Το Forum των φιλάθλων
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Εξήντα πέντε χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα

Πήγαινε κάτω

06082010

Δημοσίευση 

Εξήντα πέντε χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα Empty Εξήντα πέντε χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα




https://www.youtube.com/watch?v=cH_PBpWkNUw&feature=player_embedded

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που το αμερικανικό «Enola Gay» έριξε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία των πολέμων του ανθρώπου, σπέρνοντας όλεθρο άνευ προηγουμένου. Σήμερα, η Ιαπωνία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων και για πρώτη φορά από τη ρίψη της βόμβας, οι ΗΠΑ απέστειλαν επίσημο αξιωματούχο να παραστεί στις τελετές.

https://www.youtube.com/watch?v=SPMjAZwCFKE&feature=player_embedded

Στις 08.15 σήμερα το πρωί, ώρα Ιαπωνίας, οι καμπάνες σε ολόκληρη τη χώρα άρχισαν να χτυπούν όπως κάνουν κάθε χρόνο από τη μέρα που η ατομική βόμβα των Αμερικανών έσπειρε τον όλεθρο στην πόλη της Χιροσίμα, όπου 70.000 εξαϋλώθηκαν άμεσα από την έκρηξη ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές που προκάλεσε αλλά και τη ραδιενέργεια. Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που έχουν γίνει από τις ιαπωνικές αρχές, ο αριθμός συνολικά των νεκρών από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα έχει φτάσει τα 269.446 άτομα. τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, οι ΗΠΑ έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα, στην πόλη Ναγκασάκι.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει μέρος σε παρόμοια τελετή. «Μία επίσκεψη στη Χιροσίμα είναι ισχυρή υπενθύμιση της καταστροφικότητας των πυρηνικών όπλων που σημειώνει τη σημασία της συνεργασίας για την αναζήτηση της ειρήνης και της ασφάλειας σε έναν κόσμο δίχως αυτά» έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Ειρήνης στη Χιροσίμα ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Ρους στην Ιαπωνία. Πάντως, ο Λευκός ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να επισκεφθεί την Χιροσίμα και να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς το φθινόπωρο.

«Θεέ μου, τι κάναμε;»

Η Γερμανία είχε δηλώσει παράδοση στους Συμμάχους ήδη από τις 8 Μαΐου του 1945 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αναπόφευκτο. Η Ιαπωνία ζητούσε από τον Ιούλιο τη σύναψη ειρήνης με τους Συμμάχους, αλλά υπό όρους. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ωστόσο επέμειναν στην παράδοση της χώρας άνευ όρων, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να αποσύρει την πρόταση ειρήνης. Την ίδια εποχή πραγματοποιείται επιτυχώς στην έρημο Αλαμογκόρντο η δοκιμή της πρώτης πυρηνικής βόμβας.

Στις 6 Αυγούστου το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, στις 08.15 το πρωί, ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy» στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων. «Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο... που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

https://www.youtube.com/watch?v=fWoNDxjOksM&feature=player_embedded

Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, όπως και αυτής στο Ναγκασάκι τρεις μέρες αργότερα, έγιναν με προσωπική απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Ο Τρούμαν υποστήριξε ότι έριξε τις βόμβες επειδή μια εισβολή στην Ιαπωνία θα κόστιζε χιλιάδες ζωές Αμερικανών. Έκτοτε όμως η επιχειρηματολογία αυτή έχει αμφισβητηθεί έντονα και επικρατεί ευρέως η άποψη ότι οι ΗΠΑ έκαναν μια επίδειξη δύναμης στον υπόλοιπο κόσμο – και ιδιαίτερα προς τη Σοβιετική Ένωση – αφού η Ιαπωνία δεν ήταν πλέον σε θέση να διατηρήσει τον πόλεμο, με 64 πόλεις τις κατεστραμμένες από συμβατικούς βομβαρδισμούς. Οι πολίτες της χώρας υπέφεραν από την πείνα ενώ η παραγωγή της χώρας βρισκόταν κυριολεκτικά στο μηδέν. Η Ιαπωνία είχε ήδη χάσει και απλά προσπαθούσε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους Συμμάχους. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τη ρίψη των πυρηνικών βομβών, διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

https://www.youtube.com/watch?v=xcjwtTHdAZI&feature=player_embedded

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
, το οποίο αγωνίζεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, με αφορμή την θλιβερή επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, καλεί για την « πλήρη και καθολική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας ως επικίνδυνης για την Ειρήνη, τον Άνθρωπο, το περιβάλλον και την ίδια τη Ζωή πάνω στη Γη». Αναλυτικότερα, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

« Στις 6 Αυγούστου συμπληρώνονται 65 χρόνια από τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες. Οι πόλεις καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και πάνω από 300.000 άμαχοι σκοτώθηκαν. Ο βομβαρδισμός αυτός αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των πυρηνικών όπλων σε πραγματικές συνθήκες και την απαρχή του ψυχρού πολέμου και της ισορροπίας του πυρηνικού τρόμου.

Σήμερα 65 χρόνια μετά ο αριθμός των πυρηνικών όπλων έχει πολλαπλασιαστεί. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν 5113 πυρηνικές κεφαλές, το Ηνωμένο Βασίλειο 225, εκατοντάδες κεφαλές διαθέτουν η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα. Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν από 22, ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραδεχθεί οτιδήποτε για το πυρηνικό οπλοστάσιο που οπωσδήποτε διαθέτει. Τα πυρηνικά αυτά έχουν πολλαπλάσια καταστροφική δύναμη από εκείνα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ο αριθμός τους και ισχύς τους είναι αρκετά για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές.

Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν πλέον απειλή για αποτροπή επιθέσεων από τους αντιπάλους των κατόχων τους. Ήδη στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ το ΝΑΤΟ έκανε χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Συνεπώς όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα χρησιμοποιηθούν.

Τον περασμένο Μάϊο συγκλήθηκε στην Ν. Υόρκη η Διάσκεψη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οικολογικού και Αντιπυρηνικού Κινήματος είπε, απευθυνόμενη στους διπλωμάτες περισσοτέρων από 140 χωρών: «Είναι καιρός να συναντηθούν όλες οι κυβερνήσεις – με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών- για να σχεδιάσουν την πορεία μας προς ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά αρχίζοντας τη διαπραγμάτευση για μια σαφή συμφωνία απαγόρευσης της χρήσης, παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης πυρηνικών όπλων. Τώρα. Όχι σε χρόνια ή δεκαετίες. Τώρα .

Έρευνα που έγινε σε 21 χώρες το 2008 έδειξε ότι, κατά μέσον όρο, το 76% των πολιτών θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να υπογράψει μια Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα. Πρόκειται για λαϊκή εντολή για δράση. Η απαλλαγή από τα πυρηνικά όπλα είναι η πραγματική επιθυμία των λαών.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου αγωνίζεται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Άμεση επιδίωξή του είναι η μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά. Απορρίπτουμε και τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας». Οι «ειρηνικοί» πυρηνικοί ενεργειακοί σταθμοί είναι, εκτός από όλα τα άλλα, το πρώτο βήμα για την παραγωγή πλουτωνίου που αποτελεί τη «γόμωση» των πυρηνικών όπλων. Καλούμε όλους τους πολίτες να πάρουν ενεργό μέρος στον αγώνα για την πλήρη και καθολική κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας ως επικίνδυνης για την Ειρήνη, τον Άνθρωπο, το περιβάλλον και την ίδια τη Ζωή πάνω στη Γη».

πηγή:tvxs.gr
sellos
sellos
Respected
Respected

Αριθμός μηνυμάτων : 25978
Ηλικία : 15
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Ομάδα : ΠΑΣ
Registration date : 01/11/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση στο: reddit

Εξήντα πέντε χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στη Χιροσίμα :: Σχόλια

sellos

Δημοσίευση Παρ 6 Αυγ 2010 - 16:43 από sellos

Απο τον Ιο της "Ελευθεροτυπίας"

Η μετατροπή των ΜΜΕ σε διαύλους διοχέτευσης της επίσημης παραπληροφόρησης, με αντάλλαγμα κάποιες εντυπωσιακές «αποκλειστικότητες», έχει συνήθως τραγικές επιπτώσεις στην ενημέρωση του κοινού επί της ουσίας των πραγμάτων. Ζωντανό παράδειγμα, η δημοσιογραφική κάλυψη του πρώτου πυρηνικού βομβαρδισμού στην ανθρώπινη Ιστορία πριν από 65 χρόνια...

Υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, η κορυφαία στιγμή του εικοστού αιώνα. Οχι μόνο για το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας αλλά -κυρίως- γιατί μας εισήγαγε σε μια ολωσδιόλου καινούρια εποχή: την εποχή που γνωρίζουμε πια ότι η ανθρωπότητα έχει αποκτήσει τα μέσα για να εξαφανίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο κάθε ίχνος ζωής πάνω στη Γη.

Ο λόγος για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα πριν από 65 χρόνια - στις 8.16' π.μ. τοπική ώρα της 6ης Αυγούστου 1945.

Τι είδους κάλυψη επιφύλαξαν σ' αυτό το καθοριστικό συμβάν τα ΜΜΕ της εποχής; Με δεδομένο τον τερματισμό του πολέμου τις επόμενες μέρες και την άρση της προληπτικής λογοκρισίας στις χώρες της Δύσης, θα περίμενε κανείς ότι οι διαστάσεις και οι συνέπειες του πρώτου «πυρηνικού πλήγματος» της ανθρώπινης ιστορίας αντιμετωπίστηκαν με το προβλεπόμενο ενδιαφέρον και τη δέουσα σοβαρότητα.

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο: ένας συνδυασμός λογοκριτικών παρεμβάσεων, συμμόρφωσης προς τα «εθνικά συμφέροντα» και υπόκλισης στις επιταγές του θεάματος, οδήγησαν σε μια ειδησεογραφία που θυμίζει απελπιστικά τις αντίστοιχες επιδόσεις των ημερών μας.

Μια πολύ έγκυρη πηγή

Αυτό που πραγματικά συνέβη στη Χιροσίμα η ανθρωπότητα το πληροφορήθηκε έτσι, όχι από τα γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας, αλλά από έναν «εθνικά ύποπτο» αουτσάιντερ -τον αριστερό Αυστραλό Ουίλιαμ Μπάρτσετ, ανταποκριτή τότε της λονδρέζικης «Daily Express», που σνομπάρισε τις προτεραιότητες των ημερών για ν' αναζητήσει την ουσία των πραγμάτων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!

* Η επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας («Σχέδιο Μανχάταν») υπήρξε, όπως είναι φυσικό, μια άκρως απόρρητη διαδικασία. Ευθύς εξαρχής, ωστόσο, οι επικεφαλής φρόντισαν να τακτοποιήσουν το ζήτημα της ειδησεογραφικής διαχείρισής του, προσλαμβάνοντας τον κατάλληλο άνθρωπο.

* Δημοσιογράφος του «επιστημονικού τμήματος» των «New York Times» από το 1930, ο 57χρονος Ουίλιαμ Λόρενς ειδοποιήθηκε στις αρχές του 1945 από τον αρχισυντάκτη του ότι ο επικεφαλής του «Σχεδίου Μανχάταν», στρατηγός Λέσλι Γκρόουβς, «θέλει να τον δει».

* Η συνάντηση των δύο ανδρών κατέληξε σε συμφωνία να «δανείσουν» οι «Times» το δημοσιογράφο τους στο πρόγραμμα, διατηρώντας τον ταυτόχρονα στο μισθολόγιο.

* Ο Λόρενς εγκαταστάθηκε στην εργαστηριούπολη του Λος Αλαμος, στο Νιου Μέξικο, παρακολουθώντας από κοντά τα τελικά στάδια της κατασκευής της ατομικής βόμβας, χωρίς -εννοείται- να γράφει το παραμικρό.

* Το πρώτο καθήκον που του ανατέθηκε ήταν η παραπλάνηση των τοπικών ΜΜΕ (και του κοινού) αμέσως μετά τη δοκιμαστική έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας στο πεδίο βολής του Αλαμογκόρντο, στις 16 Ιουλίου 1945.

* Ενώ τα ακριβή αποτελέσματα του «πειράματος» ήταν άγνωστα ακόμη και στους ειδικευμένους επιστήμονες του προγράμματος, ο Λόρενς ετοίμασε εκ των προτέρων 4 δελτία τύπου τα οποία έκαναν λόγο για τυχαία «έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών», με διαφορετική εκτίμηση για την έκταση των ζημιών.

Ενας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, ο Φιλ Μπέλτσερ, ανέλαβε να μεταφέρει το «σωστό» δελτίο στα κοντινότερα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες, στο Αλμπουκέρκε.

* Ακολούθησε, στις 6 Αυγούστου, ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα. Το νέο ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, με ένα κείμενο που είχε συντάξει ο Αρθουρ Πέιτζ (αντιπρόεδρος του τμήματος δημόσιων σχέσεων της εταιρείας ΑΤ&Τ και ταυτόχρονα επικεφαλής της Επιτροπής Πρόνοιας και Αναψυχής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ):

**«Πριν από 16 ώρες», έλεγε το διάγγελμα, «αμερικανικό αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στη Χιροσίμα, μια σημαντική βάση του ιαπωνικού στρατού. Η βόμβα είχε ισχύ περισσότερη από 20.000 τόνους ΤΝΤ. Είναι μια ατομική βόμβα. Εχουμε δαμάσει τη βασική δύναμη του σύμπαντος. Η δύναμη από την οποία ο ήλιος αντλεί τη δύναμή του εξαπολύθηκε ενάντια σ' εκείνους που έφεραν τον πόλεμο στην Απω Ανατολή».

Για την ευρύτερη διαφώτιση του κοινού, η επίσημη αυτή ανακοίνωση συνοδεύτηκε από μια σειρά 14 άρθρων με το ιστορικό της απόκτησης του νέου υπερόπλου και τις επιθυμητές επιστημονικές διευκρινίσεις. Συγγραφέας αυτών των κειμένων, που είχαν συνταχθεί εκ των προτέρων και διοχετεύτηκαν σε όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ήταν -ποιος άλλος;- ο Ουίλιαμ Λόρενς.

Το πανέμορφο μανιτάρι

**Μερικές μέρες αργότερα, ο ίδιος δημοσιογράφος ήταν ο μόνος που είχε την τιμή να παρακολουθήσει ζωντανό, μέσα από τον πυργίσκο του ιπτάμενου υπερφρουρίου «Μεγάλος Καλλιτέχνης», τον ατομικό βομβαρδισμό του Ναγκασάκι.

Η περιγραφή του δημοσιεύθηκε στους «New York Times» στις 9 Σεπτεμβρίου κι αποτελεί μνημείο εξωραϊσμού της στιγμιαίας εξολόθρευσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, μέσα από την προσφυγή σε λυρικούς τόνους και λογοτεχνίζοντα σχήματα λόγου:

**«Κάπου πέρα απ' αυτά τα απέραντα βουνά από άσπρα σύννεφα», γράφει, «απλώνεται η Ιαπωνία, η χώρα του εχθρού μας. Σε τέσσερις περίπου ώρες από τώρα, μια από τις πόλεις της, που κατασκευάζει πολεμικά όπλα για να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, θα σβηστεί από το χάρτη χάρη στο μεγαλύτερο όπλο που φτιάχτηκε ποτέ από άνθρωπο. Σε ένα δεκάκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, ένα θραύσμα του χρόνου που είναι αδύνατο να μετρηθεί από οποιοδήποτε ρολόι, ένας ανεμοστρόβιλος εξ ουρανού θα κονιορτοποιήσει χιλιάδες κτίρια και δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της.

»Νιώθει άραγε κανείς οποιαδήποτε συμπόνοια ή οίκτο για τους φτωχοδιάβολους που θα πεθάνουν; Οχι, όταν σκεφτεί κανείς το Περλ Χάρμπορ και την πορεία θανάτου στο Μπαταάν.

»Οι άνεμοι της μοίρας φάνηκαν να ευνοούν κάποιες γιαπωνέζικες πόλεις, που πρέπει να παραμείνουν ανώνυμες. Κάναμε κύκλους πάνωθέ τους ξανά και ξανά, χωρίς να βρούμε το παραμικρό άνοιγμα στην πυκνή ομπρέλα από σύννεφα που τις κάλυπτε. Η μοίρα επέλεξε το Ναγκασάκι σαν τον ύστατο στόχο.

»Παρατηρητές στην ουρά του σκάφους μας είδαν μια γιγάντια μπάλα φωτιάς να υψώνεται. Δεν ήταν πλέον καπνός, σκόνη ή σύννεφο φωτιάς. Ηταν ένα ζωντανό πλάσμα, ένα νέο είδος που γεννιόταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. Η βάση του ήταν καφετιά, το κέντρο του κεχριμπαρένιο, η κορυφή του λευκή.

»Το μανιτάρι ήταν ακόμη πιο ζωντανό απ' ό,τι η στήλη, κοχλάζοντας και βράζοντας σε μια κοινότοπη παραφορά κρεμώδους αφρού, τσιτσιρίζοντας προς τα πάνω κι ύστερα κατεβαίνοντας προς τη Γη, χίλιοι παλιοί πιστοί θερμοπίδακες τυλιγμένοι σε έναν. Εξακολούθησε να παλεύει σε μια στοιχειώδη παραφορά, σαν ένα πλάσμα που σπάζει τα δεσμά που το κρατούσαν υποταγμένο.

»Ενα δεύτερο μανιτάρι ξεπετάχτηκε κι άρχισε να επιπλέει μέσα στο γαλάζιο, αλλάζοντας το σχήμα του με αυτό ενός λουλουδιού, τα γιγάντια πέταλά του γυριστά προς τα κάτω, κρεμώδες λευκό απέξω, ροζ από μέσα. Διατηρούσε ακόμη αυτό το σχήμα όταν το κοιτάξαμε για τελευταία φορά, από μια απόσταση 200 περίπου μιλίων».

* Οταν οι αναγνώστες διάβαζαν αυτή την ενθουσιώδη περιγραφή, η φρικαλέα πραγματικότητα της Χιροσίμα είχε πάψει ν' αποτελεί στρατιωτικό απόρρητο: Τέσσερις μέρες πριν, η «Daily Express» δημοσίευε το πρώτο ρεπορτάζ από τη βομβαρδισμένη πόλη -και η διαπιστευμένη δημοσιογραφία του Λόρενς και των «Times» απλώς προσπαθούσε να δικαιολογήσει, μέσα από αισθητικές ακροβασίες, τα αδικαιολόγητα.

Ταξίδι μέσα στη νύχτα

* Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε και, λίγες μέρες μετά, οι πρώτες κατοχικές δυνάμεις αποβιβάζονταν στη Γιοκοσούκα. Μαζί τους ήταν δυο δημοσιογράφοι: ο Μπιλ Μακ Γκάφιν της «Chicago Daily News» κι ο Μπάρτσετ της «Daily Express».

Ακολουθώντας το ρεύμα των ημερών, ο πρώτος κατευθύνθηκε -όπως και το σύνολο των δυτικών συναδέλφων του- στο Τόκιο, για να καλύψει ζωντανά την τελετή παράδοσης της Ιαπωνίας πάνω στο θωρηκτό «Μισούρι» (2 Σεπτεμβρίου).

* Την ίδια ακριβώς μέρα, στις 6 το πρωί, ο Μπάρτσετ έφευγε με το τρένο για τη Χιροσίμα. Μαζί του κουβαλούσε τρόφιμα 7 ημερών για τον ίδιο κι ενός μήνα για τον ανταποκριτή του ιαπωνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ντομέι στη Χιροσίμα, μια ομπρέλα (για ξεκάρφωμα), ένα μικρό λεξικό με τις βασικές ιαπωνικές φράσεις και μια συστατική επιστολή από τα γραφεία του Ντομέι στο Τόκιο.

Ενα πιστόλι, δώρο συναδέλφου του από την «Daily Express» (που επίσης επέλεξε να καλύψει την επίσημη τελετή του Μισούρι), προτίμησε να το καταχωνιάσει στον πάτο του σακιδίου του.

Η εικόνα που μας παραδίδει ο Μπάρτσετ γι' αυτή τη διαδρομή μέσα στη νύχτα είναι μνημειώδης: Αρχικά αναγκάστηκε να στριμωχτεί, όρθιος, σ' ένα από τα τελευταία βαγόνια, παρέα με Γιαπωνέζους φαντάρους που επέστρεφαν, καθώς τα καλά κουπέ είχαν καταληφθεί από αξιωματικούς.

Εχθρικοί, στη αρχή οι φαντάροι, άλλαξαν εντελώς όταν μοιράστηκε μαζί τους τα τσιγάρα του (και, σε ανταπόδοση, κάποια δικά τους αβγά και παστά ψάρια), τους αφηγήθηκε με νοήματα τον τραυματισμό του από ιαπωνικά αεροπλάνα στη Βιρμανία και τους εξήγησε την επαγγελματική ιδιότητά του.

* Εντελώς διαφορετικά ήταν τα πράγματα κατά το δεύτερο μέρος της διαδρομής, σ' ένα βαγόνι γεμάτο αξιωματικούς, «απελπισμένους κι εξευτελισμένους από την ήττα τους, που έπαιζαν με τη λαβή του σπαθιού ή του στιλέτου τους».

Η παρουσία τους επέβαλε μια καταθλιπτική σιγή, καθώς το παραμικρό χαμόγελο «θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν σημάδι ενθουσιασμού για ό,τι συνέβαινε εκείνη την ώρα πάνω στο "Μισούρι"», με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

* Φτάνοντας στη Χιροσίμα, ο Μπάρτσετ αναγκάζεται να βγει από το παράθυρο, καθώς από την πόρτα εισβάλλει ορμητικά ένα πλήθος απεγνωσμένων ανθρώπων, που θέλουν να εγκαταλείψουν το ταχύτερο την πόλη. Θα κρατηθεί μερικές ώρες απ' την αστυνομία του σταθμού, που τον περνά για δραπέτη από κάποιο στρατόπεδο αιχμαλώτων.

* Με το ξημέρωμα, τους δείχνει τη συστατική επιστολή του Ντομέι, βάζει στη ζώνη το πιστόλι του και ξεκινάει, χωρίς δεύτερη κουβέντα, γι' αυτό που υπήρξε κάποτε το κέντρο της πόλης.

«Η ατομική πανούκλα»

Η εικόνα που αντίκρισε είναι συγκλονιστική:

**«Καθώς περπατούσα κατά μήκος αυτών των δρόμων, είχα το συναίσθημα πως είχα μεταφυτευτεί σ' έναν πλανήτη χτυπημένο απ' το θάνατο. Τα πάντα ήταν καταστροφή κι απελπισία. Παχιά γκρίζα σύννεφα βάραιναν πάνω σ' αυτό το τίποτα που κάποτε υπήρξε μια πόλη περισσότερων από 200.000 κατοίκων. Θειούχοι ατμοί ανέβαιναν από σχισμάδες του εδάφους, αναδύοντας μια μυρωδιά οξεία και διαπεραστική. Ελάχιστοι περαστικοί κινούνταν βιαστικά σιωπηλοί στους δρόμους, τα πρόσωπά τους καλυμμένα με άσπρη μάσκα.

»Οι πολυκατοικίες είχαν μετατραπεί σε σκόνη, μια σκόνη γκρίζα και κόκκινη που οι βροχές είχαν σκληρύνει και μετασχηματίσει σε πρανή και αναχώματα.

»Η βόμβα είχε εκραγεί πριν από ένα μήνα, και κανένα ίχνος πράσινου δεν είχε προλάβει να μαλακώσει τούτες τις ζωντανές πληγές» (W. Burchett, «Le Passeport», σ. 162).

* Η συγκλονιστικότερη, ωστόσο, αποκάλυψη του Μπάρτσετ αφορά τα καταστροφικά αποτέλεσματα όχι της ίδιας της ατομικής έκρηξης αλλά της ραδιενέργειας που αυτή εξαπέλυσε στο περιβάλλον.

Δημοσιευμένη στις 5 Σεπτεμβρίου στην «Daily Express», η ιστορική ανταπόκρισή του έφερε τον τίτλο «Η ατομική πανούκλα» και τον υπότιτλο «Προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα»:

**«Βρήκα ανθρώπους», διαβάζουμε, «οι οποίοι όταν έπεσε η βόμβα δεν υπέστησαν το παραμικρό τραύμα, αλλά τώρα πεθαίνουν από τ' αλλόκοτα επακόλουθά της.

»Χωρίς εμφανή λόγο, η υγεία τους αρχίζει να κλονίζεται. Χάνουν την όρεξή τους. Τα μαλλιά τους πέφτουν. Γαλαζωπά σημάδια εμφανίζονται στα σώματά τους. Κι ύστερα αρχίζουν να αιμορραγούν από τ' αυτιά, τη μύτη και το στόμα.

»Στην αρχή, μου είπαν οι γιατροί, νομίσαμε ότι αυτά ήταν τα συμπτώματα γενικότερης εξασθένησης. Εκαναν στους ασθενείς ενέσεις βιταμίνης Α. Τα αποτελέσματα ήταν φρικαλέα. Η σάρκα άρχισε να σαπίζει και να ανοίγει στο σημείο που έγινε η τρύπα από τη βελόνα της ένεσης. Και σε κάθε περίπτωση, το θύμα πέθαινε.

»Αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα της πρώτης ατομικής βόμβας που έριξε ποτέ άνθρωπος και δεν θέλω να δω άλλα δείγματά της».

**Γραμμένη πάνω στις στάχτες της Χιροσίμα, η ανταπόκριση του Μπάρτσετ είχε μόλις σταλεί στο Λονδίνο (μέσω του πρακτορείου Ντομέι), όταν η πόλη δέχθηκε μιαν απρόσμενη επίσκεψη: ένα λεωφορείο της αμερικανικής αεροπορίας με δύο συνταγματάρχες της υπηρεσίας πληροφοριών κι έντεκα «έγκυρους» δημοσιογράφους, που είχαν έρθει για την πρώτη επίσημα διαπιστευμένη επίσκεψη στη βομβαρδισμένη πόλη. Ανάμεσά τους, φυσικά, βρισκόταν και ο Λόρενς των «Ν. Υ. Times».

Αντεπίθεση και λογοκρισία

Στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη όταν ανακάλυψαν ότι το scoop είχε χαθεί κι ότι η απώλειά του οφειλόταν σ' έναν ανεξέλεγκτο ρεπόρτερ.

**«Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι δεν είδαν ούτε το 1/4 απ' όσα είχα δει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπάρτσετ. «Μόλις είδαν ότι ένας ανταγωνιστής είχε φτάσει στη Χιροσίμα πριν απ' αυτούς, ζήτησαν να επιστρέψουν στο Τόκιο το νωρίτερο δυνατό, για να στείλουν τα άρθρα τους. Δεν είχαν την παραμικρή επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, καθώς μετακινούνταν σε μια συμπαγή ομάδα απολύτως αμερικανική, με τη βοήθεια μονάχα ενός ιάπωνα μεταφραστή. Δεν είδαν παρά τις υλικές καταστροφές» (ό.π., σ. 168).

Και, φυσικά, δεν επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της πόλης, παρά τις επισημάνσεις του ίδιου του Μπάρτσετ. Τον οποίο, επιπλέον, οι επικεφαλής αξιωματικοί αρνήθηκαν πεισματικά να πάρουν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα ώς το Τόκιο.

* Η αντεπίθεση του στρατιωτικού προπαγανδιστικού μηχανισμού άρχισε σχεδόν αμέσως. Για να κλέψουν τις εντυπώσεις, οι αμερικανικές αρχές έδωσαν την ίδια μέρα στη δημοσιότητα ένα προετοιμασμένο ρεπορτάζ για τις αγριότητες στα ιαπωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων.

* Ακολούθησε η συνέντευξη τύπου του υπαρχηγού του «Σχεδίου Μανχάταν», ταξίαρχου Τόμας Φάρελ, με αποκλειστικό σκοπό την «επιστημονική» διάψευση της ανταπόκρισης του Μπάρτσετ όσον αφορά τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Το ύψος στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη της βόμβας, εξήγησε, απέκλειε κατηγορηματικά κάθε «υπόλειμμα ακτινοβολίας» στη βομβαρδισμένη πόλη.

Οταν ο ίδιος ο Μπάρτσετ -που μόλις είχε φτάσει στο Τόκιο- διαμαρτυρήθηκε, ο ταξίαρχος δεν δίστασε να τον κατακεραυνώσει: «Φοβάμαι ότι έχετε πέσει θύμα της ιαπωνικής προπαγάνδας».

* Τα καθωσπρέπει ΜΜΕ έσπευσαν να συμμορφωθούν με την επίσημη γραμμή. «Δεν υπάρχει ραδιενέργεια στα ερείπια της Χιροσίμα», διακήρυξε λ.χ. ο τίτλος της ανταπόκρισης των «New York Times» (13.9.45) -«ανταπόκρισης» που υπογράφεται από τον Λόρενς και στην οποία οι δηλώσεις του Φάρελ έχουν υποκαταστήσει κάθε ζωντανή περιγραφή.

* Μικρή λεπτομέρεια: όταν έδωσε τη συνέντευξη τύπου, ο ίδιος ο Φάρελ δεν είχε ακόμα επισκεφθεί τη Χιροσίμα. Το έκανε τις επόμενες μέρες -κι αναθεώρησε πλήρως τις απόψεις του, όπως διαπιστώνεται από συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική «Asahi Simbun» (11.9.45). Παρ' όλο που στο μεταξύ είχε περάσει ένα διήμερο, οι «Ν. Υ. Times» απέφυγαν την παραμικρή αναφορά σ' αυτή τη μεταστροφή.

* Τα «μέτρα ασφαλείας» δεν άργησαν, άλλωστε, να σκληρύνουν ασφυκτικά - και μαζί τους η λογοκρισία για το τι πραγματικά συνέβη με τα θύματα της ατομικής βόμβας. Με διαταγή του στρατηγού Μακάρθουρ, η Χιροσίμα κηρύχθηκε απαγορευμένη ζώνη για τους δημοσιογράφους.

**Στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγός Γκρόουβς θα διαβεβαιώσει αυτοπροσώπως το Κονγκρέσο ότι η ατομική βόμβα «σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσε υπερβολικό πόνο»: «Στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, «λένε ότι είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος θανάτου».

* Στις 19 Σεπτεμβρίου, ένας νέος «Κώδικας Τύπου», επιβεβλημένος από τις αμερικανικές κατοχικές αρχές, απαγόρευσε τη δημοσίευση από τα ιαπωνικά ΜΜΕ κάθε είδησης που «θα μπορούσε να διασαλεύσει την ηρεμία του πληθυσμού».

* Το Μάιο του 1946, ένα τρίωρο ντοκιμαντέρ του Ντάνιελ Μαγκάβερν με σκηνές από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές, χαρακτηρίστηκε «άκρως απόρρητο» και κλείστηκε στα συρτάρια. Θα βγει από κει μόλις το 1968, ύστερα από πιέσεις της (χειραφετημένης, πλέον) ιαπωνικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης στις ίδιες τις ΗΠΑ.

* Το 1947, η αμερικανική λογοκρισία θα απαγορεύσει προληπτικά την κυκλοφορία των αναμνήσεων μιας 15χρονης κοπέλας («Η Μασάκο δεν καταρρέει»), των επιζησάντων μελών της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων της Χιροσίμα και του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Ναγκάι Τακάσι «Οι καμπάνες του Ναγκασάκι». Θα εκδοθούν μονάχα μετά την κατάργηση του «Κώδικα Τύπου» (1949) - και πάλι με υποχρεωτικές επεμβάσεις των λογοκριτών στο κείμενο.

Χαρακτηριστική υπήρξε, τέλος, η τύχη των πρωταγωνιστών αυτής της δημοσιογραφικής ιστορίας.

* Εναντίον του Μπάρτσετ εκδόθηκε διαταγή απέλασης από την Ιαπωνία. Εκμεταλλευόμενος την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο στρατό και το ναυτικό των ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος πέτυχε την ανάκλησή της.

* Λιγότερο τυχερός θα είναι μερικά χρόνια αργότερα, όταν επέλεξε να καλύψει τον πόλεμο της Κορέας από την πλευρά του εχθρού: η αυστραλιανή κυβέρνηση του αφαίρεσε το διαβατήριο, υποχρεώνοντάς τον να ζήσει στην εξορία για 17 ολόκληρα χρόνια. Πέθανε το 1983.

* Οσο για τον Ουίλιαμ Λόρενς, που διαβεβαίωσε την ανθρωπότητα ότι η ατομική βόμβα επ' ουδενί δεν έσπειρε θανατηφόρα ακτινοβολία, αυτός... τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την προσφορά του στην έγκυρη ενημέρωση!

Τι έμαθε ο Γιαπωνέζος

Η κάλυψη του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από τα ιαπωνικά ΜΜΕ της εποχής δεν είναι παρά το αντεστραμμένο είδωλο της αντίστοιχης αμερικανικής ειδησεογραφίας.

Με μια διαφορά: αντίθετα με τους δυτικούς συναδέλφους τους, για τους οποίους ο τερματισμός του πολέμου σήμανε και την άρση της προληπτικής λογοκρισίας, οι ιάπωνες δημοσιογράφοι, όντας πολίτες μιας στρατιωτικά κατεχόμενης χώρας, παρέμειναν κάτω από ασφυκτική κηδεμονία για κάμποσα ακόμα χρόνια. Μοναδικό διάλειμμα ελεύθερης έκφρασης -κι αυτό με εξαιρέσεις- μπορεί να θεωρηθεί το μεσοδιάστημα ανάμεσα στη συνθηκολόγηση της 15ης Αυγούστου 1945 και τη θέσπιση του «Κώδικα Τύπου», στις 19 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Κατά την πρώτη φάση (6-14 Αυγούστου), κατά την οποία τα ιαπωνικά ΜΜΕ εξακολουθούσαν να λειτουργούν με βάση τις επιταγές της στρατιωτικής λογοκρισίας, η ειδησεογραφία για τις επιπτώσεις των ατομικών βομβαρδισμών υπαγορεύτηκε από την προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω υπονόμευση του ηθικού του πληθυσμού.

* Λίγες ώρες μετά την καταστροφή της Χιροσίμα, οι διευθυντές των βασικών εφημερίδων του Τόκιο και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ντομέι κλήθηκαν στην Υπηρεσία Κατασκοπίας και Πληροφοριών, που ήταν αρμόδια για τη λογοκρισία. Εκεί αποφασίστηκε «το θάψιμο της είδησης του βομβαρδισμού σε κάποια γωνία, μέχρι να υπάρξουν επαρκείς πληροφορίες για το τι συνέβη» (Hook 1991, σ.14).

Για τις πρακτικές συνέπειες αυτής της απόφασης, ενδεικτική είναι η έγκυρη «Asahi Simbun» της επομένης: κάτω από τον γενικό τίτλο «Πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους βομβαρδισμένες από 400 Β-29», μερικές σειρές πληροφορούσαν τους αναγνώστες ότι η Χιροσίμα και τα περίχωρά της «υπέστησαν ελαφρές ζημιές» από εμπρηστικές βόμβες. Την επομένη, ένα λακωνικό επίσημο ανακοινωθέν ανέφερε ότι «βόμβα νέου τύπου ρίχθηκε στη Χιροσίμα» προκαλώντας «σημαντικές ζημιές». Στις 9 Αυγούστου, ημιεπίσημος αναλυτής διαβεβαίωνε το κοινό ότι «στη διάρκεια αυτού του πολέμου, η ισχύς των νέων όπλων έχει συχνά υπερτιμηθεί». Ακόμη και η πρώτη είδηση για το βομβαρδισμό του Ναγκασάκι μιλούσε, πάλι, για «σχετικά ελαφρές ζημιές» (12.8.45).

* Χαρακτηριστικές των ημερών είναι επίσης οι δημόσιες εμφανίσεις επιστημόνων, που προσπαθούν να κατευνάσουν την ανησυχία του κοινού με οδηγίες για «μέτρα προστασίας» τραγικά ατελέσφορα: «Ο τρόπος να νικήσουμε τη βόμβα νέου τύπου», διακηρύσσουν οι αρχές μέσω των σελίδων της Asahi (10.8.45), συνεπικουρούμενες από τον πυρηνικό φυσικό Φουσίμι Κότζι, του πανεπιστημίου της Οσάκα, είναι «να έχουμε εμπιστοσύνη στα αντιαεροπορικά καταφύγια» και να φοράμε γάντια ώστε «να προστατεύσουμε τα χέρια μας από τα εγκαύματα». Την επομένη, μια νέα οδηγία κάνει την εμφάνισή της: «Λευκά εσώρουχα είναι η καλύτερη προφύλαξη».

Η στράτευση των ΜΜΕ είναι τέτοια, που επηρεάζει άμεσα ακόμη και τα πρώτα ρεπορτάζ από τις χτυπημένες περιοχές: Τρεις ρεπόρτερ της Asahi ενημερώνουν στις 12.8 το κοινό ότι «το μεγαλύτερο μέρος της Χιροσίμα έχει μετατραπεί σε στάχτες και μεγάλος αριθμός αθώων ανθρώπων έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί», σπεύδουν όμως να διακηρύξουν: «Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε ότι η ιαπωνική φυλή θα χάσει τη θέληση γι' αγώνα μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού».

Η συνθηκολόγηση θα ανατρέψει άρδην αυτό το σκηνικό, έστω και για ένα μόνο μήνα. Φωτογραφίες από τη βομβαρδισμένη Χιροσίμα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στις 19 Αυγούστου κι ακολουθούν ζωντανά ρεπορτάζ, τόσο για τα άμεσα θύματα της έκρηξης όσο και για τις συνέπειες της ακτινοβολίας. «Δυο βδομάδες μετά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν», γράφουν οι εφημερίδες της 25.8. Τέσσερις μέρες μετά, ο πανεπιστημιακός γιατρός Τσουζούκι Μασάο θα προσδιορίσει με ακρίβεια την αιτία του φαινομένου.

Οι κατοχικές αρχές, ωστόσο, αγρυπνούν. Ηδη από τις 15 Αυγούστου, η Asahi τιμωρείται με 48ωρο κλείσιμο επειδή δημοσίευσε δήλωση του πολιτικού -μετέπειτα πρωθυπουργού- Χατογιάμα Ισίρο, όπου το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα χαρακτηρίζεται «χειρότερο έγκλημα από τα αέρια ή το βομβαρδισμό νοσοκομειακών πλοίων». Θα ακολουθήσει στις 14 Σεπτεμβρίου το 48ωρο κλείσιμο του πρακτορείου Ντομέι και, πέντε μέρες αργότερα, η επιβολή του «Κώδικα Τύπου», που επισημοποιεί τη λογοκρισία κάθε είδησης η οποία θα μπορούσε να «διασαλεύσει την ηρεμία» των ηττημένων...


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Κυρ 8 Αυγ 2010 - 15:07 από sellos

Η κυβέρνηση ξέχασε, οι πολίτες πάλι όχι



Μια μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τόκιο, που προβλέπει την από κοινού κατασκευή πυρηνικών όπλων, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των «χιμπακούσα», όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία οι επιζώντες από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι



Η απόφαση προβλέπει ότι η Ιαπωνία θα παρέχει την τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικών όπλων νέας γενιάς, μια πολιτική κίνηση που «άνοιξε» τα λιμάνια της στα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Ομως το Τόκιο υπέγραψε τον Ιούνιο παρόμοια συμφωνία και με την Ινδία, την οποία θα προμηθεύει και με σχετικό εξοπλισμό.
Οι πολιτικές κινήσεις του ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της 65ης επετείου από την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις 6 και 9 Αυγούστου αντίστοιχα, οδήγησε εκατοντάδες Ιάπωνες στους δρόμους.
Σφοδρός επικριτής της συμφωνίας είναι και ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίσα Τάε, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση Καν να σεβαστεί τις τρεις βασικές αρχές του συντάγματος κατά των πυρηνικών και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μειωθούν τα πυρηνικά παγκόσμια.
Η φετινή επέτειος όμως δεν θα είναι «χρονιά-ορόσημο για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά», όπως οραματίζεται ο δήμαρχος Τάε, αλλά ορόσημο στις σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ.
Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 65 χρόνια που οι δύο σύμμαχοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ΗΠΑ και Βρετανία, στέλνουν αντιπροσώπους τους στις δυο ιαπωνικές πόλεις για τον εορτασμό της επετείου.
Μερικές χιλιάδες μίλια νοτιότερα ωστόσο, στο νησί Τίνιαν, που το 1945 αποτελούσε την κύρια αμερικανική βάση στον Ειρηνικό από την οποία και απογειώθηκε το «Ενόλα Γκέι» με τις πυρηνικές κεφαλές, διεξάγεται αυτές τις μέρες με αφορμή την επέτειο ένα μοναδικό συμπόσιο.
Επιστήμονες, ειδικοί σε πυρηνικά όπλα, ανέλυσαν πρώτη φορά ύστερα από 65 χρόνια τα αποτελέσματα του περίφημου «Manhattan Project» και τα συνέκριναν με τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα ενός παρόμοιου «πειράματος» που διεξήχθη στο Διαδίκτυο πριν από λίγες μέρες.
Το «Manhattan project» ήταν μια μοναδική έρευνα-ερωτηματολόγιο που έγινε το 1945 στους 250 επιστήμονες του Chicago Metallurgical, του εργαστηρίου που κατασκεύασε τις ατομικές βόμβες που έπεσαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.
Από τους 250 αμερικανούς επιστήμονες δέχθηκαν να μετέχουν στην έρευνα 150. Το 15% πίστευε τότε ότι για να τελειώσει ο πόλεμος έπρεπε οι ατομικές βόμβες να πέσουν νωρίτερα στις ιαπωνικές πόλεις. Το 72% δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να επιδειχθούν στους Ιάπωνες ως μέσο πίεσης για να εγκαταλείψουν τον πόλεμο ενώ μόνο 2% (3 στους 150) δήλωσε ότι τα πυρηνικά έπρεπε να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Σήμερα και γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πυρηνικής βόμβας, το 30% των 2,5 χιλιάδων ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών και μορφωτικού επιπέδου που απάντησε στις ίδιες ερωτήσεις στο Διαδίκτυο, δήλωσε ότι «η χρήση των πυρηνικών το 1945 ήταν ο πιο αποδοτικός τρόπος για να αναγκάσει τους Ιάπωνες σε παράδοση». Μόνο το 5% πιστεύει σήμερα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ποτέ.
ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ
enet.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

sellos

Δημοσίευση Δευ 9 Αυγ 2010 - 21:03 από sellos

Σκέψεις για τη βόμβα

Του ΑΡΝΟ ΦΡΑΝΚ
Εξήντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Όμως και στον καινούργιο αιώνα τα πυρηνικά όπλα είναι παρόντα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Από την τελευταία φορά που έριξαν μια ατομική βόμβα έχει περάσει τόσος καιρός, ώστε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν έγινε ποτέ στʼ αλήθεια.

Ειδικά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου μιλάνε γιʼ αυτή λες και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αποτροπής των χειρότερων - ένα καλό πράγμα, δηλαδή, εκτός εν πέσει στα λάθος χέρια. Σε χέρια παιδιών ή τρομοκρατών. Αντίθετα, στα σωστά χέρια, στα χέρια έμπειρων και αποφασισμένων ανθρώπων, έτσι λέει ο… μύθος, η βόμβα θα μπορούσε να έχει και ευεργετικές επιπτώσεις. Για την ανθρωπότητα, εννοείται...
Επίσης, έχει τεράστια διαφορά τα βιώματα που έχει κανείς με τη βόμβα. Άλλο να την έχει νιώσει στο πετσί του -ή των γονιών του και των παππούδων του- άλλο να έχει παρακολουθήσει από ασφαλή απόσταση κάποια πυρηνική δοκιμή, άλλο να ξέρει την τρομακτική επίδραση της βόμβας από τα βιβλία και τις ταινίες - κι άλλο αν έχει μεγαλώσει, όπως εγώ, με την αόρατη παρουσία της.
Στο χωριό μου, πίσω από τα επτά βουνά της ειδυλλιακής Βεστφαλίας, οι Αμερικανοί είχαν αποθηκευμένα -κι έχουν ακόμα- όλα αυτά τα όπλα που θεωρούσαν απαραίτητα για να αποκρούσουν τα σοβιετικά τανκς, εάν κάποτε αποφάσισαν να εισβάλλουν στις πεδιάδες της βόρειας Δυτικής Γερμανίας. Παραδόξως σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι ζούσαν πολύ άνετα στη βαθιά σκιά αυτής της παρουσίας. Στο Παλατινάτο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι δεν φοβούνται τη βόμβα, αλλά την ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή στην περίπτωση που οι στρατιωτικές βάσεις μαζί με το όπλο εξαφανίζονταν κάποια μέρα. Αυτό θα ήταν... χημική βόμβα για το μικρό κοιμισμένο χωριό Φίσμπαχ κοντά στα γαλλικά σύνορα.
Στη βάση του Ράμσταϊν, που μοιάζει με μικρή επαρχιακή πόλη σταθμεύουν σμήνη μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Όποιος ζει σʼ αυτή τη γωνιά μέχρι και το Κάιζερσλαουτερν, κάποια στιγμή θέλει δεν θέλει μαθαίνει να ξεχωρίζει από τον ήχο εάν πετάει πάνω από το κεφάλι του ένα F-15 ή ένα F-16 και να τα αγνοεί. Όμως κανείς δεν έχει ξεχάσει στην περιοχή εκείνη την ημέρα που πέταξε στον ουρανό πάνω από την πόλη ένα Β-52, το βομβαρδιστικό που κουβαλούσε ΤΗ βόμβα. Άστραφτε γκρι στον ήλιο και έμοιαζε με προϊστορικό τέρας, με ενσάρκωση του Κακού, ικανό να τελειώσει μια κι έξω την ιστορία, βαρύ καθώς κουβαλούσε στα σπλάχνα του αυτή την τιτάνια δύναμη της βόμβας.
Μια δύναμη που οι ορθολογιστές τη μετράνε με κιλοτόνους και με νεκρούς. Και για να την εικονογραφήσει κανείς αρκεί να θυμηθεί την ισχυρότερη έκρηξη που προκάλεσε ποτέ άνθρωπος, τη λεγόμενη βόμβα του τσάρου, που πυροδοτήθηκε το 1961 πάνω από τη νήσο Νοβάγια Ζέμλια και που ακούστηκε κι από την άλλη πλευρά της υδρογείου, ενώ το ωστικό κύμα που δημιούργησε έκανε τρεις φορές τον γύρο της γης.
Μήπως δεν θα έπρεπε να μιλά κανείς γιʼ αυτή τη δύναμη με τη γλώσσα της επιστήμης; Μήπως ταιριάζει καλύτερα η γλώσσα των παλιών ινδικών επών, εκεί που το θεϊκό συναντιέται με το καταστροφικό; Όπως στο «Μπαγκαβαντγκίτα». Εκεί ο ήρωας Αρούνια παρακαλάει να του επιτραπεί να δει την πραγματική μορφή του θεού Κρίσνα. Κι αυτός τον προειδοποιεί ότι για τους θνητούς αυτή η εικόνα είναι αβάστακτη: «Με τα δικά σου μάτια δεν μπορείς να με δεις, αλλά θα σου δώσω ένα ουράνιο μάτι για να θαυμάσεις τη δύναμη του Κυρίου».
Ο Αρούνια κοιτά και ψελλίζει: «Εάν ξαφνικά έλαμπε ταυτόχρονα στον ουρανό το φως 1.000 ήλιων, αυτό ίσως να μπορούσε να συγκριθεί με τη λάμψη σου Κύριε... Όμως όλα λαμπαδιάζουν στη λάμψη σου, οι τρομερές σου φλόγες καταπίνουν τους ανθρώπους κι όλο τον κόσμο, Βισνού».
Η πρώτη ινδική ατομική βόμβα, που δοκιμάστηκε πριν από τρεις δεκαετίες, πήρε το όνομά της από αυτούς τους στίχους - αλλά στο... ηπιότερο: «Γελαστό Βούδα», την είπανε. Μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά αποκαλύπτει περισσότερη ευαισθησία από τα ονόματα που επέλεξαν 65 χρόνια πριν οι Αμερικανοί για να υποβαθμίσουν την ολέθρια δύναμη των βομβών: «Μικρό αγόρι», είχαν πει τη βόμβα που έριξαν στη Χιροσίμα, «Χοντρό Άντρα», αυτή που έριξαν στο Ναγκασάκι.
Ακόμα χειρότερο από τα ονόματα των βομβών είναι να τις ονομάζεις «χρήσιμες». Αυτό ξεπερνά κάθε λογική, ακυρώνει και τον τελευταίο σεβασμό έναντι της φονικής τους ισχύος. Κι όμως πολλοί ονομάζουν τα πυρηνικά όπλα, που κατά κόρον υπάρχουν, «χρήσιμα» και ενίοτε τα χρησιμοποιούν για μη πολεμικούς σκοπούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση είχαν προσπαθήσει με υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις να προσεγγίσουν κοιτάσματα ορυκτού πλούτου. Υπήρχαν και σχέδια νʼ ανοίξουν διώρυγες με τη βοήθεια της βόμβας υδρογόνου. Ή να εφοδιάσουν διαστημόπλοια με πυρηνικούς κινητήρες - κάτι που μπακάλικα θα σήμαινε ότι θα ωθούνταν προς το διάστημα πάνω στα ωστικά κύματα των βομβών. Και μια που μιλάμε για το διάστημα: Υποτίθεται ότι υπάρχουν σχέδια να αποτραπούν αστεροειδείς με πορεία σύγκρουσης προς τη γη με τη βοήθεια πυρηνικών εκρήξεων. Η τελευταία πρόταση από το στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν ότι όλα γίνονται ήταν να σφραγιστούν ανεξέλεγκτες εκροές αερίου ή πετρελαίου -όπως αυτή στον κόλπο του Μεξικού- με τη βοήθεια μιας πυρηνικής έκρηξης.
Τι λέτε; Μια ατομική βόμβα που εκρήγνυται πάνω από ένα κοίτασμα πετρελαίου άγνωστου μεγέθους στο βάθος της θάλασσας;

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=560428

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης