική των αναθεωρητών, παρά τη στήριξη του συστήματος, ηττηθήκαν και ιδεολογικά και πολιτικά, μένοντας μια θλιβερή μειοψηφία.
Στα ίδια τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο ρόλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν σημαντικός και πολλές φορές καθοριστικός. Ολα τα στελέχη της ΚΝΕ, έμειναν στο χώρο του Πολυτεχνείου και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον προσανατολισμό και την οργάνωση της κατάληψης ενώ η ΚΟΑ σωστά και έγκαιρα, από το πρωί της 15ης Νοέμβρη κάλεσε τους εργαζομένους της Αθήνας και τη νεολαία σε συμπαράσταση και αγωνιστική κινητοποίηση. Χιλιάδες λαού κατέκλισαν τους δρόμους της Αθήνας δίνοντας στην κατάληψη του Πολυτεχνείου χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Ο ρόλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δρούσαν, ήταν καθοριστικός στην ανάπτυξη του προσανατολισμού της πάλης. Η ίδια η ίδρυση της ΚΝΕ, η συνεπής αντιδικτατορική γραμμή του Κόμματος, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας. Στην ανάπτυξη των φοιτητικών αγώνων που κορυφώθηκαν το Νοέμβρη, η αποφασιστική συμβολή της ΚΝΕ ήταν ο ουσιαστικός παράγοντας.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν οι πιο οργανωμένες δυνάμεις μέσα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σημαντικό ρόλο, ως μαζικός προπαγανδιστής έπαιξε και ο ραδιοσταθμός του Κόμματος “Φωνή της Αλήθειας”, ιδιαίτερα τις μέρες του Πολυτεχνείου.
http://noemvris.kne.gr/keimena/anakoinwsh_KKE.jpg
http://noemvris.kne.gr/keimena/anakoinwsh_KNE.jpg
Την επόμενη της 21ης Απρίλη το ΚΚΕ κάλεσε το λαό σε πλατύ αντιδικτατορικό μέτωπο. Ηδη από το Μάη το ΚΚΕ μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ιδρύουν το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) που υπήρξε η μαζικότερη αντιδικτατορική οργάνωση.
Καθοριστικό σημείο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, υπήρξε η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Κόμμα, ξεκαθαρίζοντας τις γραμμές του από τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που καλούσαν σε συμβιβασμό και υποταγή, μπόρεσε να παίξει το ρόλο του ως επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Αυτά τα οπορτουνιστικά “βαρίδια” που για παράδειγμα όλο το προηγούμενο διάστημα αρνούνταν τη δημιουργία παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εμπόδιζαν το Κόμμα να ξεσηκώσει το λαό στην κήρυξη της δικτατορίας. Χαρακτηριστικό είναι πως την 21η Απριλίου, η “Αυγή”, η εφημερίδα της ΕΔΑ που έλεγχαν οι δυνάμεις οι οποίες αργότερα θα αποχωρούσαν από το Κόμμα τυπωνόταν με πρωτοσέλιδο “Γιατί δε θα γίνει δικτατορία”.
Η απόφαση της επανασύστασης και ισχυροποίησης των οργανώσεων του Κόμματος, της αποκατάστασης των δεσμών με πλατιές μάζες νεολαίας, της ανασύνταξης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τους μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν.
Ηταν μια πρώτη μεγάλη νίκη που έδωσε φτερά και προοπτική στον αγώνα των κομμουνιστών, αλλά και ευρύτερα. Ο καθημερινός αγώνας για τη ζωή και τις ελευθερίες του λαού αποκτούσε νόημα και προοπτική γιατί συνδέθηκε άμεσα με τη ρίζα που γεννά τα βάσανα των ανθρώπων, τον ιμπεριαλισμό. Συνδέθηκε και υποτάχθηκε στην προοπτική του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, με την κατάργηση της εξουσίας των καπιταλιστών.
Κυκλοφόρησε ξανά το Μάρτη του ‘68 ο παράνομος “Ριζοσπάστης” ενώ άρχισε η ανασυγκρότηση του καθοδηγητικού οργάνου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) που τάχθηκε και μέσω της εφημερίδας “Αδούλωτη Αθήνα” υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας.
Ενα από τα θεμέλια της αντεπίθεσης του Κόμματος μπήκε τον Αύγουστο του ‘68 με την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ιδρυθεί η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ως μια επαναστατική οργάνωση νεολαίας με μαρξιστικά – λενινιστικά χαρακτηριστικά που θα στέκεται στο πλάι του. Η ίδρυση της ΚΝΕ συμπλήρωνε το κενό που είχε αφήσει η αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ το 1943, προκειμένου να ιδρυθεί η ΕΠΟΝ. Η απόφαση αυτή σκόρπισε ενθουσιασμό στους αγωνιστές, στις φυλακές και τις εξορίες.
Ταυτόχρονα, διεξάγεται σκληρή ιδεολογική διαπάλη μέσα στο κίνημα. Από τη μια, το ΚΚΕ πάλευε για να αποκτήσει η πάλη αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και προοπτική για ριζικές αλλαγές και από την άλλη τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές διαπραγματεύονταν τη “δημοκρατική” μετάβαση στον αστικό κοινοβουλευτισμό.
Μέσα και έξω από την Ελλάδα, στις φυλακές και τα στρατόπεδα ακόμα και μέσα στις οικογένειες αγωνιστών, ανάμεσα στο ΚΚΕ και στους οπορτουνιστές διεξαγόταν σκληρή ιδεολογική πάλη. Τις θέσεις των οπορτουνιστών υιοθέτησαν και τα αστικά κόμματα, χτυπώντας από κοινού το Κόμμα, γιατί ενοχλούσε το γεγονος ότι η εργατική τάξη και το Κόμμα της έμπαιναν στον αγώνα κατά της Χούντας με αυτοτελή παρουσία και πολιτική.
Οταν μάλιστα το 1973 η Χούντα και οι Αμερικανοί υποστηρικτές της εμπνεύστηκαν το “πείραμα Μαρκεζίνη” για να νομιμοποιήσουν τη δικτατορία, το προβοκατόρικα λεγόμενο “ΚΚΕ Εσωτερικού” δε δίστασε να καλέσει σε συμμετοχή στις “εκλογές” που οργάνωσαν οι δικτάτορες.
Γι’ αυτό και το σύστημα πάντα στήριζε τους αναθεωρητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός πως η Χούντα το 1968 απέσπασε 70 νέους κρατουμένους από το Λακκί της Λέρου και τους μετέφερε στον Ωρωπό για να τους απομονώσει από τους έμπειρους αγωνιστές που στην πλειοψηφία τους είχαν ταχθεί με τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας.
Οι θέσεις και η πολιτική των αναθεωρητών, παρά τη στήριξη του συστήματος, ηττηθήκαν και ιδεολογικά και πολιτικά, μένοντας μια θλιβερή μειοψηφία.
Στα ίδια τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο ρόλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν σημαντικός και πολλές φορές καθοριστικός. Ολα τα στελέχη της ΚΝΕ, έμειναν στο χώρο του Πολυτεχνείου και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον προσανατολισμό και την οργάνωση της κατάληψης ενώ η ΚΟΑ σωστά και έγκαιρα, από το πρωί της 15ης Νοέμβρη κάλεσε τους εργαζομένους της Αθήνας και τη νεολαία σε συμπαράσταση και αγωνιστική κινητοποίηση. Χιλιάδες λαού κατέκλισαν τους δρόμους της Αθήνας δίνοντας στην κατάληψη του Πολυτεχνείου χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Ο ρόλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δρούσαν, ήταν καθοριστικός στην ανάπτυξη του προσανατολισμού της πάλης. Η ίδια η ίδρυση της ΚΝΕ, η συνεπής αντιδικτατορική γραμμή του Κόμματος, έπαιξαν σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας. Στην ανάπτυξη των φοιτητικών αγώνων που κορυφώθηκαν το Νοέμβρη, η αποφασιστική συμβολή της ΚΝΕ ήταν ο ουσιαστικός παράγοντας.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν οι πιο οργανωμένες δυνάμεις μέσα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Σημαντικό ρόλο, ως μαζικός προπαγανδιστής έπαιξε και ο ραδιοσταθμός του Κόμματος “Φωνή της Αλήθειας”, ιδιαίτερα τις μέρες του Πολυτεχνείου.
http://noemvris.kne.gr/keimena/anakoinwsh_KKE.jpg
http://noemvris.kne.gr/keimena/anakoinwsh_KNE.jpg
όπως διάβασα χθες σε τοίχο στο κέντρο του Ηρακλείου
"όταν έχεις τέτοιους κνίτες τί τους θες τους ασφαλίτες.."
είπα και γω το άσχετο μου.
"όταν έχεις τέτοιους κνίτες τί τους θες τους ασφαλίτες.."
είπα και γω το άσχετο μου.
Θα το στηρίξεις σε πραγματικά γεγονότα ή απλά θα μπουρδολογήσεις;
α ρε ederson κρίμα αγόρι μου, σε έχουν τυφλώσει εκεί μέσα στο μαντρί του κκε έτσι?πάει άλλος 1 αγνός αριστερός εν δυνάμει επαναστάτης... (προς το παρόν γιατί μπορεί όταν μεγαλώσεις κι άλλο να καταλάβεις τι παίζει και να τους ξεφύγεις). Το "ΦΥΛΛΟ 8 ΤΗΣ ΠΚΣ" το έχεις διαβάσει?ή θες να το βρώ πουθενά και να στο βάλω εδώ να ενημερωθείς για τα πιστεύω του κόμματός σου το βρώμικο(για το κκε) 73?Α και από κόσμο καλά τα πήγατε με 9.000-10.000 αλλά σε ενημερώνω ότι το μπλόκ της Α.Κ. και των αναρχικών-αυτόνομων τράβηξε πολύ νέο κόσμο(ρεκόρ μάλλον για τα ελληνικά δεδομένα)αφού είχε 4.500-5.000 στη διάρκεια της πορείας και κάποια διαστήματα ίσως έφτασε τις 6.000!!!Τι γίνεται οι μισοί από εσάς πλέον???
Aγνοια ή μήπως εσκεμένη παραπληροφόρηση;
Το περιοδικό της Αντι-ΕΦΕΕ λεγόταν Πανσπουδαστική και όχι ΠΚΣ όπως γράφεις παραπάνω για το συνδέσεις με την σημερινή παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια.
Επίσης η ανακοίνωση στο φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής που μίλαγε για τους προβακάτορες που είχαν παρυσφρίσει στην εξέγερση (που ΟΝΤΩΣ το είχαν κάνει, γιατί αν εσύ πιστεύεις ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν θα είχε στείλει τους εγκαθετούς του και τους ασφαλίτες μέσα σε μία τέτοια κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει απέναντι σε μία εξεγερμένη κοινωνία τότε μάλλον πλανάσε οικτρά) είχε γραφτεί από την συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του πολυτεχνείου (και όχι από την ΚΝΕ)
Την πλειοψηφία στην συντονιστική είχε ο Ρήγας Φεραίος με 8 μέλη
Το περιοδικό της Αντι-ΕΦΕΕ λεγόταν Πανσπουδαστική και όχι ΠΚΣ όπως γράφεις παραπάνω για το συνδέσεις με την σημερινή παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια.
Επίσης η ανακοίνωση στο φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής που μίλαγε για τους προβακάτορες που είχαν παρυσφρίσει στην εξέγερση (που ΟΝΤΩΣ το είχαν κάνει, γιατί αν εσύ πιστεύεις ότι ένα δικτατορικό καθεστώς δεν θα είχε στείλει τους εγκαθετούς του και τους ασφαλίτες μέσα σε μία τέτοια κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει απέναντι σε μία εξεγερμένη κοινωνία τότε μάλλον πλανάσε οικτρά) είχε γραφτεί από την συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του πολυτεχνείου (και όχι από την ΚΝΕ)
Την πλειοψηφία στην συντονιστική είχε ο Ρήγας Φεραίος με 8 μέλη
:lol:
17/11/1918 - 17/11/2009 ... 9 δεκαετίες αγώνας και θυσία
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=18/11/2008&id=10326&pageNo=39&direction=-1
17/11/1918 - 17/11/2009 ... 9 δεκαετίες αγώνας και θυσία
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=18/11/2008&id=10326&pageNo=39&direction=-1
«Κ.Κ.Ε. -
Τρία γράμματα
χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών
μέσα στις νύχτες της παρανομίας
χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων
σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο
εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας
εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός,
πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα
πρωί με την τίμια κραυγή.
*
Κ.Κ.Ε. -
Τρία κόκκινα γράμματα -
πολύ πονέσαμε, σύντροφοι,
πολύ ξαγρυπνήσαμε
πολύ μακριά κοιτάξαμε
από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο,
- δικό μας αίμα
τρία κόκκινα γράμματα
σεμνή υπογραφή του λαού μας
στις λεωφόρους του μέλλοντος -
ο δρόμος φεύγει γρήγορα
η Ιστορία δε γυρίζει πίσω...
*
Κ.Κ.Ε. -
σύντροφοι, σύντροφοι, (...)
πόσοι αιώνες,
το παρελθόν, το μέλλον, το παρόν,
εσύ κι εσύ, ο εργάτης και ο αγρότης
εσύ κι ο σπουδαστής κι ο εργάτης
σύντροφοι, σύντροφοι,
η Ελλάδα, ο κόσμος,
πλάι - πλάι
ωραία συντροφική φωνή
εδώ, εδώ, εδώ,
με τα πλακάτ, με την ελπίδα, με τα λάβαρα
οι αγωνιστές παρόντες
κοντά, κοντά, μέσα στον κόσμο
για όλο τον κόσμο.
*
Κ.Κ.Ε. -
(...)
αντρώθηκες μπροστάρης στους αγώνες
μπροστάρης στις θυσίες
παιδί της Μεγάλης Επανάστασης
παιδί της Ελλάδας
παιδί του '21
γενάρχης της κατοχικής Αντίστασης
αντρώθηκες
μες στα μαρτύρια και στο θάνατο -
σύντροφοι, σύντροφοι,
μαζί, μαζί, αντρωθήκαμε,
τραγουδήστε το πάλι:
"ας μη λείψει κανείς"
μαζί, μαζί -
όπως μαζί σηκώσαμε στους ώμους μας
τις γκρεμισμένες πολιτείες
σηκώσαμε τις τσακισμένες πόρτες
σηκώσαμε τη φωτιά.
*
Κι εγώ μαζί σας αντρώθηκα, σύντροφοι,
στις φυλακές, στα κρατητήρια, στα ξερονήσια,
παιδί κι εγώ της Ελλάδας
παιδί του Κ.Κ.Ε.
πολεμώντας μαζί και τραγουδώντας -
ω, σύντροφοι, σύντροφοι,
το πιο τρανό τραγούδι που έμαθα
το πιο πλατύ τραγούδι που έπραξα
το πιο βαθύ τραγούδι που τραγούδησα
ήταν αυτό που τραγουδάω και τώρα
αυτό που τραγουδάμε όλοι μαζί:
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ,
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, «Στα 57 χρόνια του ΚΚΕ», Αθήνα 14. ΧΙ.75)
Τρία γράμματα
χαραγμένα στους τοίχους των φυλακών
μέσα στις νύχτες της παρανομίας
χαραγμένα στις μάντρες των εργοστασίων
σταθερά δυνατά πάνω από το θάνατο
εκεί που τρέμει η ρίζα της ανθρώπινης ανάσας
εκεί που ρέει στους δρόμους σαν ποτάμι ο ουρανός,
πρωί με τα πουλιά, με τις σημαίες, με τα φύλλα
πρωί με την τίμια κραυγή.
*
Κ.Κ.Ε. -
Τρία κόκκινα γράμματα -
πολύ πονέσαμε, σύντροφοι,
πολύ ξαγρυπνήσαμε
πολύ μακριά κοιτάξαμε
από κανέναν δεν το δανειστήκαμε το κόκκινο,
- δικό μας αίμα
τρία κόκκινα γράμματα
σεμνή υπογραφή του λαού μας
στις λεωφόρους του μέλλοντος -
ο δρόμος φεύγει γρήγορα
η Ιστορία δε γυρίζει πίσω...
*
Κ.Κ.Ε. -
σύντροφοι, σύντροφοι, (...)
πόσοι αιώνες,
το παρελθόν, το μέλλον, το παρόν,
εσύ κι εσύ, ο εργάτης και ο αγρότης
εσύ κι ο σπουδαστής κι ο εργάτης
σύντροφοι, σύντροφοι,
η Ελλάδα, ο κόσμος,
πλάι - πλάι
ωραία συντροφική φωνή
εδώ, εδώ, εδώ,
με τα πλακάτ, με την ελπίδα, με τα λάβαρα
οι αγωνιστές παρόντες
κοντά, κοντά, μέσα στον κόσμο
για όλο τον κόσμο.
*
Κ.Κ.Ε. -
(...)
αντρώθηκες μπροστάρης στους αγώνες
μπροστάρης στις θυσίες
παιδί της Μεγάλης Επανάστασης
παιδί της Ελλάδας
παιδί του '21
γενάρχης της κατοχικής Αντίστασης
αντρώθηκες
μες στα μαρτύρια και στο θάνατο -
σύντροφοι, σύντροφοι,
μαζί, μαζί, αντρωθήκαμε,
τραγουδήστε το πάλι:
"ας μη λείψει κανείς"
μαζί, μαζί -
όπως μαζί σηκώσαμε στους ώμους μας
τις γκρεμισμένες πολιτείες
σηκώσαμε τις τσακισμένες πόρτες
σηκώσαμε τη φωτιά.
*
Κι εγώ μαζί σας αντρώθηκα, σύντροφοι,
στις φυλακές, στα κρατητήρια, στα ξερονήσια,
παιδί κι εγώ της Ελλάδας
παιδί του Κ.Κ.Ε.
πολεμώντας μαζί και τραγουδώντας -
ω, σύντροφοι, σύντροφοι,
το πιο τρανό τραγούδι που έμαθα
το πιο πλατύ τραγούδι που έπραξα
το πιο βαθύ τραγούδι που τραγούδησα
ήταν αυτό που τραγουδάω και τώρα
αυτό που τραγουδάμε όλοι μαζί:
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ,
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ».
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, «Στα 57 χρόνια του ΚΚΕ», Αθήνα 14. ΧΙ.75)
Αυτο που με προβληματιζει περισσοτερο είναι πως υπάρχει διάθεση
να δουμε ενα γεγονος,μια στιγμη που οσοι ήθελαν να ζουν ελευθερα το διεκδικησαν
με τον πιο σαφη τροπο,απο σκοπιες παραταξιακες.
κι αυτο θεωρω το σημαντικοτερο προβλημα των τελευταιων δεκαετιων
ειναι ενα προβλημα που ταλανιζει και θα συνεχισει να διασπα την αριστερα.
Για το ΚΚΕ έχω να πω μονο πως με ενοχλουν πολλες απο τις αντιληψεις που εχει
οπως επισης και η προσεγγυση που κάνει πανω στα διαφορα κοινωνικα ζητηματα.
ειδικα αυτη η προσκοληση στις αντιλήψεις των πρωην "αριστερών" δικτατοριων
είναι ίσως απο τους λόγους που με κάνει να λέω "μακρια κι αγαπημένοι".
Περαν αυτων είμαι υποχρεωμενος να σέβομαι τους αγώνες του σε όλους τους
χωρους και δίπλα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες..
να δουμε ενα γεγονος,μια στιγμη που οσοι ήθελαν να ζουν ελευθερα το διεκδικησαν
με τον πιο σαφη τροπο,απο σκοπιες παραταξιακες.
κι αυτο θεωρω το σημαντικοτερο προβλημα των τελευταιων δεκαετιων
ειναι ενα προβλημα που ταλανιζει και θα συνεχισει να διασπα την αριστερα.
Για το ΚΚΕ έχω να πω μονο πως με ενοχλουν πολλες απο τις αντιληψεις που εχει
οπως επισης και η προσεγγυση που κάνει πανω στα διαφορα κοινωνικα ζητηματα.
ειδικα αυτη η προσκοληση στις αντιλήψεις των πρωην "αριστερών" δικτατοριων
είναι ίσως απο τους λόγους που με κάνει να λέω "μακρια κι αγαπημένοι".
Περαν αυτων είμαι υποχρεωμενος να σέβομαι τους αγώνες του σε όλους τους
χωρους και δίπλα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες..
μη το παίζεις άσχετος ederson έλεος, πανσπουδαστική(βαριέμαι και να το γράφω εφόσον δεν αξίζει το χρόνο) λέγεται και σήμερα απλά προσθέτωντας το "Κίνηση Συνεργασίας"(με τον εαυτό της συνεργάζεται μόνο) προφανώς και ήταν 1 και το αυτό.Επειδή είσαστε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τελευταίοι και καταιδρωμένοι μόνο και μόνο για να βάλετε τα όρια της νομιμότητας(μην τυχόν και μιλήσουν οι φοιτητές και επηρεάσουν τους εργαζόμενους για επανάσταση εφόσον δε μπορούσατε να ελέγξετε την κατάσταση...)και να συντηρητικοποιήσετε την εξέγερση.Κρίμα γιατί κάποτε κάποιοι πραγματικοί κομμουνιστές που θα έπρεπε να πλένετε καλά το στόμα σας πριν τους επικαλεστήτε ως ήρωες του κκε ακόμη και σήμερα(θα τρίζουν τα κόκκαλά τους) όπως ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ που καμία σχέση δεν έχουν με καθάρματα όπως ο ζαχαριάδης και με την τότε επίσημη γραμμή του κκε, έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά που θα έπρεπε να εκπροσωπείτε και εσείς(εννοώ τα κεφάλια σας που καθορίζουν τη γραμμή όχι τα απλά μέλη...).Κρίμα γιατί μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 20', αρχές 30' είχε πραγματικά κομμουνιστική επαναστατική γραμμή το κκε...και ήξερε και από παρανομία, μετά...άστα να πάνε.Γίνε πιο ανοιχτόμυαλος φίλε και όχι ότι σου λένε οι καθοδηγητές σου να το κάνεις ευαγγέλιο, καλά τα επιχειρηματά σου αλλά μην είναι μονόπλευρα, μάθε την αλήθεια εξετάζοντας τα γεγονότα πολύπλευρα...Είσαι νέος ακόμη για να γίνεις κλειστόμυαλος και παρωπιδικός...Και εγώ κάποτε(ως τα 20μου)ήμουν σε αυτά μονόπλευρος-απόλυτος όμως θεωρώ ότι βελτίωσα την κριτική μου ικανότητα και σκέψη όταν έμαθα να διαβάζω διάφορες πλευρές και να κρίνω, όχι να μου υποδυκνείουν τι θα κρίνω και με ποια κριτήρια "φτιαχτά", ήμουν και εγώ σε κόμμα και πέρασα το στάδιο του κομματόσκυλου ευτυχώς για μόνο 3-4 μήνες.
1) Η σημερινή ΠΚΣ εμπνεύστηκε το όνομα μας από το τότε περιοδικό της αντι-ΕΦΕΕ. Προφανώς και ΔΕΝ είναι ένα και το αυτό.
2) "Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες..."
Αρης Βελουχιώτης
"Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας...».
Το κόμμα μας, δεν έχει ανάγκη να ζητήσει τίτλους πατριωτισμού από κανέναν, ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ!
ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ!"
Νίκος Μπελογιάννης
ΥΓ. Τα τελευταία λόγια του Πλουμπίδη πριν εκτελεστεί; "Ζήτω το ΚΚΕ"
ΥΓ2. Αντιφά όσο πιο πολύ μιλάμε τόσο περισσότερο με εκνευρίζεις. Το να λέει η κάθε γκρούπα και κάθε λούμπεν στο ΚΚΕ να πλένει το στόμα του...Ε! πάει πολύ. Είναι για να γελάς.
2) "Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες..."
Αρης Βελουχιώτης
"Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το Κόμμα παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας...».
Το κόμμα μας, δεν έχει ανάγκη να ζητήσει τίτλους πατριωτισμού από κανέναν, ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ!
ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ!"
Νίκος Μπελογιάννης
ΥΓ. Τα τελευταία λόγια του Πλουμπίδη πριν εκτελεστεί; "Ζήτω το ΚΚΕ"
ΥΓ2. Αντιφά όσο πιο πολύ μιλάμε τόσο περισσότερο με εκνευρίζεις. Το να λέει η κάθε γκρούπα και κάθε λούμπεν στο ΚΚΕ να πλένει το στόμα του...Ε! πάει πολύ. Είναι για να γελάς.
«Την ώρα, να πούμε, που έπαιρνε φαγητό, πήγαινε ένας από την επαγρύπνηση, τους χαφιέδες δηλαδή της καθοδήγησης, έπεφτε απάνω του, του έχυνε το φαγητό και του έβαζε και τις φωνές, πρόσεχε, ρε κάθαρμα, που σμπρώχνεις κιόλας, να τα μάσεις και να φύγεις, δε σε θέλουμε εδώ μέσα κλπ. Τι να πεις, ρε, σκέψου να ήμασταν και εξουσία. Οι περισσότεροι απ' αυτούς, όσοι βέβαια άντεξαν αυτό το φριχτό μαρτύριο, κάποτε αποκαταστάθηκαν. 'Είχε κάνει λάθος' το κόμμα, δηλαδή ο συγκεκριμένος κερχανατζής που ήταν καθοδήγηση.»
«Δε φτάναν τα όσα μας κάνανε οι άλλοι, είχαμε και τα κωλόπαιδα της καθοδήγησης: μη βρίζετε, μη φωνάζετε, μη διαμαρτύρεστε, η ηθική του κομμουνιστή και τα ρέστα. Λες κι ήμασταν παρθεναγωγείο. Καλά, δεν τα πιστεύανε, απλώς ήταν ένας τρόπος να μας σπάσουνε τον τσαμπουκά, και το κατάφεραν. Οι πιο πολλοί τσάκισαν γιατί χτυπιόταν από μέσα. Και το κατάφεραν, που λες, σε κοτέτσι μια ζωή, να μας κάνουν κότες. Με τις τόσες μαλακίες που κάνανε, πως αλλιώς θα μας κρατάγανε να μην τους ρίξουμε σφαλιάρα; Τέλος, το χωράει, ρε, ο νους σου, να είμαστε επαναστάτες, και η βάση της συμπεριφοράς μας να είναι … οι δέκα εντολές; «Ου κλέψεις, ου μοιχεύσεις» και άλλες μαλακίες, όταν μας έκλεβαν, μας σκότωναν και μας γαμούσαν απ’ όλες τις μπάντες. Αυτά τα μπαλαμούτια των αστών μας τα πασάρανε σαν κομμουνιστική ηθική και επαναστατική συμπεριφορά. Διπλή σκλαβιά, σου λέω, να τρελαθείς. Λούμπεν στοιχείο! Ξέρεις τι θα πει λούμπεν στοιχείο; Το ‘μαθα αργότερα, τότε ακόμα δεν ήξερα ξένες γλώσσες. Λούμπεν στοιχείο θα πει αλήτης, να πούμε στοιχείο αντικοινωνικό. Και ξέρεις γιατί; Γιατί του άρεσε ν’ ακούει καμιά πενιά και δεν το ‘κρυβε, γιατί αγάπαγε το κρασί, γενικά γιατί ήταν άνθρωπος που είχε κάποια μεράκια και καμιά υποκρισία. Μια ζωή, ρε, οι κερχανατζήδες μας μπαφιάσανε, μας γανώνανε το μυαλό πως ήταν ανήθικο ν’ ακούμε μπουζούκι και γενικά ρεμπέτικα τραγούδια, και πολύ περισσότερο να τα τραγουδάμε, διότι ήταν, λέει, τραγούδια της παρακμής και της απαισιοδοξίας. Όλο αισιοδοξία, βλέπεις, ήταν η ζωή μας γενικά, κι έφταιγε η μουσική, να πούμε, που ξεστράτιζε τον επαναστάτη απ’ το σωστό δρόμο … Μας μπαφιάσανε στο καλαματιανό, στο αργεντίνικο ταγκό και στις γλυκανάλατες καντσονέτες. Όλο παράνομα και ζούλα, με χίλιες ενοχές, να ψιλοπιάνουμε κάνα Τσιτσάνη, κάνα Βαμβακάρη … Και πώς να ξεδώσεις, μωρ’ αδερφέ μου, με το Ξένοιαστα παίζανε κρυφτούλι στις ανθισμένες κερασιές, ή με το Σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδιά; Πώς να ξεδώσεις και πώς να πεθάνεις χωρίς μεράκι και χωρίς πάθος; Μαλακία, σου λέω, να την κόβεις με το μαχαίρι. Άσε δε άμα σου σηκωνότανε κιόλας, άμα να πούμε είχες και σεξουαλικές ανησυχίες, όπως λένε, ε τότε ήσουνα για να ‘σουνα χαλασμένος πια. Καλά, εγώ μια ζωή όλο ενοχές ήμουνα, γιατί όλα τ’ απαγορευμένα μ’ άρεζαν: οι γυναίκες, το κρασί, οι πενιές … Ρε γαμώτο, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως, να πούμε, ταίριαζε να ΄μαστε επαναστάτες, δηλαδή άνθρωποι που καιγόμαστε από πάθος για τη ζωή, ρομαντικοί, ευαίσθητοι, ερωτευμένοι μέχρι θανάτου με τον άνθρωπο και τη λευτεριά του, να τραβάμε χαμογελώντας για το εκτελεστικό απόσπασμα, να υπομένουμε βασανιστήρια, φυλακές, κακό, και να ΄μαστε νερουλοί, νερόβραστοι, χωρίς φωτιά μέσα μας, σ’ όλη μας τη ζωή χωρίς πάθος, χωρίς ένα φάλτσο, νότες πειθήνιες μέσα στο πεντάγραμμο, που ακούνε μονάχα το μαέστρο. Σκατά.»
Χρόνης Μίσσιος, «...καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»
Παρόμοια θέματα
» ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
» "Εδώ Πολυτεχνείο"
» Ο στρατιώτης που οδήγησε το άρμα στο Πολυτεχνείο,θυμάται...
» "Εδώ Πολυτεχνείο"
» Ο στρατιώτης που οδήγησε το άρμα στο Πολυτεχνείο,θυμάται...
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης